Kolo

овп Зеланд је драги камеп бритапских поседа у Пацпфику. Швајцарска и Норвеигка заједно, кажу Енглези. Дивне ливаде н пашњаци, обале са средње-европском климбм, величанствени глечери и ледом иокривенн предели у нозадини, и, сем тога, велики број топлих извора, гајзпра и вулкана по целој земљи, дају овим острвима нарочити изглед. Природа је овде створила рај земаљски у коме би могли да живе милиони срећних људи. Па оиет ова колонија, велика као Немачка, има свега милион л но становника. Већ неколико десетина година забраљепо је свако усељавање у Новн Зеланд из Европе. Само Енглези и Североамериканци смеју да се иасељују иа њему. Али они немају потребе за то, јер им иа расиоложењу стоје и друга огромна и ненасељена пространства. Иови Зеланд је типичан иример енглеске колонијалне политике: заузети и онда запустити. Јер, урођеници Маори, у колико нису утамањени, стрпани су у узане резервате где проводе скучен живот док сасвим не изумру.

6 — Ђеаув Пацифика, вулкан IIгарухоен висок скоро 3.000 мстара, још увек је у акцији. Дим и пара куљају из његовог кратера. 7 — Село урођеника Новог Зеланда је прави преисторијски музеј. Поглавица племена стари ратник у пуној ратној спуеми поред стуба који претставља „тотем" његовог племена. 8 — Деца европских насељеника плавокоса и плавоока носе на хаљииама везове староседелаца Маора.

1 — Пејсаж северног острва Повог Зеланда. Земља зе плодна, клима божанствена. Крај личи иа Швајцарску или Шкотску. 2 — Огромни глечери поред живих вулкана могу се видети на Цовом Зеланду. Глечери Алпа и глечери на Повом Зеланду подједнако су лепи, иако се налазе на два супрот. па краја света." 3 — Нови Зеланд је земља топлих извора и домаћџцама је кување најлакши посао: довољно је да лонац са кромпирима спусте у топло врело и ручак је готов. 4 — Једна уличица у Окленду, највећој вароши Повог Зеланда, скривена између палата финансиских магната, бироа, биоскопа и голфских игралишта, живи својим мирним животом. 5 — Жене староседелаца: Маоркиње саме израђују своју народну ношњу. У томе су праве уметнице 4

(Снимци: Б. Ф. А. — Еурофот)