Narodna milicija

Višemilijonska armija hitlerovskih razbojnika bacila se životinjskim bijesom na Sovjetski Savez u namjeri da ga uništi i pretvori u svoju koloniju, da od njega napravi bazu za svoje gospodstvo u svijetu. Nacistički razbojnici su vjerovali u ostvarenje postavljenog zadatka, računajući da je pohod na Sovjetski Savez isto što i osvajački marš po Evropi. Medjutim, na putu takvoj pobjedi ispriječila se Crvena armija na čelu sa velikim Stalinom i proslavljenom Boljševičkom partijom. Napadajući vjerolomno i mučki, Njemci su iskoristili momenat iznenadjenja i svoju brojnu i tehničku premoć i relativno lako postigli početne uspjehe. Njihov cilj bio je u roku od nekoliko nedjelja zauzeti Moskvu i prinuditi Crvenu armiju na kapitulaciju, te za postignuće tog cilja nijesu vodili računa o sopstvenim gubicima, pa ipak njihovi prvi ratni izveštaji nagovještavaju otpor Crvene armije na koji oni nijesu navikli po Evropi. Nad Sovjetski Savez se bila nadvila smrtna opasnost. Drug Stalin se tih dana obratio borcima i rukovodiocima Crvene armije i svim sovjetskim gradjanima sljedećim riječima: »Na vas gleda cio svijet kao na snagu koja je kadra da uništi horde nemačkih osvajača. Na vas kao na svoje oslobodioce gledaju porobljeni narodi Evrope, koji su pali u jaram njemačkih osvajača. Velika oslobodilačka misija dosudjena je vama. Budite dostojni te misije.«

Takav zadatak nikada se u istoriji nije postavio pred jednu armiju, ali. Crvena armija ga je časno izvršila. Ona ne samo da je odbranila sovjetsku domovinu, ona je oslobodila Evropu i odbranila narode svijeta od strašnog ropstva i tiranije koje im je pripremao njemački fašizam. Već borbe za odbranu Moskve i Lenjingrada, i pobjede u tim borbama, opravdale su vjeru u nepobjedivost slavne armije Lenjinsko-Staljinskog tipa. Poslije velike staljingradske pobjede nad hitlerovim razbojničkim hordama, pobjede koja pretstavlja prekretnicu drugog svj etskog rata, slamajući neprijatelja kod Kurska i Orela i započinjući svoj veliki pohod prema zapadu, Crvena armija u cjelosti je izvršila zavjet druga Staljina. Ona je oslobodila i posljednju stopu svete sovjetske zemlje od mrskih fašističkih razbojnika, oslobodila narode Evrope, razbila i uništila neprijateljske snage i posljednji udarac im zadala u njihovoj sopstvenoj jazbini, i razvila svoju slavnu i pobjedničku zastavu nad Berlinom. ·

Pobjede slavne Crvene armije u drugom svjetskom ratu i heroizam kojim se ona borila pokazali su porobljenim narodima da su stvoreni uslovi za početak njihovog srećnijeg života, davale im snage da izdrže udarce fašističkih porobljivača i inspirisale njihovu oslobodilačku borbu koja se naročitom žestinom razvijala kod slovenskih naroda. Rame uz rame sa Crvenom armijom i svim slobodoljubivim narodima, slovenski narodi su izvojevali najveću pobjedu u svojoj istoriji. Oni su iz drugog svjetskog rata izašli ujedinjeni u bratsku zajednicu slovenskih naroda

na čelu sa moćnim Sovjetskim Savezom, oslobodjeni ugnjetavanja i eksploatacije inostranih imperijalista i jači nego što su ikada ranije bili.

Pobjede i pomoć koju je pružila Crvena armija omogućile su, ne samo narodima Jugoslavije, Poljske, Čehoslovačke i Bugarske, nego i ostalim narodima Istočne Evrope, da se oslobode fašističkog ropstva, da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, da postanu gospodari u svojoj kući, da se oslobode svake podredjenosti tudjinu i da pristupe izgradnji istinske narodne demokratije. Oslobodilačka borba Crvene armije razvijala je i ojačala demokratski pokret i u ostalim zemljama Evrope, kroz koje su njeni borci pronijeli slavnu Lenjinsko-Staljinsku zastavu slobode. Njenim pobjedama moćno je narastao demokratski pokret u svijetu i stvoreni uslovi za miroljubivu medjunarodnu saradnju.

·U teškom oslobodilačkom ratu naši narodi su našli iskrenog i vjernog saveznika u moćnom Sovjetskom Savezu i u njegovoj proslavljenoj armiji. Na vjernost i ljubav sovjetskih ljudi, naši narodi su odgovarali istom ljubavlju. Pobjede Crvene armije i sovjetskih boraca, u toku Oslobodilačkog rata naši narodi su pozdravili pobjedama našeg ustaničkog oružja nad okupatorskim snagama. I tada su naši narodi znali da bi te pobjede bile nemoguće bez borbe koju je vodio Sovjetski Savez i njegova herojska armija.

Danas, kada mi ostvarujemo naš prvi Petogodišnji plan elektrifikacije i industrijalizacije zemlje, kada već imamo rezultate postignute u prvoj planskoj godini, rezultate koji ubjedljivo govore da naša zemlja sigurno stupa putem izgradnje socijalizma i srećnije budućnosti, čitava naša zemlja, svi njeni narodi proslavljaju tridesetogodišnjicu rodjenja slavne Sovjetske armije, svijesni. da za svoje pobjede, kako u ratu, tako i na izgradnji zemlje, neizmjerno dugujemo bratskom Sovjetskom Savezui njegovoj proslavljenoj armiji. Zato naši narodi proslavljaju godišnjicu rodjenja Sovjetske armije sa onom ljubavlju i ponosom sa kojim se slavi i naša Jugoslovenska armija.

Sada, u posljeratnom periodu, pred Sovjetsku armiju stoji drugi, ne manje važan zadatak od onoga koji je ona časno izvršila u Oslobodilačkom ratu, a to je čuvanje mira u svijetu. Taj zadatak nije ni prost ni lak. Imperijalistički ratni huškači čine sve da ometu konsolidaciju mira u svijetu, da unesu u odnose medju narodima nepovjerenje i nespokojstvo. Sve te njihove mahinacije razbijaju se o čvrst i dosljedan stav odbrane mira koji zastupa i brani Sovjetski Savez, sa kojim rame uz rame idu svi slovenski narodi i sve demokratske snage u svijetu.

Živjela slavna Sovjetska armija, nada i ponos čitavog naprednog čovječanstva, budan i siguran čuvar mira u svijetu!

Živio genialni strateg i učitelj naprednog čovječanstva, najdosledniji pobornik mira u svijetu, drug Staljin!

Grupa orvenoarmejea pri oslobodjenju Beograda