Kolo

19

г

ПРОСЕЧНИХ ЖЕНА I

Сп&меници џ

сла&џ

у^Лво нису опоменици жена чија је (Ј имена забележила историја. Нису ни уметнице које су сво}им талентом задивљавале своје савременике. То су жене без имена, симболичне личности. У љима нотоматвв поштује оне којима живот није донео никакву славу, али које, зато, и у свом скромном положају заслужују привнаље. ОТКУП ТРОШАРИНЕ На пијаци у Цернсту стоји такође 'споменик једне жене. Вво шта о томе сноменику прича једна стара прича: Сељаци који су долазили на трг, у »раду Церпсту у Анхалту, морали су (да плаћају велику трошарину грофу •Ландау. Због тога нису хтели да излаее на трг, него су своје производе продавали далеко испред вароши. Домаћицама из Церпста то није било ни најмање вгодно. По свакојаком времеау морале су да превале дугачак пут да би набавиле оно што им је потребно. Једна богата грађанка сажалила се Ва њих, па је цео град откупила од трошарине. Каже се да је за сваку стопу главног варошког трга, па до места Иа коме су сељаци продавали намириице, морала грофу да плати по једну влатну форииту. Онде где је млада жена спустила последњи златник, благодарни грађани Церпста подигли су јој овај споменик. У СЛАВУ СЛАВОЉУБЉА Најоригиналнији од свих женских споменика несумњиво је споменик неке продавачице переца. Он се налази на најчувенијем италијанском гробљу Кампо у "Бенови. Ма да је продавала переце, она целога свог жЉота није окусила ни једну. Откидала је од својих уста само да би могла да остави толико новаца колико јој је потребно ва један леп надгробни споменик. Жел>а јој је најзад испуњена. Тако је њена слика природна и верна остала потомству. ПИЉАРИЦА ОД КАМЕНА Пиљарица целог века рани зором. И по киши и по мећави с тешким теретом на обрамици она хита на трг, где Је п оцео дан морала да чека купце. То је заиста био тежак живот. Па ипаж, скоро већина од њих је добре воље. Такву једну доброћудну пиљарицу, не личност вего професију, претставља мала дебељушаста нрилика истесана од камена. Већ годинама стоји она на тргу испред Мале цркве у Карлсруе. И нехотице изазвала је многе сузе једној својој другарици, која је на њу личи-

Оригиналан спортски косгим беле боје, класичпог кроја. Нарочити ефекат одаје јакна са усеченим џеповима и високим реверима. Сукња је украшена фалтама које лако падају.

ла као јаје на јаје. Једнога дана нека старица, сва очајна, дошла је у полицију у Карлсруе да се жали због тога што јој се сви продавци на главном тргу потсмевају, тврдећи да је то њен спомеиик. ■— Међутим, јадала се наивна старица, ја већ тридесет и две године продајем на пијаци, а ни једанпут нисам била кажњена. Сирота жена умирила се тек када је од власти добила званичну писмену потврду да споменик не претставља никога, већ да је то само симболична фигура. НЕЗНАНА МЛЕКАРИЦА Поетичан и веома леп споменик подигнут је непознатој млекарици у једној од најживљих улица у Брислу. Претставља младу жеиу како прелива млеко из једног суда у_ други. Шаљивчине у Брислу тврде да је вајар овим хтео да овековечи обичај свих млекара и млекарица да млеко мешају. с водом или, како се обично каже да крштавају млеко. И СЛАВНА ЧИПКАРКА Импозантна фигура Варбаре Утман израђена је у камену у њеном месту рођења Влтерлајну. За њу се каже да је у своме крају много допринела развоју чипкарства. У Анбергу огворила је школу за изучавање израде клепованих чипака, у којој је радило око 900 жена. Ванредна техиика ових чипака и данас је веома позната. Тажо су и многе просечне жене, чије се име не налази у лексиконима, оваковечене разним споменицима. М. Ст.

Шпанија,

земља лепвза

епеза се у Шпаиији одомаћила више него ма где другде. Изгледа да је прво донесена из Кине почетком средњег века. Била је као створена за ову земљу жарког сунца. Пре двадесетак година чак и гоопода су носила лепезу у џепу од капута и седећи у кафани хладили су се њоме. Типичне шпанске беле мантиље од скупоцених чипака и велики скупоцени шаловн од свиле, богато украшени везом почели су да бивају све ређи по шпанским варошпма; остала је лепева као израз женске грације. У данима жеге као велики лептири лелујају улицама, на шегалиштима, трепере са балкона у позоришту и биоскопским дворанама. У рукама Шпаљолке лепеза има изванредно привлачну снагу. Шпањолка уме да њоме изрази све тајне љубави. У томе је прави мајстор. Она влада лепезом као краљИца... У старим дворским архивима налазе се подаци о овом грациозном предмету, који је и тада био у служби кокетерије. Али, у то доба лепеза још није била на склапаве, То је био само комад затегнуте свиле извезене златом и бисером, са дрикком уметнички изрезаном. Таква лепеза овековечена је на једној историској слици из 1590 године. Међутим, на сликама из 16 века шпанске жене већ се виде са склопљеним лепезама, док су се у Француској оне појавилб гек у 17 веку. Безумна Хуана, мајка К ,арла V, имала је једну уметнички израђену лепезу од злата и перја. И друге шпанске краљице из те епохе полагале су много на скупоцене лепезе. Наручива.ле су их код нризнатих мајстора чије су творевине плађале високим сумама. Из рачуна нађених у архивима види се да је тада уметнички израђе-

