Kolo

У јапанским круговима који држе много до традици)е,. игра велику Vлогу неговање цвећа т. }. вештина да се кућа, сто и соба украсе Цвећем. То зе један од најважнијих предмета сваке „шко■ ле за невесте".

Часове модсрпих игара не посећузл само оудуће певесте него и многоброта деца ив свих кругова, пошто Јапанци много воле играње.

Већ само позивање на чај ударцем гопга свечапи је акт који се м °Ра научити.

(Јлужење чаја јв главни предмет „школе за невесте". Трсба научити чај приредити и по строгим правилима послужити мужа и госте. Церемонија служења чаја: пре Vласка у павил,оп где св служи чај, морају се опрати рукв. (Ро1о: ЗсћеП)

Младе девојке треба да се припреме за брак, то је златно правило које важи за све земље и народе, па тако и за Јапан. И тамо постоје многобројни заводи где будуће невесте и супруге могу да науче вештину како да од свог дома направе пријатан угао за себе и свог мужа, у колико то зависи о спољним условима. Само ту постоји једна тешкоћа. Наиме, известан број јапанских мужепа држи се строго старих јапанских традиција, а известан број је опет и сувише модераи. Како млада Јапанка не зна кога ће за мужа да добије. мора, за сваки случај, да паучи обе вештине, и старојапанску и модерну европску. Поред тога, јапанска домаћица има у поређењу са европском много више дужности. Она није само жена и домаћица, него у исто време и слушкиља свог мужа, његова куварипн. кројачипа па чак и певачиил и глумица Зато је и настава у јапанским школама за невесте много свестранија, стручнија. Будуће супруге поред практичних домаћичких радова морају да уче и певање, клавир, свирање у рсзне старојапанске инструменте, цр1ање и сликање, традиционално не-

говање цвећа, и као најважнији пред« мет за породични и друшгвени жи«1 вот: церомонију служсња чајем. Једно време модерније школе за* пуштале су чисто јапанске предмет^ као што је гајење цвећа и служењв чајем, и форсИрале модерне окретнв игре, које су предавали европски ук читсљи. Сада међутим Јапанци су е« опет вратили старојапанским трада« цијама. Како Јапанка може да се уда јон| врло млада, почевши од 15 година, иочиње њено васпитање врло ражц тако рећи још у школској клупи. К»« ко су у Јапану обичаји, према еврош« ским схватањима, још врло строгк, само склапање брака је попраћенв многим традиционалним церемопијан ма, којв млада Јапанка треба за вр* мена да научи г „школи за невеств\ -Р -в