Jugoslovenski Rotar

tar puk. Milenko Plavšić, komandant 25 puka, održao jedno veoma lepo uspelo i zanimljivo predavanje: O Libiji.

Na sastancima pročitani su izveštaji bratskih klubova a nezvanični delovi bili su posvećeni negovanju drugarstva. |

SARAJEVO. — U mjesecu januaru održana su svega dva sastanka i to iz razloga, pošto je 6 januara bila pravoslavna Badnja veče, zato toga dana nije održan sastanak kao ni 27 na Sv. Savu, koje se večeri održavala tradicionalna Svetosavska besjeda u čijoj su priredbi učestvovali neki članovi i koju su роsetila mnogobrojna rotarska braća.

Na ovim sastancima diskutovano Je o najaktuelnijim pitanjima i vođena iscrpna diskusija o zadnjem govoru Ministra finansija, koje je održao na radiu o našoj finansijskoj situaciji. Frekvencija je iznosila 62%. U fond za nevoljne sakupljeno 152.— Din.

SKOPLJE. — Tokom meseca januara održano je pet zvaničnih sastanaka od kojih jedan bez večere (vrednost večere je uplaćena u karitativni fond kluba). Pored toga, održan je uoči pravoslavne Nove Godine jedan nezvanični sastanak sa članovima familija naših članova u Oficirskom domu.

Sastanak od 31 januara posvećen je bio prema odluci glavne uprave R. I. centralnom rotarskom glasilu »Tle Rotarian«.

Tokom meseca odrzana su tri predavnja: br. Jelačić je govorio o »Napoleonu i karti Evrope« (10 januara) i o »Ruskom caru Petru Velikom« (24 januara), br. Mihailo Patrnogi¢ o »Vestackim tkaninama« (17 januara).

Umesto čestitki za Božić i Novu Godinu klub je na dan godišnjice smrti svoga poč. člana-osnivača i prvog pretsednika br. Milana Cemerikića priložio Din 1000.— fondu imena pok. Čemerikića u Đačkom domu Kralja Aleksandra u Skoplju.

290

SOMBOR. — Novogodišnje finansijske dazbine referisane po _ rot. Mileru, dok su rot. Popovié i Altman referisali o vrlo uspelom međugradskom sastanku održanom u Subotici. Za Sv. Savske temate odobrena je nagrada od 600.– Din, i to za teme »Služenje domovini kao najviša građanska dužnost« i »Trgovac, mušterija, nameštenik«. Teme su rađene kao jednočasovni školski zadaci i uspeh je bio vrlo zadovoljavajući. Rotar Stanojević pročitao je 2 nagrađene teme, koje vrlo lepo demonstruju visoki nacionalni moral ovdašnje omladine. Naravno, da su na sastancima često pretresani aktuelni vanjsko-politički događaji, kojih ie danas pun vazduh. Na zadnjem sastanku je za Guvernera kandidovan rot. Ivan Kristoforović pretsednik kluba, koji je sa svojim dosadanjim radom pokazao mnogo lepih rezultata. Za zimsku pomoć je isplaćeno 22.000.- dinara, a za nagrade Sv. Savskih temata Din 600.-.

SPLIT. — Prvi sastanak u novoj godini održan je mjesto u srijedu u petak dne 3 januara i na njemu je pretsjednik dr. Soljan održao prigodom stupanja u novu godinu lijep govor u rotarskom duhu.

Glavni predmet drugog sastanka bio je regulacioni plan grada Splita, na trećem raspravljalo se je o kruhu, na četvrtom o plovidbi morem po magli i o ribarstvu, a па posljednjem mjesečnom sastanku gost br. Vekarić, član R. C. Dubrovnik odrzao je veoma uspjelo predavanje o »Dubrovačkom pomorstvu kroz vjekove« u vezi sa izložbom koja se pod tim naslovom otvara u Dubrovniku prigodom svečanosti Sv. Vlaha, zaštitnika grada.

Raspravljalo se je o ratnim i političkim događajima u svijetu u bratskoj atmosferi na osnovu interesantnih „prikaza br. Mardešića, koji stalno drži u klubu tkzv. ratni referat.

Uprava radi na sredivanju arhiva 1 sastav pregleda svega rada, narotito karitativnog, za prvih 10 godina zivota kluba.