Mladi borac

Такми

Нишавски срез: У времену од 8 до 20 септембра 1944 год. нишавски срез дао је 4.500 бораца, обухваћено је радом 4 500 омладинаца-ки. Омладина овог среза дала је НОЗ и један тешки митраљез, 6 пушко-митраљеза, 100 пушака. Омладина Црне Траве се истакла у претконгресном такмнчењу, У времену од 8 до 20 септембра 1944 год, 942 омладннца-ке пријавило се у НОВ, Формирано је 20 радних чета, које су имале 2.813 радних дана, У раду се нарочито истакла тодордолска радна чета. Одржано је 58 конференција са 2.672 учесника-це. Формирано је 30 сеоских и 6 општинских одбора УСАОС-а итд, Лужнични срвз: Дао је у времену такмичења више сготина омладинаца у војску. 13 радних чета дало је 1.000 радних дана. Основана су 4 омладинска дома. Формирано је 13 одбора УСАОС-а.

Округ топлички

Резултати који су постигнутн у такмичењу са крушевачком омладином, јасно нам говоре о уложеним напорима. У народно-ослободилачку војску отишло је добровољно 1,964 омладинаца-ке. Одржано је i BO сеоских конференција ta 5.481 прнсутних. -Одржано је 5 општннских. ća 1.098 омладиааца-ки. Са 2.583 омладинаца-кн прорађене су одлуке АВНОЈ-з. Добровољним арилогом сакупљено v je 228 111 динара, 4.193 кгр. жита, 480 кгр. лука, 1.811 ком. јаја, 1.000 кгр. воћа. Јастребачни срез: У овом срезу, чнја се омладина са великим жаром припрема за свој 1 конгрес у народно-ослободнлачку војску отишло је 864 омладинца. Одржано је 96 сеоских конференција са 2 805 присутних. Одлуке АВНОЈ-а прорадило је 1.277 омладинацд-ки. Сакупљено је 37.456 динара, 3.603 кгр. пшеннце, 1.464 јаја, 715 кгр. кромпира н 480 кгр. пасуља. Добринки срез: У народно-ослободилачку војску добровољно је отишло 727 омладинаца-ки. Одрт жано је 67 сеоских конференција са 2,326 присутних. Одлуке АВНОЈ-а прорадило је 1.200 омл.адннаца. Сакупљено је 11.635 динара, 570 кгр. пшенице р већа количнна других намирница.

ИЗ НИШКОГ КРАЈА

Срећан је наш народ, У крајевима где су се ретко виђали партизани и то само ноћу, а било је дана када смо жељно очекивали давидимо čiap једнога сада се крећу бригаде и дивизије. Народнишкогкрајалнстом се дигао да уништи Хитлерове разбојнике и њима равне -'помагаче, нздајннчке четнике и недићевце. Сељаци се сами органнзују и масовно одлазе у нашу војску. Омладина у првом реду. Више не иде кришом ноћу, као некада. На сред села вију се пободене заставе са петохраком звездом, где се окупљају добровољци за војску. њих маса народа стално расте. Родитељи сами доводе своје синове. Радост, весеље... Песма се чује; „И ко хоће, нека дође, под наш барјак слободе“. Кад дође час уговореног поласка, један од њих узима заставу и креће напред, а за њим сви остали у колони са песмом. Народ нх одушевљено нспраћа, пева, маше... Док колона иде да се јави штабу, стално пристижу нови, који су били на послу и задоцнили. На пољу се остављају волови, бацају мотике и трчи у колону, трче да узму оружје и ослободе нарзд од ропства и пљачке. И тако свакодневно, као потоци вијугају, иду колоне нових бораца у нашу војску, сливају се нове бригаде и дивизије.

ПИРОТ

Сунце слободе засијало је и над овим нашим намученим градом. Нема више проклетог фашистичког гада, који је у свом бесу пред повлачење опустошио град, остављајући га прљавог и запуштеног, разбнјених про зора и раскопаних улица. СлоШда је дошла и младост Пирота засукала је рукаве. На све стране ужурбаност, песма и рад Чисте се улице, оправљају куће, на свакој од њих вије се поносно застава са звездом. Радни битаљони вредно раде на обнови. Помаже се при* сакупљању хране и снабдевању болница. Три омладинска дома, најбоље сведоче о напорима који се улажу за I конгрес. Школе и културне групе развијају пуну делатност, 2.200 младих антифашиста неуморно раде на остварењу идеала народно-ослободилачке борбе.

