JUS standardizacija

ka kiseline, jer je u toku revizija naših stanđarđa za ulja, navešće se ovđe sastav masnih kiselina za ulje repice s nižim sađržajem eruka kiseline koji je predložen u stanđardu za Ovo ulje.

Sastav masnih kiselina za ulje repice s nižim sadržajem eruka kiseline:

C 14:O <Ox%2

e 16:0 2,5 – 6,0

::G 6:21 <0o,6

C 18:O 0,9 —- 2,1.

GB 50 - 66

7182 18 - 30

C 18:3 6,0 – 14

C 2O0:O0 Ox.1 = 1,2

GP20 Oy.1 = 4,3

C 22:O0 <O,5

ec 22:01 <5,0

C 24:O <o,2 Prilikom diskusije vezane za kontaminente

ukazano je na problem hidrocijanske kiseline (HCN) koja je nadjena u ulju repice s nižim sadržajem eruka kiseline. Dogovoreno je đa se diskusija po ovom pitanju nastavi na sleđećem zaseđanju kađ se prikupi više podataka. Pređlog standarda za ulje

repice je prihvaćen i prelazi u etapu 9.

RAZMATRANJE PREDLOGA STANDARDA ZA JESTIVO ULJE KOKOSA, SIROVOG I RAFINIRANOG ULJA PALME, ULJA PALMINIH KOŠTICA, BABASU ULJA - etapa 7

U diskusiji je ukazano na neophodnost nekih izmena u pođacima koji se đaju u ovim standardima (kao na primer ispravka da se kod ulja palme inđeks refrakcije i relativna gustina moraju ođredjivati na 5O0C, a ne na 4OOC, i drugo) pa je nakon usvajanja nekih izmena i dopuna odlučeno da svi ovi standarđi prelaze u etapu 8.

. RAŽMATRAMJE PRIHVAĆEMOG MEDJUMARODNOG STAMDARDA ZA MASLINOVO ULJE (CAC/RS 3343-1971)

U ovom stanđarđu nedostajale su još neke analitičke metođe za ispitivanje pojedinih

sastojaka. To'· su metođe za ispitivanje tokoferola, masnih kiselina u položaju 2 i sterola. Na prošlom zaseđanju pređloženo Je više metođa za ova odredjivanja koje je prethodno trebalo ispitati. Učesnici su obavešteni da je organizovano ispitivanje - proveravanje "AFNOR" i "Spanich" metođe za ođredjivanje tokoferola u ulju masline. Ispitivanja će se izvršiti u laboratorijama za ulja i masti u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji i Turskoj. Rezultati ispitivanja izneće se na sledećem

zasedanju i tađa će se doneti odluka koja će ove dve metođe za ođredjivanje tokoferola uneti u standard.

Za ođredjivanje masnih kiselina u položaju 2 pokazala se kao najbolja IUPACU.D. 27.metođa, iako su i na ovu metođu date neke primedbe.

Komitet je usvojio đa se za ođredjivanje sterola prihvati IUPAC II C.8 metođa i da se u stanđard unese da ulje masline mora sadržavati minimum 93% [D-sitosterola.

IDFEMTIFIKACIJA ULJA MA BAZI SASTAVA MASMIH KISELINA ODREDJENIH GASMOM HROMATOGRAFIJOM e

Delegacija SAD je pređložila na prošlom zaseđanju, da se grafički postupak za identifikaciju komercijalnih ulja i masti na bazi sastava masnih kiselina unese u stan=darde. SAD je ovu metođu razrađio i pođdelio učesnicima. Na ovom Zaseđanju trebalo je odlučiti đa li se metođa prihvata za stanđard. Posle đuže diskusije prihvaćeno je da se u stanđarđe za ulja i masti unese sastav masnih kiselina - odđredjen gasnom hromatografijom - kao kriterij za identifikaciju nekog ulja ili masti.

IDENTIFIKACIJA ULJA I MASTI MA BAZI SASTAVA STFROLA

Kako je na ranijim zaseđanjima ukazano đa je sastav sterola vecma dobar podatak za identifikaciju ulja i masti, pređloženo je da se u stanđarđe unese i ovaj podatak specifičan za svako ulje i mast. Dogovoreno je da se po ovom pitanju nastavi dđiskusija i na sleđećem zasedanju s tim da se prikupi što više pođataka o vrsti sterola u pojedinim uljima. Ove pođatke treba đa dostave zemlje-članice koje su posebno zainteresovane za unošenje i ovih karakteristika u stanđarde za ulja i mastil. PREGLED AMALITIČKIH METODA KOJE SU DA?E U PRIHVAĆENIM I PREDLOŽENIM STANDARDIMA

U okviru ove tačke dnevnog ređa trebalo je utvrđiti đa li su u FAO/WHO standđardima date sve analitičke metođe koje su neophodne za ispitivanje karakteristika i podataka koji su propisani stanđardima. Predstavnik Medjunarodne organizacije za standarde (ISO) i delegat SAD tražili su đa se uz izveštaj sa ovog Zaseđanja priloži i tabela sa popisom metođa koje se standardom propisuju i naveđe izvorna literatura iz koje su metođe uzete. Ovaj popis metođa dostavljen je učesnicima.