* Ј " 4

ЧОРБА ОД КРОМПИРА НА НОВ НАЧИН

ПУЊЕНЕ ПАПРИНЕ С ПАСУЉЕМ

го скромие. Данас се тражи јевтииа роба од галалига и обичног лакованог дрвета. Горља повмпина већином је од хартије или свиле. Слике претстављају борбе с биковима, шпанске игре и све оно што се сматра као типично шпански. Нађе се, додуше, и бољи у-* кус. У главпом граду ове иидустрије,; у Валенцији, лепа лепеза може се добити за 10 сантима. Поред тога, могу се још увек наћи лепа уметничка дела чија цена и данас достиже 35.000 пе* зета. - М. Ст.

КНЕДЛЕ ОД ХЛЕБА БЕЗ ЈАЈА Заменути 25 г квасца. Хлеб потопити у води или у један. деци млека, добро га исцедити, па са надошлим квасцем п брашнои (250 г) замееити тесто, кбје треба посолити и ставити у њега мало алеве паприке. Тесто добро измесити и метнути га на топло место да надође. Тада влажним рукама правити кнедле или кашиком ваднти ноклице и у посољеној кључалој води кувати их 10—12 минута. Служити еа иаприкашем од меса или са каквим укусним умаком. ЂУВЕЧ ОД ПРАЗИЛУКА Мера: 3 везе празилука, 2 шол>ице (за црну кафу) пиринча, кг парадајза (или мала шака .еока од парадајза) 1 еува црвена паприка, уља, алеве паприке, соли. — Очишћен празилук исећи на комаде дугачке 6 см, па га пробарити да остане цео. Оцедити га од воде и иирјанити на врелом уљу, додати алеве паприке и једну и по чашу воде. Кад јело проври, изручити у њега опрани пиринач, црвену махуну и парадајз. Кувати док пиринач нв , омекне, али да остане цео. Јело Служити кад је -млакр, еа лимунрвим соком. — На исти. начин припрема се и ђувеч од спанаћа.

Мера: % главице. купуса, 1 режахв хлеба, 1 лук, % кг келерабе, 1 кг кромпира, 20 г масти. — Исецкан лук, хлеб и поврће пирјанити у масти. Додати затим кррмпир исечен на коцке и све зачине. Лалити воде да еве поврће у њој добро огрезне и еасвим га меко скувати. Затнм све протерати кроз сито и поновб кувати. Кад ври укувати унутра рибаног слатког купуса. Ова чорба је верма укусна и сита. Уместо купуса може се узети кељ.

Мера: -15—20 бабура (зими из пресолца). % кг пасуља, V, кг црна лука, везица иершуна, 1—2 листа целера, који чен бела лука, алеве паприке, бибера, уља. ПасуЈБ налити бескречном водом и поклопљеног га лагано кувати. Кад је већ мекан оетавити га да се охлади У својој води. Затим га оцедити и оставити да се

Елсгаптап модел белог маитила ва пролеће у облику комплета. Украшавајџ га велики џепови и пасе иа раменима. (Фото: В. Ф. А.).

на лепеза стајала 1750 реала, друга једна опет 2500 реала... Супруга Фплипа V, Италијапка Изабела Фарнезе, жена префињеног укуса оставила је збирку од 1626 лепеза, звећином шпанског порехша, и 161 слику за лепезе. Најстарије и најскупоценије међу њима обновл>ене су уметничком руком. Чувају се урамљене. Више најодабранијих комада из делокупне колекције били су својина последње шпанске краљице. .У поређењу с овим уметничким творевинама, модерне лепезе су више не-

: осуши; (најбоље је припремити га дан р&није); . ако је јеш влажан, обриеати га између суве платнене крпе. Вацити га затим на врело уље да се пропрлш, посути га Кафеном каЈшисом брашна и још мало пронржити. Налити тада мало топле водв и еве заједно прокувати. Окинути еа ватре. Лук засебно пропржити на мало масти, па га помешати са пасуљем, додатн зелене зачине, посолити и побиберити. Приликом пуњеља паприка пазити да преостане мало надева, који треба изручити у ђувеч између паприка. Пуњене паприке, поређане у ђувечу, налити оном чорбом у којој је паеуљ барен. Пећи у пећници. — Истим надевом могу се пунитн и бабуре из туршије; ако су јако киселе опрати их.