Kolo

10

1) Страховитом снагом ударају морсии таласи преко палубе једне подморнице. Два члана посаде треба да изврше неке важне оправке. Снага таласа је толика да им избија алат из руку и они се једва држе на ногама, иако су везани конопцима. А оправка није велика, треба да се прегледају неки отвори. Али посао се мора обавити... 2) Везан јаким конопцем, трећи члан посаде помаже својим друговима. На горњој палуби таласи су тако јаки да је овај морнар морао да легне и да се чврсто ухвати за даске палубе. Као што се види, живот на подморници на узбурканом мору пун је опасности и узбуђења.

Радна служба заведена је данас скоро у читавом свету. Први радници радне спужбе били су, пре дванаест година, немачки војници из првога светскога рата који су заменипи пушку ашовом. Од онда је радна спужба узимапа све већег маха и у данашњем хрвању народа у борби за опстанак она заузима значајно место. У цепој Европи стоји данас радник на свим фронтовима поред војника који се бори са пушком У РУЦИ.

1) У мирио сре.че радна служба изводила јс велике јавне радове. Грађени су дрцмови, исушивапе мочваре, копани капали. Стотиие хиљада младића у Немачкој прошле су ову „школу рада", у којој су иаучили да поштују физички рад, навикли на живот у заједници и стекли осећање дужности. 2) Пушка заједно са ашовом на рамену свакодневна је слика па фронту. Војници радници иа бициклима хитају иа место где треба да се изврше какви радови за обезбеђење :аобраћаја и довоза. Соббм носе свакоЈЗрсии алат, али по потреби помажу и своје ДРУгове који се боре пушком у руци.