Jugoslovenski Rotar

praktično ove godine organizovana Zimska pomoć u Novom Sadu.

Na trećem satanku brat Đurica Tabaković dao je vrlo lep prikaz rada Rotary kluba Zurich. Brat ing. Kaćanski i Balabušić dali su nekoliko interesantnih podataka o onome što su zadnjih dana čitali i zapazili. Na svima sastancima uvodnu reč održao je pretsednik brat dr. Milorad Popov, a tajničke izveštaje o radu domaćih klubova i o New Letters podneli su brat Balabušić i Milošević. OSIJEK. — U mjesecu siječnju održano je 5 sastanaka sa prosječnom frekvencijom 81.26%. Dvanaestero članova imalo je 100% frekvenciju. 2 I 1941 istupio je iz kluba Josip Speiser, veleposjednik. Predavanja su održala ovi članovi: B. Krešić: Kako se provodi u djelo zimska pomoć u Osijeku. U vezi sa ovim referatom „dobili su svi rotari kao predjelo »sekeli gulaš« i kruh isto onako, kako se toga dana dijelilo u u kuhinji zimske pomoći. Dr. Prokopije Uzelac: Referat o sreskom odboru »Crvenog Krsta«. Dr. Luka Fiala, prof.: Nekoliko interesantnih pojava iz kalorike (sa eksperimentima). Ing. E. Montina: O radio aktivnim tijelima. Kosta Dozudic¢: NeSto iz naSe privrede u vezi sa vanjskom trgovinom.

PANCEVO. — U mesecu januaru održata su četiri sastanka. Na prvom sastanku održao je predavanje gost nerotar Georgijević N., oficir trg. mornarice: »Sadašnja prekomorska plovidba«, u kome je u glavnom izneo teškoće i opasnosti, koje postoje u prekomorskoj plovidbi usled rata, pa Je tako ı njegov brod pre kratkog vremena torpedovan potonuo u blizini Engleske obale. Opisao je putovanje u konvoju i kako je stradao brod na kome j bio sa službom. — Na drugom sastanku brat Milić referisao je o svome putu po Slevenačkoj gde je bio na skijanju iznevši lepote Julijskih Alpa.

— Na trećem sastanku brat ing. Maksimović održao „predavanje: »Moderan putnički saobraćaj« u kome je izneo prilike u saobraćajnim sretstvima i perspektive za budućnost. Smatra da će Zeljeznica jos dugo vremena biti glavno saobraćajno sretstvo. — Na četvrtom sastanku gost rotar Mahin Todor održao je interesantno predavnje: »Sovjetska Rusija kao vojna sila« u kome je izneo prvo kratak istorijski postanak i razvitak ove zemlje do danas, zatim šta je Sovjetska Rusija u zadnje vreme učinila na Dpcdizanju zemlje i šta ona znači danas kao vojna sila.

PETROVGRAD. — U mesecu јаnuaru je naš klub održao tri redovna sastanka. Prvi nije bio održan, zbog pravoslavnih praznika. Drugi sastanak je bio posvećen pripremi dočeka brata Guvermnera i drugarstvu. Na istom sastanku je brat dr. Kristić izneo svoje impresije koje je stekao na Sušaku i na Jadranskom moru.

Treći sastanak bio je posvećen poseti br. Guvernera. Pretsednik br. dr. Mijajev pozdravlja brata dr. Ružića sa iskrenom i srdačnom dobrodošlicom. Izjavljuje da u klubu među braćom vlada potpuna harmonija i uverava brata Guvernera, da će klub i u buduće biti neustrašivi borac za ostvarenje visokih rotarskih ideala. Brat Guverner zahvaljujući se na srdačnom prijemu, daje plastičan pregled o stanju rotarstva u Evropi ı u celom svetu. Iznosi primere o medusobnom rotarskom postupanju i naglašuje, da u njemu treba da prevlađuje princip opšteg dobra. Mišljenja je da je rotarski pokret prebrodio krizu i na pomolu je vreme, kada će mo se svi ponositi što smo i u najtežim vremenima ostali pravi rotari. Nakon iscrpljenog dnevnog reda, pretsednik brat dr. Mijajev, predaje bratu Guverneru kao uspomenu na njegovu posetu knjigu »Almanah grada Petrovgrada«.

Cetvrti sastanak održan je kao sestrinsko veče, na kojem је пего-

289