JUS standardizacija

| STANDARDIZACIJA

5.6

557

Za uzimanje uzoraka za kontrolu kvaliteta borove smole upotrebiće še uređaj prikazan na sl. 1.

Uređaj se sastoji od sledećih delova: :

— Cev od belog lima ili od jugovinil-materije kružnog preseka. Dimenzije cevi zavise od ambalaže koja se upotrebljava za otpremu borove smole. Dužina cevi (b) iznosi 85—90 cm. Prečnik cevi (a) treba da bude toliki da može da prođe kroz otvor ambalaže iz koje se borova smola uzima. Sa povećavanjem ovog otvora treba povećavati i prečnik cevi, u kom slučaju se uzorci borove smole lakše uzimaju.

— Žatvarač i metalna šipka se izrađuju od istog materijala od koga je izrađena i cev. Prečnik zatvarača odgovara spoljnjem prečniku cevi koju treba potpuno da zatvori. U sredini zatvarača učvršćena je pomoću zavrtnja metalna žica (šipka). Metalna žica je duža od sarre limene cevi i njena dužina zavisi od ambalaže iz koje se uzima bo-:ova smola za pripremanje uzoraka.

— Kofa od pocinkovanog lima, sadržaja 8—10 litara, služi za prikupljanje smole iz metalne cevi po vađenju borove smole iz ambalaže.

— Drvena lopatica za mešanje smole u kofj u cilju njenog homogeniziranja (mešanja).

Uzimanje uzoraka obavlja se na sledeći način:

— treba odrediti koliko će se uzoraka uzeti, s obzirom na količinu borove smole. Zatim treba obeležiti onu ambalažu iz koje će se uzorci uzimati.

Bure iz koga se uzima smola za spravljanje uzorka potrebno je prethodno da se provalja više puta na zemlji i to što duže-to bolje. Zatimse bure okrene otvorom gore kroz koga će se uzimati uzorak. Kroz otvor se drvenim štapom debljine otvora na buretu meša smola guranjem od dna bureta do vrha. Ovo učiniti što više puta radi homogenizacije. Pošto Je smola ovako pripremljena pristupa se uzimanju uzoraka smole pomoću napred opisanog uređaja.

— Kroz otvor ambalaže iz koje se uzorak uzima, spusti se u borovu smolu metalni zatvarač sa metalnom šipkom, tako da isti dospe do dna ambalaže.

— Niz metalnu šipku se zatim spušta limena cev do dna ambalaže. Spuštanje limene cevi niz metalnu šipku do dna ambalaže treba vršiti polagano, kako bi borova smola prodirala u cev i zauzela isti nivo u samoj ambalaži. Kada je punjenje cevi borovom smolom zayršeno povlači se metalna šipka, tako da metalni zatvarač zatvori dno same ceYi. Zatim se cev izvuče i sadržaj smole iz cevi ispusti u kofu. Ovaj postupak treba obaviti tri puta za svaki uzorak borove „mole iz iste ambalaže.

— Sakupljenu borovu smolu u kofi treba dobro izmešati sa čistom drvenom lopaticom, ı od ove mase uzeti uzorke od jednog litra za laboratorijske analize.

17