Kolo

4

СВСТИ1ЛВ

3 — „Ускликнимо о љубављу Светитељу Сави!"

4 — Једап симпатичан основац рецитује пригодпу песму о великом српском просветитељу. УБеограду је Свети Сава прослављен у свим школама на врло свечан начин. Прославе су почеле још уочи самог празника, а сутрадан су настављене, почев од основних школа па до Универзитета. Нарочито је вила свечана прослава Светог Саве у највишој српској школи, где је наш највећи духовни просветитељ и творац наше народне културв проспављен на врло достојанствен начин. Свечаност је почела у 11 часова, у великој дворагаи Старог универзитета, у присуству г. г. министра просвете Велибора Јонића, шефа државне безбедности и претседн'ика Београдте општине Драгољуба Јовановнћа, митрополита Јосифа, ректора Београдскот универзитега, декана и профасора, као и многобројних претставнетка београдског културног и уметничког ?кивота. После верског обреда и отпеване химне о Светом Сави, ректор г. др. Никола Поповић одржао је дужи говор о значају Светот Саве, о раду Београдоког универзитета и о далашњим просветним задацима. На крају свечаности, присутни сг% по старом српском обичају, послужени жито--.

[1 — Са прославе Светог Саве на Београдском универзитету. 2 — За време верског обреда сечења славског колача. (Снимци: А. Симић)

5 — Ипицијативом претседника Српске владе и старешине Српске заједнице рада, код ове установе основан је „Фонд армиског генерала г. Недића за помагање рагдничких породица", чији су храниоци на обавезном раду, или на раду у Немачкој. Из тог фонда, гриликом прославе св. Саве, радничкој деци подељено. је 1000 пари ципела. [1пимак приказује окупљену дечицу V дворани Србозара приликом поделе дарова.