Narod

СТР. 2. налаке у Францусној и оиич која су остали у Србвјк. I'. Нсваковг.ћ говорио је полако вли коректио францускиКроз ова магловита расма трања о фозотама рата, није се могло дозната шта управо мисле о раду Интернационале, о важности обнављања интернационалних веза к о штокхолмској конференцији. Српски социјалисте су протестовали против рата каже г. Новаковвћ. Када су Немачка и Аусгрија напале Србију, социјаписти централних држава вису то исто учинали. Г. Новаковвћ говорио је даље о страшним губицима које је претрчела његова несрећна земља, тако да се сва ки пита данас: има ли још Срба у Србиј и ? Кинталци искоркшћују ову прилику и вичу : Мвр! доста је било покоља ! После г. Новаковића гово-

НОЗД РУШ ПОЛИТИКА Пет] оград, 15 окт. Ушнистар спољних послова, Тсрешченко, изјавио је пресшавницима иппампе, да одговор немачке и аусшријске владе на Папину ноиху не показује никакву искрену жељу да се дође до мира. По неким глачкама у нопш, које су у контраспху са рсзолуцијом Р ајхстага, види сс, да нспријатељскс владс нису још одуспхале од »немачког мира«, који се противи принцшшма права и иравдс и да Нсмачка смапхра, да су нека снорна пипхања век дефинитивно рсшена. Из одговора нзлаза, да 1\е Немачка приспхатн једино на

да престазкицн разиих социјалистичких фракција. Напослетку настаде погађање којим ће сс редом говорнти. В У том погађању протекло је више сати. Међу последњима г. Бризои је прочитао мапифест ккнттлаца, испрекидајући га кроничним нримедбама на рачун већипе. Цео манифест у ствари је само декламација о страхотама ратаиопотреби мира. Рефрен целе ове жалопојке бмо је нир!

турца И ШЛЦИ

Н А Р О Д жимо овам стварима, ми увек претршгмо пораз, коме нема лека. Наше су лажи грубе, неверовгтне, наше ввомислености су бедио нросте, наше интрсге су непосољене 11 . Он позива Немачку да у својим актима ради само верујући у своје право.

БРОЈ 78.

Рим, 15 окт. Јављају из Берна да је врење у Цариграду све веке. Нарочито узима маха мржња Турака према Немцима. У једиој депеши, коју је добио »Ђорнале д‘ Италија« каже се, да једна немачка породица која је дошла из Цариграда прича, да се у Турској еитуација погоршала. Велика оскудица влада, нарочито у хлебу, мееу и угљу. Муслимански фанатизам постаје све опаснији, тако да су Немци принуфени да врше терор, из бојазни да не избије у земљи побуна. Турци мрзе Немце и ту мржњу нарочито испо љавају тиме, што отворено изражавају своје дивљење за све што није немачко и аустријско. Странцима је овладао страх од покоља који могу врло лако избити у Цариграду, ако се рат буде продужио преко зиме. Турци оптужују Немце, да су им они одузели све животне намирнице остављају-ћи их да скапавају од глади.

рили су прско рсда и без ре- такве прсговоре о миру, који би се засновали на садашњој рапхној карпхи т. ј. да задржч све заузете терипхорије. Миниспхар је додао: »Нова Русија објавила је иринцшхе за које се бори њсн слободан народ. Тако испхо је председник Вилсон у својој ноихи упукеној Папи ихачио изнео заједничке циљеве, којима пхеже удружснс демокрапхије. И поред свега пхога Немачка се до данас још ннје ошворено изјаснила, вс!\ и даље наставља своју зигонстну игру, прокламу јући да је сила право и чека пхрснутак да остваои својс циљсве, да загосподари заузепхим те[ иторијама.« На крају је г. Тсрешченко, изризио над$, да општа руска гхолитика нс1\е у будуке бипхи више парадоксална као ових последњих месеци, шихо је Русију пхако скупо кошишло. »И заиспха — рскао јс — ми смо, радеки у име мира, спхворили таквостање, које 1\е много продужитипхрајањсрата. Хтели смо да смањимо број жртава, али у ствари проузроковали смо још страшнијс проливање крви. Потребно је да се ева жива снага нашега народа уједини, како би се олакшало влади, да реализује једну чиспху националну политику .«

