Mladi borac

Како се бори X српска бригада

„Спреман за покрет!“ одјекује команда. За некблико минута полазе батаљони. Идемо на Власотинце. Друга колона вијуга. Код села Јастребца прве пушке. Наилазидоо на претстраже издајника и бандита. Звиждућу куршуми помешани са рафалима. „Друга напред!“ одјекује глас командира. Ударници јуришају и за који час наши „бренгали" и „шарци“ штепују по непријатељу. Паклена пуцњава, добују куршуми по камењару, а понекад заошине бацач прави уратан. Омладикци X бригаде наплаћују данас крваво рачун од непријатеља, сћете се за попаљена села, убијене жене и децу. „Овај рафал за 1 конгрес', надјачава пуцњаву грлати . пушкомитраљезац, чије се зајапурено лице појављује из дима. „Ура“, одјекује заносно из стотине грла и наши млади јуриша* ју као лавови! Пиште непри]атељска зрна, но на то се не осврћемо. Они се послаче „врло храбро иако су били многобројнији. Око 2 сата 6 камиона новодошлих издајника покушавају да зауставе наше напредовање но узалуд наш налег продужио се чак до Грделице. На све стране мртви и рањени непријатељи. А њих 50 предали су се нама Крвожедни зверови мобилисали су и старо и младо по суседним селима и натерали у бој без пушака. .Издајнике неће мимоићи казна. Наши борци умеће да ч се достојно одуже спремајући се бројем убијених непријатеља за свој I конгрес. Живела јуначка омладина Србије! Живео нчш врховнн командант друг Тито!

Малорад Аленсић-Вуле

X српска бригала

На Гаџином Хану

И-IХ-1944 год. 8 сати увече. XII бригада полази у напад. Штаб је сазнао да се у Гаџином Хану налази јака непријатељска група са штабом. Први и други батаљон полазе на извршење задатка који гласи: по могућству да се зароби цео штаб. Остали делови нападају на главну групу. Прасак машннгевера и пушкомитраљеза прати њихово јуначко дело, Бомбе се убацују, непријатељ је истеран и напушта положај, остављајући лако и тешко оружје, Јунаци XII бригаде побрали су добар плен. Предали су се 250 непријатеља," 2 тогта, 3 минобацача, 3 тешка митраљеза, 50 коња, седла, муниција, одела, цокуле, шећер и друго. Храбри борац XII бригаде Градимир Андријевић —пушкомитраљезац (срез власотиначки) и Миле такође пушкомитраљезац, дали су- своје младе животе за слободу свога на рода. Слава палим друговима! А млади борци полазе даље у бој спремајући се за 1 конгрес. Воја

Такмичење

Конгрес је на прагу. Као вихор се шири такмичење по Србији. Црвену армију, ослобођење, нове дане, дочекујемо ударничким радом и борбом...

Округ крушевачки Омладина овог округа настоји да напорима н резултатима свога рада изађе светла лица на ПрвИ конгрес. Такмичења нису могла да се развијају у пуном замаху услед борби и упада непријатеља на територију. Али и поред свих тешкоћа успели су да постигну добре резултате. Од дана почетка такмичења пријавило се добровољно у војску 1.950 омладинаца и омладинки. Одушевљене поворке младости, пролазиле су кроз села, окићена цвећем и одлазиле у војску коју толико воле. Одржано је 55 конференција са 2.500 учесника. 15 пута је узнемираван непријатељ и том приликом убнјено 8 Немаца. При нападу на пругу, који је извршила омладина, 60 метара пруге одлетело je у ваздух, npeврнута су и уништена 4 вагона са материјалом. Омладинци су, ризикујући животе писали пароле поред пруге пред цевима фашистичких митраљеза. Један пример који ie по својој необичности и неустрашивости јединствен најречитије говори о омладини овога краја: при пролазу непријатељских тенкова друмом, поред пруге, успео је један омладинац, ризикујући свој живот да залепи на непријатељски тенк, плакат о Првом коигресу, Упаљена је општина у Стадаћу. Заплењено је 4 кола пшенице. Приложеио је у новцу 25.000 динара, 250 кгр. дувана, 135 кгр. пасуља и других'намирница.

