Mladi borac

ПИОНИРСКИ СЛЕТ

Први пут у слободној земљи, својим првим пионирским слетом, прославиће пионири читаве ЈугославиЈе рођендан маршала Тита 23, 24 и 25 маја. Ове дане прославиће пионири заједно у оквиру већих градова, срескнх и окружних места. У целој Србији већ се приступило припремама и стварашу плана за извођеше слета. У свима окрузима прослава ће углавном имати заједнички програм. Тако ће 23 маја увече бити приређене логорске ватре уз ватромете, при којима ће стари борци причати пионирима о животу и борби маршала Тита, о борби наших народа за ослобођен>е, о непријатељским офанзивама. Исто тако поред логорске ватре извешђе мали програм, који ће се састојати из песама, рецитација, кола. 24 маја је дан у природи. Сви пионири доћи ће у шуму у колони по један. Ту ће одреди поставити своје штабове, повезати их куририма, поставити страже, извиднице и тако организрвани реконструисаће борбу из народно-ослободнлачког рата. Овде ће старији борци изнети пионирима ток борбе, која се на том месту водила, распоредити »ихове одреде управо тако као што су на том месту ста Јале наше и непријатељске јединице. 25 маја одржаће се слет, на коме ће пионири извести спортске вежбе, разне игре и утакмице, а затим ће се одржати смотра и поделити награде пионирима или одредима победницима у претслетском такмичењу, као и одликовања оним пионирима, којиссгу г помагали нашој војсци као диверзанти, курири, извиђачи. Тога дана пионири треба да посете гробове палих бораца, њихове породице и рањенике. После подне даће приредбе и отвориће изложбе својих радова. У Београду се организује централна изложба радова пионира. Овзј заједнички програм сви окрузи употпуннће самоиницијативно према својим прнликама и могућностима. Ово je прва прослава наших пионира и с обзиром на то пред нашу омладину, а напосе пред омладинске и пионирске руководиоце, поставља се озбиљан задатак припремања и организације слета. У већини округа формирани су слетски одбори, који су одговорни за органнзациЈу слета, али како je ово прва приредба те врсте ми за организацију немамо још потребнога искуства. Да би се припреме што успешниЈе спровеле потребнн су апа-

рати који ће помагати слетским одборима. Ови апарати треба да nocroje у сваком срезу а да буду у најтешњој всзи са сваким пионирским одредом. У апарате треба да уђу омладинци који су завршили фискултурни течаЈ и они би имали задатак да припреме фискултурн приредбе. Исто тако и помоћ учитеља је неопходно потребна у припремашу приредби и спортских вежби. Кроз приредбе, културне и спортске, кроз излож-6е и резултате претслетског такмичења, слет треба да буде смотра пионирског рада. Централна изложба у Београду и делегације пионира из свих округа, које ће учествовати у програму слета у Београду, имају задатак да претставе сву радну активност пионира целе Србије. Слетски одбори треба да се заузму да слике које претстављају пионире на раду, њихове цртеже, успеле зидне новине, резултате радова графички претстављене, слике ударника, пионира бораца, на време пошаљу, како бн изложба могла да одговори задатку који јој је постављен. Слет мора да продре и у најзабаченије село сваког округа, да обухвати све пнонире, да им да могућности да и они s'чествују у општој пионирској манифестацији љубави према маршалу Титу чији рођендан прославља Ју.

Хоћемо да будемо ударнице у Срему

У свим селима среза заплањског формиране су јединице које настоје да ниједно парче земље не остане необрађено и ниједна партизанска породица без намирница. Да би рад омладине имао што више успеха, постављено je такмичење међу појединим радним четама среза. Радна чета села Виландрице посејала је 30.000 садница дувана; сакупила 40 кгр. кукуруза и посадила га на један хектар сеоског имања. Омладина са вољом ради у својој партизанској башти. Свако вече скупљају се омладинке да поливају и плеве. Поред тога омладина је окопавала винограде и поправљала путеве. У селу Топоници, омладина је до сада преорала 2 хектара и засејала их кукурузом. Неколико радних једииица узело је код народне власти сеоско имање у селу Г ркињу, чија се омладина до сада најбоље показала на раду, и отпочело са сетвом. Омладинке села Доњег Душника, обрадиле су 80 ари имања око болнице. Омладина среза заплањског се живо заинтересовала за необрађена имања у Срему, пријавио се велики број другарица које са нестрпљењем очекују дан одласка. Оне говоре међу собом: »Другови су били ударници на Црном Врху, а нама се пружа прилика да будемо уударнице у Срему«.

