Jugoslovenski Rotar

svom zanimljivom predavnju izneo je anatomski i psiho-fizički sklop muškarca i žene. Mišljenja je, da su radna polja muškarca i žene polno određena, i kad bi se o tome vodilo više računa, u mnogome bi nastupilo socijalno poboljšanje. Na drugom sastanku je rot. Cvejanov, održao jedno veoma aktuelno predavanje: O zanatlijama i o zanatlijskoj omladini. Rot. Cvejanov ubedljivo izlaže važnost današnje zanatlijske omladine. Obzirom na teške uslove za egzistenciju, traži od današnjeg zanatlije jaku ličnost. Na trećem sastanku je rot. dr. Matić, održao jedno aktuelno predavanje: 200-godišnjica rođenja Dositeja Obradovića. Rot. dr. Matić, ukazujući na iscrpnu literaturu o Dositeju Obradoviću, izlaže život i dela- njegova. Ističe da je Obradović bio i čovek i nacionalista. Služio je svome narodu a po stavu slobodoumlja pretekao je ne samo svoje, već i današnje doba. Na četvrtom sastanku, koji je Dprotekao bez predavanja, brat pretsednik je skrenuo pažnju na 200-ti sastanak kluba, koji se približuje i koji bi valjalo skromno proslaviti. Rešeno je da se 200-ti sastanak kluba odrzi 28 XII 1940 u lokalu kluba, skromno, u prisustvu sestara i redovnih gostiju.

Na svima sastancima pročitani su izveštaji bratskih klubova, a nezvanični delovi sastanaka bili su posveceni negovanju drugarstva.

SARAJEVO. — U mijesecu novembru održana su četiri sastanka. Na tim sastancima podneseni su izveštaji o radu domaćih klubova i održana su sledeća predavanja.

Na sastanku od 4 XI rotar Vaso Ristić održao je predavinje: o značaju 6 novembra, danu ulaska srpske vojske u Sarajevo. Zatim rotar dr. Vojislav Besarović održao je predavanje: o slobodnom zidarstvu.

Na sastanku od 11 XI rotar Vaso Ristić održao je sledeća predavanja: 1) O značaju 11 novembra 1918 kao danu primirja; 2) Koreferat o istoriji slobodnog zidarstva i o ritualu slobodnog zidarstva; 3) O značaju Uredbe o prodaji robe.

212

Na sastanku od 18 XI rotar dr. Vojislav Besarovi¢ odrzao je predavanje: о konferenciji pretsednika vlade sa sekretarima Komora o naSim savremenim privrednim pitanjima io novom privrednom zakonodavstvu. Na sastanku od 25 XI prisustvovao je rotar dr. Milenko Marković, élan Rotary kluba Zagreb koji je odrzao vrlo instruktivno dokumentovano predavanje: o polozaju privatnog bankarstva i o mjerama koje se nameravaju preduzeti u cilju njegove sanacije.

U mjesecu novembru frekvencija je iznosila 74%.

U fond za nevoljne sakupljeno je 386.- Din, a za postradale u Bitolju poslano 1.000.- Din.

SKOPLJE. — U novembru odrZana su dva predavanja: 1 novembra rot. Slankamenac je govorio O »Nacionalizmu Dositeja Obradovića« (povodom 200-godišnjice njegova rođenja); 29 novembra tajnik Jelačić o razvoju međunarodne situacije. Primećeno je da teški dogođaji sadašnjosti povećavaju duh drugarstva i simpatije među članovima.

Klub se sprema da dostojno, mada i skromno, proslavi svoj 500 sastanak na koji će biti pozvani svi bratski klubovi našeg Distrikta (21 decembra o. god.).

Za postradale od bombardovanja u Bitolju preko tamošnjeg R. C. poslato je Din 1000.-.

SOMBOR. — Rotar Altman održao je vrlo zanimljivo predavanje o najvećem savremeniku Indije Mahatma Gandiju. Prikazao je njegov ekcentričan — za nas skoro nerazumljiv — način života, kao i njegovu veličinu i rad u narodnom preporodu parija. Rotar Kristoforović pročitao nam je svoje predavanje » O omladini i rotarstvu«, koje je izazvalo toliku pažnju na konferenciji pretsednika i tajnika, dok je rot. Popović referisao o turneji Crkvenog Pevačkog Društva po Kragujevcu. Nišu i Jagodini, a koju je on sa vrlo velikom uspehom organizo-