Narodna milicija

ИЗ ЛИВОЈМ М РАДА,

_____ НАРОДНЕ МИЛИЦИЈЕ

Први генерали у Народној милицији

Генерал-мајор, Никола Божанић

Указом Президијума Народне скупштине ФНРЈ, произведени су у чинове генерал-мајора, пуковници: Никола Божанић, начелник Главне управе НМ и Чедомир Друловић, начелшик Управе НМ НР бСрбије. Поводом овога доносимо кратке биографије наших првих генерала.

Генерал-мајор, Никола Божанић, рођен је 1912 г. у Титовој Кореници у сиромашној сељачкој породици. Живео је у околили Шапца, где су му се родитељи преселили после Првог светског рата. У Шапцу се је школовао и завршио учитељску школу. По отелужењу војног рока ступио је У учитељску службу. На дужности учитеља често је од ондашњих ненародних власти премештан као политички непожељан. Једно време био је учитељ и у Румунији у крају са српском мањином. У Народноослободилачку борбу ступио је 1941 године као борац у Моравичку чету, Ужичког одреда. У току борбе био је на разним

дужностима, истичући се као војни руководилац. Пред ослобођење са дужности начелника Обавештајног одељења, Главног штаба НОВ и ПО Србије, ступио је на дужност команданта, Косовско - Метохиске војне овласти, са које је дужности прешао у ресор министарства унутрашњих послова. Био је начелник Одељења Народне милиције, Министарства унутрашњих послова НР Србије, а затим је примио дужност начелника Главне управе Народне милиције, Министарства унутрашњих послова ФНРЈ, на којој се дужности и сада налази.

Генерал-мајор, Чедомир Друловић, рођен је 1912 године у селу Вранешима, Срев златарски, у сиромашној сељачкој породици. Гимназију је учио у Новој Вароши и Ужицу, а правни факултет ва вршио у Београду. Пошто су му родитељи били сиромашни, да би се издржавао за време школовања, поучавао је слабе ученике имућних родитеља или је радио као штампарски радник. Као студент припадао је напредној студентској омладини.

У Народноослободилачку борбу ступио је 1941 године, као борац у Златарску чету. У току борбе био је на разним дужностима и истакао се као војни и политички руководилад.

После ослобођења са дужности команданта ХХХМП дивизије, ступио је у ресор министарства унутрашњих послова, где је једно време био начелник Одељења.

Генерал-мајор, Чедомир Друловић

унутрашњих послова при ИНО-у за град Београд, а затим је ступио на дужност начелника Управе Народне милиције, Министарства унутрашњих послова НР Србије, на којој се дужности и сада налази.

Посета братске делегације бугарског Министарства унутрашњих послова

Месеца, јануара допутовала, је у Београд делегација бугарског Министарства унутрашњих послова, предвођена. генерал-мајорима Јанком 'Тановим, Благојем Пеневим и Делчом Васиљевим. Браћа Бугари били су гости савезног Министарства унутрашњих послова. да време боравка у Београду делегација је посетила Министарство унутрашњих послова ФНРЈ, Одељење унутрашњих послова при ИНО-у за град Београд

Гости за време боравка у Загребу

и Управу Народне милиције за град Београд. Из Београда гости су отпутовали У Сремску Каменицу где су посетили Школу за официре НМ; затим су у Загребу посетили Министарство унутрашњих послова НР Хрватске, Школу за подофицире НМ и Школу за милиционаре. Поред овога гости су обишли и два казкено-поправна дома, од којих један женски.

Циљ посете наше јужнословенске браће био је учвршћење и продубљење нераскидивих братских веза међу нашим народима, као и међусобно упознавање и зближење. У ту сврху гости су се упознали са проблематиком ресора унутрашњих послова у обезбеђењу мирне привредне изградње, као и борбом против шпекуланата, привредних саботера и осталих штеточина свих врста.

Чланови делегације поред осталог били су упознати и са напорима наших народа у изградњи социјализма. Са до сада постигнутим резултатима били су пријатно изненађени. На госте је нарочито леп утизак оставила посета фабрици тешких машина-алатљика у „Келезнику, после Омладинске пруге, једном од највећих објеката, прве године. нашег Џетогодишњег плана, у којој су били приликом њеног пуштања у погон.

Пред повратак за своју отаџбину у Президијуму Народне скупштине ФНРЈ, браћи Бугарима додељена су висока одликовања.

Посета браће Бугара била нам је нарочито драга, што гости потичу из земље, која са успехом улаже све своје снаге и напоре за потпуно искорењивање остатак: фалпизма и пуну демократизацију.