JUS standardizacija
X zasedanje codex komiteta za masti ı ulja
Dr Biserka Oštrić — Matijašević
Kao i na ranijim zaseđanjima, i na X Zasedanju Codex komiteta za masti i ulja FAO/WHO Cođex Alimentarius komisije (Tenth Session of Cođex Committee on fats and oils - FAO/WHO Codex Alimentarius Commission) na dnevnom ređu je bio problem kvaliteta masti i uija odnosno razmatranje kako propisa o kvalitetu, sastavu i pakovanju, tako i mesto i uloga nekih ulja u ishrani. Zaseđanje je održano ođ 4. do 8. decembra 1979. godine u Lonđonu. Ma Zaseđanju je bilo 1ll1O učesnika, delegata iz 3O zemalja i posmatrača-predstavnika 9 medjunarodnih organizacija. Na X Zaseđanju dominirao je rađ na reviziji predloga novih stanđarđa koji su u etapi 6,7 ili 8. Kađ se ovi stanđarđi izrađe, broj prihvaćenih međjunarodnih stanđarđa za jestiva ulja i masti (FAO/WHO Recommendđed international stanđards for fats and oils) povećaće se sa 16 na 24. Izrađom ovih stanđardđa najveći broj jestivih masti i ulja imaće savremene stanđarđe u koje su unete sve karakteristike bitne' za ispitivanje kvaliteta, sastava i iđentifikacije pojedinih vrsta masti i ulja.
U ovom izveštaju sa X Zaseđanja Cođex komiteta za masti i ulja đaće se kraći pregled pojeđinih važnijih tačaka dnevnog reda 1 ukazati na zaključke koji su doneti.
Držeći se ređosleđa dnevnog ređa treba izneti sleđeće:
RAZMATRANJA NEKIH STAVOVA IZ IZVPŠTAJA SA KOMSULTATIVNOG SASTANKA PAO/MHO FKSPERATA O ULOZI MASTI T ULJA U LJUDSKOJ ISHRANI |
Diskusija je vodjena samo po onim stavovima izveštaja koji su u direktnoj vezi sa radom Cođex komiteta za masti i ulja i to: mesto i uloga(Brassica)ulja i parcijalno
· hidrogeniranih ribljih ulja u ishrani.Stam,
koji je dat u izveštaju FAO/WHO eksperata po ovom pitanju, je dobro poznat: ograničenje uzimanja u ishrani ulja s višim sadržajem nezasićenih masnih kiselina s većim brojem C-atoma ( C„__). Kao primer se daje ulje repice s višfa sadržajem eruka kiseline (iznađ 5%), jer je na većem bro-. ju eksperimentalnih životinja nadjeno da duže uzimanje ovog ulja u ishrani izaziva ozbiljne poremećaje na miokarđu (nagomilavanje lipida - miokardđijalna lipidoza). Predseđavajući A.W. Hubbardđ upoznao je prisutne da je najveći broj zemalja pismeno obavestio Sekretarijat komiteta:
a) da podržava izradu predloga za donošenje standarđa za ulje repice s nižim sadržajem eruka kiseline (max. 5%) i
b) da ne treba ograničiti sadržaj delimično hidrogeniranih ribljih ulja u ishrani. U daljoj diskusiji o ulozi ulja i masti u ishrani, veći broj delegata je tražio do-
a -—–—— | _ __ _____________________———— 55