Jugoslovenski Rotar

Odreći se jednoga uživanja u slučaiu potrebe — razumno je. Odreći se pak bez potrebe — izlišno je. Jaka volja potrebna je i pri odricanju kao i pri umerenosti bez odricanja. Fanatizam u borbi dobar je, aii izvan borbe nije potreban. Sigurno da je vegeterijanstvo u izvesnim slučajevima korisno, ali postaviti ga kao životni princip, nepotrebno je. Uopšte sve što je suvišno, štetno je, pa i suvišno i nepotrebno ograničenje, štetno je, jer ono lišava čoveka mnogih zadovoljstava koja su u svakodnevnom teškom životu ipak potrebna.

Po mome mišljenju, u pogledu alkohola, postoji bitna razlika između normalnoga čoveka i pijanice. jer normalan čovek želi da pićem ulepša sebi stvarnost, kojoj je on dorastao, dok pijanica mora da pije, da bi sebe sakrio od stvarnosti, kojoj nije. dorastao. Držim, da se moji lekarski pogledi na alkoholizam ne mogu od strane apstinenata tumačiti kao ličan oportunizam, već da oni proizilaze iz suštine stvari, kao i činjenica koje sam u ovom predavanju izneo.

Radovaću se ako se i vi samnom složite.

ck

O AUTARKIJI

Predavanje dra Valdemara Lunaéeka, R. C. Zagreb

Problem se autarkije u posljednej vrijeme postavlja u prvi red svih ekonomskih diskusija u teoriji i praksi. Autarkija ima postati ekonomskim sstemom, koji ¢e zamijeniti dosad prakticirani sistem svjetskog gospodarstva. Na mjesto dosadanje tako reći funkcionelne povezanosti svih tržišta ı proizvodnih područja svijeta ima stupiti podvojenost odnosno relativna samostalnost pojedinih autarkijski uređenih privrednih područja. Autarkijom se imaju ostvariti i zaštititi ekonomsko politički interesi nacionalnih zajednica i time eliminirati štete, koje su te nacionalne zajednice pretrpjele primjenom sistema manje više slobodne međunarodne izmjene dobara, koji je podređivao ili mogao podrediti nacionalne privredne interese internacionalnim interesima odnosno imperijalističkim i monopolističkim tendencijama ekonomski najjačih država i naroda. Pokušat ćemo, da ukratko prikažemo pojam autarkije i da odredimo, što se od nje može očekivati, a napose koji se pozitivni i negativni rezultati mogu očekivati od primjene autarkijskog sistema raznih oblika.

Grčka riječ autarkija znači samosvojnost, neovisnost pojedinca od svega onoga što je izvan njega samoga. Pojam je na oko vrlo jednostavan, no njegova ekonomska interpretacija već nije nipošto jednostavna. U ekonomskom je smislu pojam autarkije samo onda vrlo jednostavan kad mislimo na apsolutnu autarkiju t. j. kad bismo se mogli vratiti na periodu potpuno primitivnog zatvorenog pučkog gospodarstva, u kojem su se sve gospodarske potrebe pojedinca ili porodice namirivale radom u vlastitom kućanstvu. Znamo, da je danas cijeli civilizirani svijet odavno prešao ovaj uski okvir patrijarhalnog načina života i da je diferencijacija potreba i diferencijacija potrebe stvorila gusto isprepletenu mrežu među-

230