Kolo

1) У рибњацима поред Института за упапређење рибарства гаји се риба. Рибн се, у главном, храни ситпим животињицама које живе V води. И та рибља храна '\предмет је испитивања у заводу. На слици св види како ов г» животињицв лове ситним мрежама. I 2) Важан задатак Института је испитивање вештачког гајења рибе. Зато се испи1 -тује рибље легло. У стакленим судовима вештачки се леже рибља икра и нацчно 'се прати њен развитак, од икре до младе рибице. 3) Проузроковач болести и код риба су већином бактерије. Зато се у Институту 'вештачким начином гаје те бактерије и траже серуми за њихово сузбијањв. 4) Сопственици рибњака шаљу у Институт оболеле рибе да би се њихова болест 'испитала. То је обичпо болест шкрга, коже или унутрашњих органа, и зато се ти органи у Заводу подвргавајц нарочитом испитивању. После испитивања дају се бесплатни савети одгајивачима.

5) Рад Института није ограничен са. мо на рибе, него уопште на све слатководне животиње које живе у истој средини с рибама. Тако се у по. следње време много врше опити са речном бисерном шкољком која је већ скоро изумрла. (Фо?о; В. Ф. А.)

поред рата наука у Немачжој раавија се својим ио!Н малним ток-ом. Ови научни институти раде нормално, а рад ииституција важних ва рат још је х шотенциран. Серија слика, коју објављујемо нриказује рад у Државнскм ваводу за унапређење рибарства. То је усталова у војој наука и пракса врло уско сарађују. Оврха јој је да води бригу о једној грани пољопривреде, тако важној ва исхрану као што је рибарство. Ту се испитује вештачко гајење рибе, сузбијање рибљих болеоти, унапређиваље рибарства и риболова уоппгте. Детаље тог рада приказују сликв које доносимо.