Kolo

15

ове или измењене прилике стварају нове иотребе. Многе раније карактериотичне појаве нестају а уместо н>их појављују се друге, такође карактеристичне ствари. Последњих година код нас настали су, иа нример, многи нови облици радиности, и подвлачимо, домаће радиности. Тако је и занатство добило извесног полета. Уметнички занат, Доста занемарен, лсивахнуо је. Ми смо, у ранијим бројевима „Кола" изнели неколико видова српског уметничког занатства. Указујући сада на керамику, и то на нарочигу врсту, коју би назвали керамика за све, јер је намељена свима, желимо да нагласимо њене корисне стране. Она је уметничка зато што целим лоелом руководи један од наших најбољих вајара Душан Јовановић-Ђукип, који заједно са својим помагачима, иде затим да створи што укусније и што лепше, али је она првенствено практична. То је керамика за свакодневну употребу. Керамика која, замењује извесне артикле данас теже пристуиачне или релативно скупе. У радионици нашег познатог вајара израћују се чаше, шоље, послужавници, филџани, сервиси за кафу, чај, ракију, итд. Важно је нодвући да је Душан Јовановић-Ђукин све створио и све ствара домаћим материјалом, средствима и снагама. Пронашао је врсгу земл>е, звану „врбица" која је иеобично иогодна за моделирање и израду, а сем тога успело му је да осгвари главуру. Да реши ово тако важно иитање глазуре домаћим материјалом. Пробе одиосно глазуре, која је у овој нашој

»осзгшмсзАчгш*

СНАГА ЖИВОТИЊА Многи ће помислити да је на котшу наЈјача животиња слои, у мору кит. Међутим, сразметшо величини тела, инсекти су знатно јача жива бића. Утврђено је да има буба тешких свега петнаест грама, које еу у стању да покрену терет од килу и ио! Мрав може доста дуго да вуче терет који је ви^пе пута тежи од њега. Бува сразмерно величини свога тела знатно је јача. од слона, па је у бувијим циркусима упрежу * у сићупгна колица. ЧВРСТИНА ПИРАМИДА Почетком тринаестог века калиф Осман бен Јусуф хтео је да разори све пирамиде у Вгипту. Почео је са најмадвом. Осам месеци мноштво зидара.и радника пијуцима и полугама избацивало је из саставака камење и рушило у дубину. Коначно је за рушење ове нирамиде издан толики новац, да је даЈве разбијање морало бити обуставЈБено. И тако, упркос Осман бен Јусуфу, пирамиде стоје и данас као сведоци моћи некадашњих фараона. ТРИ ПРУГЕ НА РУКАВИЦИ Да ли сте се кбји пут зачудили зашто свака рукавица има с вањске стране три пруге које ничему не служе, него стоде само украса ради. Те три ируге преостале су из доба када су рукавице кројеие на мање сиретан начин него данас. па су морали да дођу умеци да би рукавица имала потребну ширииу. Шавови тих уметака сакривани су с три пруге веза. Толико је уобичајено да ове ттзи пруге стоде на рукавицама, да би нам без њих рукавица изгледала празиа, иако данас нису потребне. већ само служе као украс. ПРВИ ЛИФТОВИ Прве дизалипе (лифтови) се не ,зна када су саграђене. При ископавању старина у Риму показало се да је у Колосеуму постојало неколико дизалица козим су из подземних склоништа дивље животиње одвоћене У арену. Војвода Овлеански имао је у свом дворцу^дизалицу која 1е спајала његову трпезарију са кухињом. ВоЈвода није триео лакеје 'бојећи се ла му путем не дирају или отрују јело. па је на овај начин директно добивао од кувара. Царица . Жозефина имала те нарочиту дизалицу за њен тоалетии ето. када би оиа из својих одаја прелазила у цареве. Као што ее види, приниип лифта познат је већ давно.

радионици на алкалној бази а не на бази олова, потиуно су успеле и тако да је рад у радионици могао да отпочне. И тек што су извршене све потребне припреме, пошто су учињени нотребни онити, пошто се уметпик, који се иначе већ 25 година поред вајарства У коме је стекао лепо име, бави керамиком, уверио да „је све у, реду" почео је рад. Прва партија керамичких предмета завршена је н биће ових дана пуштена у продају. Наше слике речпто говоре о начину рада, указују на свестраност носла као и на разноликост разппх укусних и практичних предмета нзрађеннх у керамици.