Kolo

3

г

У берлинско) гасној централи одржана је половипом фебруара изложба ручпих ралова, које су радпици израдили у својим слободним часовима. Ту су изложени мпогобројми радови у дрвету, металу, разне слике и модели. Наша слика прика• гцје неколико модела бродова, које су аматсри радили можда годипама у мучном паду Пеки од тих радова предати су Вођи Рајха као поклон за његов рођен-дин Чпђа Рајха захвалио им се својеручиим писмом, које се види на слици.

Лссно — Велике рафинерије у Панпкалан Брандану на источпој обали Суматре. ?де се налазе највећа налазишта нафте у Холапдској Индији, биле су последњих тни често мета напада јапанских бомбарде ра.

Прве слике о предаји Сингапура послате радиотелеграфсшм путем (белинограми). Генерал - лојтнант Персивал (сасвим десно) у пратњи официра свое штаба коЈи носе белу заставу, полазисјапанским официром да му преда утврђење Сингапура.

Осмог марта навршава се 25 година од смрти грофа Ферди• нанда Цепелина, конструктора ваздушног брода који носи његово име. Гроф Цепелин, који је цео свој живот посветио валдухоплосству и који је и порсд свих тешкоћа постигао свој циљ, ушао је у историју као један од пионира ваздухопловстоа. Иагиа слика приказује грофа Цепелина са ћерком и својнм првим инжењсром Диром у гондоли цепелина „Ц III" пре његовог првог узлсхаЊ" (Ко1оз: Ве1§га(1ег ВИ(1а'ееп1иг)

Дссно — У Севиљи, главном граду АндалузиЈс, одржан је 13 фебруира ове голипс састанак између генерала Франка, државног поглавара Шпаније, и португалског претседника владе и министра спољних послова Салазара. Ово је прва звапична државничка посета Португалије Шпапији од 1919 године. Разгосори између државника вођени су „у духу пријатељства и пуног разумевања." IIа слици с лева на десно: шпански министар спољних послова Серано Суњер. гемералисим Франко и др. Салазар обилазе врт Алказара.

Иреговори о предаји Сингапура водили су се у једној фабрици мотора у Сингапуру. С лева на десно Седећи: генерал-лојтнант Јамашита, врховни командант јапанских трупа на Малаји, до њега генерал • лојтнант Персивал. бивши командант британског утврђења Сингапура.