Округ лесковачки Омладина лесковачког округа наставља са такмичењима, која су почела 25-VIII-1944. Резултати који су постигнути јасно говоре да he омладина овог округа имати са чиме да изађе на свој 1 конгрес. Леснованни срез; 'До сада je сакупљено 1.872 кгр. пшенице, 239 кгр. кромпира, 170 комада јаја, 2 овце, 28 пешкира и 54.005 динара. Омладинци у овом такмичењу нису заборавили на своје рањене другове. За рањенике је дато; 190 ком, јаја, 50 кгр. парадајза, 63 литра млека, 100 кгр. грожђа, 16 пилића и 11 гибаница. Пусторечки срез: Омладина овог среза чи)и су 1.482 омладинца-ке отишли у НОВ доказала je своју развијену свест. На санитетски- курс отишле су 52 омладинке. У 26 акција против непријатеља учествовало је 302 омладинца-ке, Радне чете имале су 565 радних дана. Одржано је 15 општинских конферцнција са 1.224 присутних. Сакупљено је 6.679 кгр. пшенице, 1.0/3 кгр, кромпира, 1.500 кгр. воћа, 703 кгр. млечних производа, 103 кокошке 8 оваца, једну свињу, 10 кгр. масти и 200 кгр. сена. Такмичења се настављају са још већим полетом. ЈабланиЧки срвз: У наставху такмичења сакупљено је 40,200 динара, 760 кгр. пшенице, 195 кгр. пасуља. 700 ком. јаја, 68 кокошака, 8 оваца, неколико стотина килограма воћа и разних других ствари.

Округпиротски Омладина овог округа показала је већ првих дана такмичења добре који јасно roворе о напорима и свести омладине у данашњој бопби,- о њеној жељи да на Први конгрес изађе са што бољим резултатима. У целом округу сакупљено је 132.400 лева, 2.000 кгр. птпенице,' 3,000 пари џемпера, чарапа и осталог одећног материјала. Формирано је од почетка такмичења 39 радних чета са укупно 3.750 радних дана. Одржано је 40 конференција са 0.980 учесника. Формирано је 15 сеоских и 5 општинских одбора УСАОС-а. (Наставак на 4 страни)

„Правац она коса! а

Групе бораца седе и певају. Веселост на све стране. Међу гласовима истиче се барнтон Озренца Мила Протића, чија песма у најтежим часовима охрабрује. Разлеже се глас: Четнике је покупио да га чувају Бум! Они за њих порез купе, народ пљачкају. „Покрет“ одјекује наређење и за који час витлају се облаци прашине испод наших ногу. Пролазимо кроз село. Распитујемо се о кољашк-им бандитима одговарају нам да се после нашег напада нису зауставили до Лебана. Но у Гргуровцу налазе се јаке снаге непријатеља. „Другови правац она коса!“ показује нам руком командант и наш I бата љон 17 НОБ понет одушевљењем избија на косу и отвира ватру на непријатеља. Увертиру почињу „брен гали“. Распоред чета и већ почиње битка.Опкољавамо непријатеља који се упорно брани Са Дlуге стране је 15 НОБ, Пада вече, а затим ноћ. Киша почиње да сипи. Концерт аутомата траје до јутра. При освитку ватра непријатеља се појачавз,- Покушавају да изнуде пролаз. Гру! Гру! урлају бацачи днжући вулкане земље. Почиње наш напад. Ура-а-а-а! Смрт окупатору! ори се бојни поклич из младих грла Јуришамо преко лнваде, кукуруза све ближе опкољеном непријатељу. Очајна битка. Зује куршуми као пчеле у пчеларнику. Непријатељ врши противнапад. Бомбе допуњавају пакао. У прашини која се узвитлала повлачимо се до старих положаја, а затим после краћег предаха још силније напред! Наши минобацачи пријатно брундају и разривају непријатеље, подвлачимо се. Борци једва чекају јуриш. Наплатиће се они проклетој фашистичкој жгадији, „Јуриш!* Неодољивом снагом јуришају наши борци. Непријатељ попушта и покушава још једном да изнуди пролаз, али узалуд! Наши митраљези косе и не пријатељ се предаје Борци весели трљају руке. На све стране лешеви. И опет се ори песма.

Под артиљериском ватром

Село Шишинце у непосредној близини Лесковца, више од три године стењало је под непријатељским терором. У тешким бојевнма са Немцима и домаћим изродима четницима и љотићевцима, наша војска ослободила је Шишинце. И одмах првих ноћи ослобођења, док рефлекторски зраци шарају по селу, да затим зафијуче граната уз громки тресак, омладина овог села сакупила се иза зграда од чврстог материјала на конференцију и одушевљено бира свој одбор УСАОС-а, Слуша о Првом конгресу, доносн одлуку да се и она Они би хтели сви на Конгрес. Док топови грме, омладинци и омладинке у Шишинцу одушевљено кличу Титу, Конгресу и слободи.

Број 10

МЛАДИ БОРАЦ

3