Kolo

9

Четврто по величини острво па свету (и Једино веће афричко острво) Мадагаскар лежи у Индиском Океану и раздвојено је од афричког континента каналом Мозамбик. Нокршина овог острва износи око 600.000 квадратних километара, а рачуна се да има 3,600.000 стаповника. Врло топле и вдажне климе, богато флором и фауном, острво Мадагаскар насташено је многобројним урођеничким племенима, тако да од целокупног броја становниттва отиада једва 20.000 на Евронљане. Нрема једној легенди, у прво време на острву Мадагаскар. живели су пеки патуљци, али су се доцније постепено насељавали Малајци, Арабл.аии, црнци и Индуси и из мешавине ових раса настало је данашње становништво Мадагаскара. Тек доцније појавили су се Европљани који су се и поред снажног отнора прилагодили животу на острву, а утицај који су они имали на староседеоце види се и по томе што су многа племена преведеиа у хришћанство. Међутим, и данас има у непроходним прагаумама Мадагаскара много племена која су задржала своде првобитне обичаје, језшс и религију, једну врсту грубог фетишизма. Острво је пуно фоеила, препотоиских животиња, нарочито огромне врсте ноја, птица високих преко 2 и по метра и разних гугатера. Острво Мадагаскар иомиње се још у старцм арабљанским списима из Средњег века, али га је од Европљана први открио Португалац Диего Диаз око 1500 године. Године 1896 Мадагаскар је постао фраицуска колонија. Д©бром управом постигнути су одлични резултар!. Острво је приведено свропској цивилизацији и привредно унапређено. Под лицемерпим изговОром да .1е ос^трво угрожено од стране Јапанаца, Енглези су га и пореде огорченог отнора фраицуских колонијалних трупа заузели као и осталс француске колоније до којих су мо4 гли да дођу пошто су носле слома Француске остале без ^одбране,

2) Мадагаскар — ј француски коло* пијалпи посед —* четврто је по ве« личини острво на свету. Слика при« казује царскв гробове и знамениту „сребрну" палату у престоници острва Тананариви.

3) Бели огртач „ламба" националм на је ношња уро* ђеника.

лезничка пруга про лази острвом. Она веже престоницу Тананариву са обалом. Долазак воза је увек велики догађај. 4) Унутрагињос^ острва зе брдовим та, путеви слаби« Путује се у „филанцани", једно/ врсти носиљке ко< ју носе читири у« рођеника. 5) Урођеници на Мадагаскару живе* ли су примитивно али задовољно —» до инвазије Енм глеза који су бру* тално напали и сло* мили напор Фран* цуза присиливши их да капитулирам ју. Слика приказу« је једну урођеничку свадбу. Девојке и жене обојиле су косу црвено и оки* тиле је цвећем. 6) И на погребгшм свечаностима урођеници изводе сво« ]е игре.