СР1ШЈАНИ Женсва, 15. окт. Српско-белгијски дани протекли су у Женеви свечано. Поред концерта, о коме смо век раније писали, од бор је приредио и врло лепу изложбу слика са фронтова, које су послали бслгијски и српски сликари; дивну изложбу фландријских чипака, изложбу фламанског намештаја и дрвореза од историјске вредности. Ми, Срби, били смо још засгупљеии једном врло лепом колекцијом српских везова и тканина, као и једним делом ратнога музеја, који јепослатиз Солуна.

„РА37М4Н МНР

I <

ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈИ

ФРАНЦУСКК К0ШИКЕ У Белгији француска офанзива се наставља под повољним околностима. Напад, који је иочсо у 5 сапхи изјутра, развио се преко дана потпуно успешно. С обе стране пута за Ипр Французч су заузели све немачке положаје на фронту од 4 километара и у дубину проссчно 2 километара, и поред упорног отпора нспријател>евог, који је нретрпео врло велике губипхке Французи су допрли до ивице шуме Утилгт и освојили три се.ла и много мајура јако утвркени«. ба добили су око 100 заробље ника.

, На фронту Ене Французи су понова наиредоаали у области Шеврињи. Доста жива артилеријг.ка борба ! на десној обали Мезе. ГНГМСКН КОМИНИКЕ Француске трупе напредују са обе стране путаДиксшуд-Диксмид. | На енглеском фронту велика артилеријска активност али без пешадијске акције. Број заробљених Немаца од јуче прелази 1100. ИТААИЈАНСКИ К01МШКЕ Непријатељ је покушао да узме изласке долина на Красу. Оз је пој.чао пригисак и вршио јаке нападе који су одбијени.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ЦДР КЛЕВЕТНИК Ловдон, 15 окт. Немачка штампа и озбиљно и шаљиво протествује против скандалозног поступања Кајзеровог према њењвом рођаку принцу Фридраху Леополду, кога је ставно под туторство Фридрих Леополв је тужио Кајзера суду и суд је нашао да цар Виљем није у праву.

СУРОВД ИСТИНА Лондон, 15 окт. Један од најугледнијих немачких државника, који је ви ше иута био министар, Дернбург, држао је један говор у друштву »Немачка Политика« и у том говору рекао неколико истива о немачкој дипломатији. Он је нарочито подвукао да су лажи, интриге и подвале само служиле као оружје непријатсљу и додао на крају : »Кад покушавако да се слу

Лондон, 15 окт. Посланик Рајхстага др. Паул Ленш, члан соцнјалистичке већине написао је јсдан чланак поа насловом »Разуман мир«. У том чланку др. Ленш каже да пангерманисти греше, ве зато што сувише траже, већ шго хоће свс ца једном, и додаје: „Најпре треба потгшсати један »разуман мир« који ће Немачкој осигурати територијалну и политичку независност, економску слободу и развиће, па ће Нсмачка 6и ти толико јака да ће имати све шго хоће. Није то узалуд што су се у државама централне Европе сва удружили, и народ и парламенти и владе да дођу до разумног мира«. Ленш вели на крају, да ситуација централних сила постаје све опаснија, у колико се рат продужује. гштбп Гкини Лондон, 15 окт. Страшан потом начинио је пелу севсрну Кину огромним и дубокии јсзером. Поплављен је најнгсељенијц крај у повргаини од 20.000 кв. миља. Велика варош Тјенчин взгледа да ће остати потпуно безсгановника. Због тешкоћа да се одржи саобраћај, можда ће бити потребно да влзда премести своје седиште из Пекинга у неку другу варот. КДЈЗЕР КА СЦЕНИ Амстердам, 14 окт. Сви листови иочињу да се обракају непосредно Кајзеру за решење унутрашње кризс. ,,Форверц" му наро чито скреке пажњу да се чува савста, које му дају конзсрвативци, и кажс-. ,,Ни круна, ни држава нииииа неке добити, ако се по!је за тим саветима".