Јовап Десаотовић

Непријатељ је у селу, а они раде

Село Горња и Доња Бреснца у јастребачком срезу Састављена ,су. Четници и Бугари били су у Горњој Бресници. Али то није омело омладинску радну чету из Доње Бреснице да непрекиано ради. Њена парола била је: „Ниједном другу који је отишао у војску, не сме да остане жито неовршено ни. сено непокупљено". И док је непријатељ палио,- пљачкао и батинао, радна чета у Доњој Бресници дала је за то нреме 230 радннх дана.

Из источне

Из тешних дана ропства и патње, родио се у устанку лик Источне Dpбије. Њвн прави лик: слободарски, демократски, истииољубиви и праведни. Васкрсла је 'Источна Србија Србија Хајдун Вељка и Синђелића, Делиграда, Чегра и Иванновца, Србија Љубе Дидића и Адама Богосављевића. Кроз народно-ослободилачки рат она је постала још величанственија, још снажнија. Са својим бригадама и дивизијама говори она шта жели

ВОЗ ЈЕ ЗАУСТАВЉЕН

На зиду је написано: Омладино, спремај се за свој Први конгрес. Три друга, три омладннца, Илија, Ненад н Милош решиди су да учине нешто у прилог припремања свога Конгреса. Знали су да те ноћи треба да.наиђе воз из Ниша за Београд. Они ће га уставити,. имаЈу машинке, неће их споечити ни швапска заседа која чува пругу. Сакрили су се у шумарку поред пруге. Чуо се само тихи жубор Мораве и ретки лавеж п;са који је реметио тишину мрачне ноћи Најзад пиштање локомотиве. Воз Иде. Три млзда друга су се спремила да изврше задатвк. На окуци, на којој воз иде лаганије, један је од њих хитро, омладински, ускочио у машину и зауставио је. Непријатељски војници, користећи с- 4 мраком, одмах су побегли из вагона док су их омладинци испраћали мецима из машинки, Узели су сав материјал који су флшисти у страху оставили и са новнм друговима који су им се придружили из воза пошлњда врше нове задатке

Дуишн Кнежеваћ

ДОЛАЗАК НАШЕ ВОЈСКЕ У КЊАЖЕВАЦ

Из даљнне се чују митраљески рафали. Кроз град нервозно струји шапат; „Долазе партизани“. Омладина, устрепталих нерава, са одушеељењем, очекује толико жељени час да се састане с њима, својим лруговима који се три године с пушком боре против окупатора. Колона за колоном улази у град. Грађани са неверицом гледају да ли су то стварно партизани, а сузе им cjije у очимз. Борци су уморни а на њиховим лицима нсписане су непроспаване ноћи и сви ужаси ра та, али у очима је горео пламен cpehe од постигнутих успеха Песма, громка и весела, одјекује градом, Цео захвалбн'народ Књажевца примио је партизане као своју војску. Маса омладинапа и омладинки добровољно је приступило у НОВ. Спремимо се за радосне дане, спремимо се да дочекамо Црвену армију 1

Инанкп Петроннћ

МОТКАМА СМО ИХ ОТЕРАЛИ

Једнога дана изненада чуло се како су дражиновске банде кренуле у правцу нашега села. Код сељака који су до малочас били мирни, примећује се нека велика ужурбаност. Скупљају се у већим групама и договарају се. Чују се речи. „Нећемо пустити ове кољашке банде да нам однесу нашу летину и да нам кољу наше најмилије. Борићемо се макар голнм шакама И онда цело село, сви становници Црног Кала, па чак и жене изашли су на ивицу села, неко са пушком, неко са секиром, а многи и голих шака. Изашли су ту да се заједно бране од нежељених гостију. И спречили су кољашима улаз у село.

Мајданпек

Посдали смо камионе да се довезу партизани рекао .је нови командант места у Мајданпеку. Грађа'ни су још од јуче слободније дисали, самР су се организовали и разоружали Четничку команду места. Успоставили су своју, партнзанску команду. Сада, чули су .да долазе партизани, и они he их п.носно дочекати јер су сами разоружали издајнике. Омладнна се спрема за дочек. На улазу у грзд су окићени славолуци цвећем. Девојке су набрале букете да заките народне јунаке. Ено партнзана спуштију се низ друм. У народу је завладало нестрпљење, жагор, узвици.

4

МЛАДИ БОРАЦ

Број 10