Jugoslovenski Rotar

Drugi sastanak bio je ispunjen referatima o političkom i internacionalnom stanju prema izvještaju iz domaćih i svjetskih novina.

Na trećem sastanku održao je pretsjednik dr. Kalafatić govor povodom desetgodišnjice naše inauguracije 16 novembra o. god., dok je prof. Deduš održao svoje lijepo i interesantno predavanje »16 XI 1930—16 XI 1940«. Na ovom sastanku dao je i tajnik Kronast referat: »Sa ovogodišnje vojne vježbe«.

Naš četvrti sastanak je bio svečan, jer nam je došao u službenu роsjetu naš guverner dr. Viktor Ružić. Na ovom sastanku održao je rot. ing. M. Friedlander svoje predavanje »O problemima privrednika odnosno industrijalaca u vezi sa stanjem sirovina i mogućnosti uposlenja«. Na petom sastanku održao je lijep referat rot. R. Hršak o posjetu naše delegacije učinjene 23 XI o. god. R. C. Mariboru povodom desetgodišnjice opstanka ovog bratskog kluba.

VEL. KIKINDA. — U mesecu novembru održana su 4 sastanka sa

mesečnom frekvencijom 81.94%. Braća su održala referate iz zvanja. Klub je naručio 18 pari cipela za siromašnu školsku decu. Osim referata na sastancima su pročitani izveštaji bratskih klubova, te i predavanja koja smo primili uz te izveštaje. VRŠAC. — Tokom meseca novembra održana su 4 bratska sastanka sa prosečnom frekvencijom od 82.13 posto. Na sastanku od 26 XI postignuta je stoprocentra frekvencija.

Na sastanku od 12 novembra posetio je naš klub dr. Viktor Ružić, guverner našeg distrikta, koji je bio naročito toplo pozdravljen budući da je guverner dr. Ruzié pre pet godina predao našem klubu čarter. Pre početka plenarne sednice održana je sednica upravnog odbora kluba sa bratom guvernerom, na kojoj su pretresana sva aktuelna pitanja

kluba i rotarstva. Reči brata guvernera na sastanku naišle su na puno razumevanje i odobravanje od sve braće.

Tokom meseca održana su dva predavanja. Dr. Stefanović slikovito nam je opisao Vrščku Goru, a naročito Široko Bilo i ispričao nam je istorijat najlepšeg predela našega Brega. Rat. J. Georgijević biranim rečima govorio je o međunarodnom zbliženju u duhu rotarstva u današnjem svetskom sukobu.

Na sastancima, koji su uvek bili dobro posećeni pretresana su pitanja zimske pomoći i pročitani su izveštaji bratskih klubova.

Za nevoline tokom meseca sakupljeno je 180 dinara.

VUKOVAR. — Naš klub je u ovom mjesecu držao 5 sastanaka. I ako je frekvencija prosječna 62.85 posto radi otsutne braće na vojnoj vežbi i bolesti, rad u klubu je bio obilan, naročito vrlo interesantnim referatima i predavanjima. Brat predsjednik iznio je svoje utiske sa svog službenog puta po Bosni ı o posjetu fabrikama »Jugočelika«; rot. ing. Ljubomir Milošević održao je vrlo interesantno predavnje iz SVOE zvanja, te je na stručan način prikazao najnovije pojave na području elektro-mašinske tehnike. Rot. Lukičić Antun dao je referat iz zvanja o teškoći nabavke kolonijalne robe i Zivot. namirnica, a па posljednjem sastanku bilo je vrlo zanimljivo predavanje br. dr. Grubera Franje o »Bračnom pravu«, u Којеmu je naročito istakao postupak u brakorazvodnim parnicama. Zadnji sastanak je držan u stanu rot. Steve Maksimovića u Borovu. Poslano je R C. Bitolj 500 Din za postradale od bombardovanja.

ZAGREB. — Smrću rotara Mavre Axelrada zadesio je klub težak gubitak. Izgubili smo dobrog druga i brata, a domovina vrijednog sina kako je to potpretsjednik kluba rot. dr. Slavko Mašek rekao u svom govoru, održanom na sastanku od 25 novembra u spomen pok. brata Axelrada. 215