Ма да је заплашски срез сиромашан и пасиван, омладинке су заједнички са Јединственим фронтом скупиле 500 ком. обојених јаја, 10 кгр. масти и 420 пакета колача и послале преко среског ЈНОФ-а борцима на фронт. Омладина Заплаша никада не заборавља дужности према рањеним друговима у болници. Она одваја и последњи део хране и по 40 км. боса пешачи, натоварена корпама, да би прикупљене намирнице предала рањеним борцима. Уз то, има много другова и другарица који су дали крв за рањенике.

Радмила Вукадиновић

Радна чета села Атенице

Омладина Пирота у данима првомајског такмичења

Дани од 15-ог априла до 1-ог маја посталћ су дани ударничког рада омладине пиротског округа. Од јутра до мрака ради омладина не жалећи труда да би што ведрија чела изашла на дан смотре свих радних људи. У занатској радионици при Команди подручја све радионице побољшале су своје резултате. Кројачка радионица избацила је за 11 дана 1.030 парчета и тиме повећала капацитет рада за 100%. У раду су се нарочито истакли другови Камен Потић, Данило Тодоровић и Србислав Аранђеловић. Ћурчијска радионица израдила је 65 комада кожуха и 58 бунди и повећала капацитет производње за 60%. Истакли су се другови Зарије Голубовић, Мирко Ћирић и Радиша Дамњацовић. Обућарска радионица повећала је производњу за 45%. Истакли су се другови Милорад Митровић и Мирко Тошић. За један дан омладинци занатске чете скупили су међу собом 90.000 динара, као прилог за рањене другове и окружни одбор УСАОС-а.

Часлав Игњатовић

Норма пребачена за 1000%

За време првомајског такмичења многи омладинци у Првом српском комбинату пребацили су по више пута досадашше норме. Ђорђе Голубовић, пушкар, пронашао је нови начин производње пушчаних извлачака и тиме повећао производњу за 1000%. Уместо да се за један дан изради један извлачак, сада се израђује 10 комада. Дреер Миливоје Лазаревић ради на две машине и тиме ради за двојицу. Последњих дана такмичења Лазаревић је на једној машини пребацио Морму три пута. Друг Славко Михајловнћ је радио прековремено и пребацио норму за 200%. Ђорђе Цветковић, дреер пребацио je норму за 100%. Поред ових, још, је много омладинаца знатно пребацило норму производње.

Добрен Стојковнћ

Састанак окружног одбора YCAOC-a у Чачку

На дан 23 априла је почео рад пленум Окружног одбора УСАОС-а у Чачку. Заседаше пленума отворио је претседник Окружног одбора УСАОС-а Предраг Миљковић рефератом: »Политичка ситуација и задаци омладине«. Друга тачка дневног реда био је реферат Дивне Марковић »Организационе форме рада УСАОС-а« у коме је изнет сав досадашњи рад омладине нашег округа. После ових реферата развила се жива дискусиЈа у којој је узео учешћа већи 6poj’ присутних. 24 априла настављен је рад рефератом Милисава Ђурића »Васпитно-политички рад омладине«. У своме излагању он је напоменуо да је потребно што више слати омладину на стручне курсеве, да 6и се тиме омогућило подизање стручних кадрова. Говорећи о »Привреди и њеиим задацима« Радојица Андрић је подвукао да је потребно да се све снагЧ; активизирају, како би се омогућило што брже подизање наше упропашћене привреде. На крају дискусије узела је реч Милка Минић, секретар окружног ЈНОФ-а. Осврћући се на саобраћа; у нашем округу, она је рекла да се он добрим делом брзо поправља, али дзјош није успостављена веза са Косовом и Метохијом, а њу треба што пре оспособити. Поправка тих пруга је од највећег значаја, јер су тамо наша највећа рудна блага. Зато УСАОС мора да буде најактивнији у организовашу радова око те пруге, као и у давању радне снаге. Као други ва-