гее|8вЖј ДРАГ- С, ГОШЂ

ЦИРИХ. — Цар Карло вратио се са фронта у Болинији и примио је мађарског председника владе. Овој аудијенцији придаје се врло велика важност, јер је и у владиној веЕини и у самој влади дошло до тешких неспоразума. Министар за исхрану Хадика изјавио је, да се неће примити дужности све док се не разбистри данашња ситуација. Уставна странка, са Андрашијем незадовољна је агитацијом других министара против ње. ЛОНДОН.— Британска поморска лига, из јавила је, да се не може ни говорити о миру пре него шго се не накнади сав губитак у трговачким лафама, ко 1 е су потопили сумарени. АМСТЕРДАМ. — Економски уговор између Немачке и Аустроугарске, коме истиче рок ове године, обновљен је до краја 1918. БЕРН. — Агитација против рата у целој Немачкој постаје све јача, тако да су се вла сти узнемириле. У Манхену је једна делегација жена тражила аудијенцију код баварског крал,а Лудвига и молила га да се рат сврити ире зиме. ЊУЈОРк — Два универзитетска професора у Колумбији, крајњи пацифисги. морали су да даду оставке. ПАРИЗ. — Американски Црвени Крст цредао је париској општини 400 000 фраиака, да се разделе официрским и војничким породицама, које су у оскудипи. ЦИРИХ. — Хинденбург и Лудендорф примили су у главном штабу делегатс радника и са њима конферисали. ЦИРИХ. —Један аустршски монитор потопљен је топовима приликом испада једне ди визије аустро-угарских монитора против Браиле. Командант и један део посаде погинули су. АМСТЕРДАМ. — Немачки цар и царица по-

ложили су Царској Банци велики број скупоцених накита, пошто банка оскудева у злату. ЛОНДОН. — Једно лице нма права на хлеб дневно: у Француској 501) грама, у Игалији 25и (раденгцт добијају по 4 0 гр ), у Енглеској 260, у Немачкој и у Аустроугарској 280, у Бугарској 500, у Турској и у Швајцарској ‘250, у Швгдској 2о0, у Данској 316 и у Холандијп ^54 грама. ЦИРИХ. — У једној интерпелацији у Рајхсрату посланик Локовски изјавио је да су велики нереди у Пилзену наступили због народног очајања услед оскудице у храни. И поред ингервенције полиције и војске, за два дана нереда, опљачкано је преко 60 кафана и ресторана. Интерпелант тврди да ће нереди опет избити. ПАР113. — Оаштина у Влтри ле Франсоа предала је мчршалу Жофру један бакрорез који преставља варош одакле је он управљао првим борбама. ЛОНДОН. — Влада из Вашингтона решила је да да Русији нов зајам од 250 милиона франака, што са досадашњим зајмовима Русији износи укупно 1625 милиона. Влада сматра да је Русија дорасла данашњој ситуацији.

СРПСКИ ЗВАНИЧАН КЗВЕШТАЈ 14. октобра обична ватрена активност.

шт ешси ЗУБНИ ЛЕКАР париског универзитета Д-р С. де Ботон Преселио је своју клинику у Булевар краљице Олге бр. 189. 5—5

Нова амсриканска ЗУБНА КЛИНИКА Др. Параскевопулоса Препоручује своју нову американску зубну клинику. Једини атеље гие се могу начинити американске десни са зубима без непца. Клиника се налази у Егнатнјевој ул. бр. 357. За г.г. српске официре и војнике иарочити попуст. 9-12

Ш?**.иад*Ј* АКЕАГОШ4