Narodna milicija

Juriš Crvene garde na Zimski dvorac u Petrogradu 26 oktobra 1917

Pukovnik, ANDRIJA PEJOVIC

· Leidesetaocdišaiica, Šavjetske .atteijć

Код Магуе 1 РзКоа 23 februara 1918 godine, mlada Crvena armija porazila je do zuba naoružanu njemačku vojsku i s time zaustavila njihov razbojnički pohod na Petrograd i mladu sovjetsku državu. Ova velika pobjeda proglašena je za dan rodjenja Sovjetske armije i od tada počinje njena slavna istorija. Od toga dana do februra 1948, proteklo je 30 godina, 30 godina slavom ovjenčanih i slavom izpisanih stranica istorije slavne i nepobjedive Sovjetske armije.

Sovjetska armija se rodila u pobijedama velikog Oktobra i sebi ubrala tu čast i slavu da bude prva armija osloboditeljica, prva istinska narodna armija. Ona se kalila i čeličila u vatri borbi za odbranu tekovina Oktobra, u odbrani države radnika i seljaka. Ona je zajedno sa sovjetskom državom rasla i čvrsnula. Mržnja izvlašćenih kapitalista i spahija, mržnja bijelih generala — Kolčaka, Judenića, Vrangela, Denjikina i drugih, mržnja inostranih intervenata-imperijalista prema državi radnika i seljaka, koji su se oslobodili ugnjetanja i eksploatacije, pretvorila se u smrtnu mržnju prema mladoj Crvenoj armiji. Oni su znali teškoće sa kojima ona ima da se bori; da ona oskudijeva u modernom naoružanju i drugoj opremi, da joj nedostaje dovoljno iskusnih vojnih rukovodećih kadrova i slično, pa su se kao hijene bacili na sovjetsku državu, računajući da Crvena armija neć odoleti njihovim udarcima i da bi tako uništili mladu sovjetsku državu i restaurirali cara. U tom pothvatu su im pomagale sve kontrarevolucionarne snage u zemlji. Pa, ipak, mlada Crvena armija, savladjujući sve teškoće, trpeći lišavanja i oskudice, uspjela je, u teškim i dugotrajnim borbama, ne samo da zaustavi nadiranje svih ovih mnogobrojnih neprijatelja u svoju zemlju, nego da ih raz-

2

OJ OR RAORMNIANNI SNA

bije i rastjera sa tla socijalističke domovine i da odbrani mladu sovjetsku državu.

Ovako velike pobjede mogla je izvojevati samo istinski narodna armija, koja je branila interese širokih narodnih masa, radi čega su joj te mase pružile svu moguću pomoć; što su pozadina i front bili povezani neraskidnim vezama, i što je ovom borbom rukovodila slavna Boljševička partija, na čijem je čelu bio Lenjin. Govoreći o tome što je omogućilo tu pobjedu, Lenjin kaže: »Samo zahvaljujući tome što je Partija bila na straži, što je Partija bila najstrožije disciplinovana i što je autoritet Partije ujedinjavao sva nadleštva i ustanove, a za parolom koju је dao CK išle, kao jedan čovjek, desetine, stotine, hiljade i na kraju i milijoni ljudi, i samo zato što su podnesene nečuvene žrtve — samo zato moglo se dogoditi čudo koje se dogodilo. Samo za to smo, i pored toga što su imperijalisti Antante i imperijalisti cijelog svijeta udarali na nas dva, tri i četiri puta, mogli da pobjedimo.« U toj i takvoj borbi rodili su se i iskovali i vojni i politički rukovodeći kadrovi novoga tipa.

Svojom junačkom borbom i pobjedama koje je izvojevala u periodu imperialističke intervencije protiv tekovina Oktobarske revolucije, Crvena armija je obezbijedila izgradnju novog. socijalističkog društva na jednoj šestini zemljine kugle. Oslanjajući se na njenu moćnu zaštitu, izrastao je Sovjetski Savez u moćnu tvrdjavu slobode i napretka u svijetu. Sovjetski Savez i njegova slavna Crvena armija postali su nada svih ugnjetenih naroda i siguran oslonac u njihovoj borbi za oslobodjenje. U toj vjeri da je Sovjetski Savez nepobjediv i da nikakve mahinacije imperijalista neće moći pokrenuti točak istorije unazad, dočekao je svijet drugi svjetski rat.