жан проблем поставља се пред нас организација и свлачење 27 хиљада кубних метара дрва, грађе са Копаоника и Голије. Извештај о раду Окружног одбора УСАОС-а поднео је Братислав Обреновић. Примљен је предлог једног друга из качерског среза да Се изврши такмичење међу срезовима у прикупљању старог гвожђа и стакла. Такмичење he тра]ати до 25 маја. Завршну реч дао је друг МиљковиН с позивом да се све донете одлуке спроведу у дело.

Првомајско такмичење у округу лесковачком

У лесковачком округу пред Први мај је у више фабрика и индустријских предузећа повишена производња за много процената. У једној фабрици кудеље израђивало се до сад за једним разбојем 6000 м. бутни на дан. Такмичећи се у првомаЈском такмичењ}' успели су младн ударници Димитрије Стефановић, Алекса Петровнћ и Стојан Аранђеловић да израђују 9.000 м. бзтни на дан. У војној шивари израђивао је до сада један радник дневно 25 џакова. Норма, коју сз г ових дана достигли многи омладинци износи 60 џакова дневно.

Саветовање фискултурних делегата из федералних јединица

7-ог ов. месеца почело је у Београду саветоваше фискултурких делегата из федералних Јединица. На саветовању учествује око 30 делегата. Тема разговора су проблеми које што пре треба решити да 6и фискултурни живот добио боље услове за развитак. Тако се између осталог расправљало о.односу фискултуре према народној власти и о фискултурном слету на коме ће узети учешћа све федералне јединице. Заседаше се наставља, а на крају ће бити издата резолуција.

Омладинци Косова и Метохије за наше рањенике

Омладина Косова н Метохије служила је увек као пример свима осталима у раду на обнови ослобођене земље. Она даје све •од себе да помогне народно-ослободилачку борбу. Тако је омладина Косова и Метохије повела акцију за давање крви рањеницима, па се из Приштине до сад јавило 102 омладинца и омладинке, а из Гњилана 204,

Заседање пленума окружног одбора УСАОС-а у Зајечару

У Зајечару јс 28 и 29 априла одржано заседање Окр. одбора УСАОС-а за округ зајечарски. Заседашу је присуствовао и народни посланик, члан АВНОЈ-а и секретар окружног ЈНОФ-а Живан Васиљевић. У првом реферату »О политичкој ситуацији« који јс прочитао друг Слободан Босиљчић, изнети су најважнији догађаји унутрашње народне политике и задаци омладине у вези са новим догађајима. О васпитно-политичком раду са омладином дао је реферат друг Јован Минић, који )е нагласио да омладину културнопросветно треба тако уздићи, како би могла на]боље користити новом друштву и правилно разумети догађаје у свету.

Поред многих дискутаната учествовао је, у живој дискусији која је после реферата настала, и народни посланик Драгољуб Радисављевић. Први дан заседања завршен је читањем реферата друга Вла- • сте Милошевића, који је изнео досадашњи рад на привредној обнови земље и нове задатке који стоје пред нама у вези са привредном обновом Пошто је друг Јован Бељан изнео досадашњи рад Окруж. одбора УСАОС-а, допушен је пленум Окружног одбора н пооширен секретаријат. На крају је друг Живан Васиљевић, члан АВНОЈ-а, предао ордене за храброст Обрену Марннковићу из Кшажевца и Аби Јаблановиhy из Бољевца.

С, Жн;:ић

5

МЛАДИ БОРАЦ

Crpai 4 с -