Narodna milicija

U selu Molu, Srez senćanshi, bila je izvršena teška provalna krađa u stanu Mencel Helene. Nakon izvršene provale provalnik se izgubio u nepoznatom pravcu. Ipak se sumnjalo da će se provalnik uputiti u pravcu mađarske granice i da će pokušati da pređe granicu, kako bi na tai način izmakao ispred domašaja naših vlasti. Zato su odmah o tome slučaju bile obaveštene sve stanice Narodne milicije, koje se nalaze na teritoriju azduž državne granice prema Mađarskoj. Sumnja za izvršenu provalu pala je na jednog dečaka po imenu Madaras Šandora i njegov lični opis dostavljen je svima stanicama Narodne milicije. Posle dužeg traganja za istim uspelo je najzad milicionatu Todorov Mileti, na dužnosti na Stanici Narodne milicije u Kelebiji, da ga pronađe i liši slobode. Prilikom pretresa kod Madarasa je pronađeno 83.040 dinara novca, jedan džepni sat, jedan zlatni medaljon, jedan prsten i jedno 14 karaino naliv pero. Pored toga kod njega je ргоnađeno više stvari manje vrednosti. Saslušavanjem uhapšenog ustanovljeno je da je on ukrao od Mencel Helene 102.000 dinara, dva ručna sata, koja je ostavio kod svoje majke, kao i sve stvari kod njega pronađene. Kradliivac je sa svima ukradenim stvarima sproveden otseku unutrašnjih poslova na dalji postupak, a milicionar Todorov Mileta je, za savesno vršenje dužnosti i zauzimanje u pronalaženju kradljivca, pohvaljen. *

Mihailović Nenad, podoficir Uprave Narodne milicije Sreza temnićčskog Varvarin pokazao je vidne rezultate u otkrivanju i hvatanju jedne grupe kriminalaca, koji su, kako u ovom Srezu tako i u okolnim srezovima, izvršili niz krađa. Ovi kriminalci su u raznim selima toga kraja ukrali oko 10 krava i Paznih drupih stvari: Pored toga ог: 51 1тут рајем ти MNO-a u Obrežju. Ovim banditima je bilo vrlo teško ući u irač, pošlo su oni bili shabdeveni lažnim ispravama i povezani sa najvećim špekulantima. Drug Mihailović je dugo vremena samoinicijativno radio na organizovanju obaveštajne mreže i posle dugog traganja uspeo je da ovu grupu kriminalaca pohvata i preda nadležnim vlastima. |

Za postignuti uspeh drug Mihailović Nenad je pohvaljen

i novčano nagrađen. *

Sadih Brahim iz Drenovca; Srez đakovički•* izvršio је gnusno ubistvo nad Hajrijom Sadik, koja je bila bremenita i nad njezinim petnaestogodišnjim bratom Imer Sadikom i odmetnuo se u šumu. Ubica je, i pored svestranog traganja organa vlasti, uspeo izvesno vreme da se vešto skriva.

Milicionar Halil Raif, čim je saznao za ovo ubistvo, Dočeo je za ubicom tragati. Preko dobro organizovane obavešlajne mreže on je saznao da se ubica nalazi u selu Slut u jednoj kući. Da bi osigurao uspeh i razbojnika sigurno uhvatio, milicionar Raif je odmah pozvao svoga druga milicionara Hitema 'Pahira i dva pomoćna milicionara i opkolio kuću u kojoj se bandit nalazio. Milicionar Raif je ušao u kuću i počeo vršiti pretres. U jednom momentu, dok je on razgovarao sa kućedomaćinom, ubica. je skočio i pojurio na vrata u nameri da pobegne. Milicionar Raif je bio oprezan i odmah skočio na bandita i uhvatio se sa njime u koštac. U istom trenutku je opalio metak iz pištolja i time pozvao ostale milicionare, koji su mu pritekli u pomoć i pomogli mu da ubicu veže i sprovede u stanicu Narodne milicije.

ti ka ugđed,

Za pokazanu hrabrost i umešnost u hvatanju ovog zlikovca, milicionar drug Halil Raif je predložen za pohvalu i

novčanu nagradu. *

Patrola Stanice Narodne milicije u Preljini u sastavu Raičić Dragoljuba, kao vođe patrole i drugova milicionara Urošević Kostadina i Tešić Jovana saznala je da se u šumi zvanoj »Slatine«, u blizini sela Donja Trepča, skriva bandit Stefanović Milan, bivši žandarm, koji je za vreme okupacije, a i posle oslobođenja bio vođa bandita u ovoj okolini. Kao takav on je izvršio niz zločinačkih dela nad pristalicama NOP-a, niz bljački i maltretiranja ljudi.

Odmah po saznanju patrola je krenula u pravcu šume. Prolazeći oprezno šumom i dobro motreći, patrola je pronašla kosu i dlaku obrijanih i ošišanih ljudi, što im je dalo sumnjati da se u blizini mora nalaziti bandit Stefanović. Nakon kratkog hodanja šumom, patrola je primetila jednu grupu ljudi. Vođa patrole Raičić sa ostalima milicionarima, hladnokrvno i obazrivo je prilazio toj grupi. Kada su došli u neposrednu blizinu bandita, ovi su ih primetili, ali su milicionari bili brži. Vođa patrole Raičić je opalio iz svog automata i jednim rafalom likvidirao bandita Stefanovića i jataka koji mu je bio doneo večeru, dok je drugi bandit koji se kretao sa Stefanovićem ranjen.

Za pokazanu hrabrost i snalažljivost drugovi Raičić Dragoljub, Urošević Kostadin i Tešić Jovan su pohvaljeni, novčano nagrađeni i istaknuti za primer ostalim pripadnicima Narodne milicije,

*

Damjanović Đuro, milicionar na dužnosti u Upravi Narodne milicije u Subotici nalazio se kao sprovodnik putničkog voza na relaciji pruge Subotica-Bogojevo. On je svoju dužnost vršio savesno. Na železničkoj stanici u Pavlovcu on je primetio kako dva nepoznata lica izlaze iz kukuruza 1 ulaze u voz. Njemu je to bilo sumnjivo. Damjanović je već ranije bio obavešten da se traga za dvojicom bandita, koji se neprekidno prebacuju vozovima i kriju negde na teritoriju Bačke i Banata. Оп је ро opisu, koji je' pre dobio, prepoznao da se radi o dvojici bandita i to Simonović Branku i Babić Svetomiru. Videvši da su se ovi banditi popeli u voz, on se uputio u isti vagon u nameri da ih legitimiše, ali mu to nije pošlo za rukom, pošto je voz bio krcat putnicima. Zato ih je on stalno držao na oku. Kada je voz stigao u Sremsku Mitrovicu, Damjanoviću je pošlo za rukom da im se približi na r.ekoliko metara i da ih pozove da siđu sa voza i da pokažu svoje isprave. Kada su banditi videli da su otkriveni, iskoristili su gužvu putnika, skočili kroz prozor voza i dali se u bekstvo, oba u istom pravcu. Damjanović nije dvoumio, već se odmah dao u poteru za njima. Kako banditi nisu hteli stati, a već su bili podaleko odmakli, Damjanović je izvukao pištolj i počeo pucati u nameri da ih natera da stanu ili da ih likvidira. Međutim, banditi nisu hteli stati. Kada je ispucao i poslednji metak, Damjanović ipak nije klonuo, već je rrikupio svu svoju snagu da bi stigao bandite. Njega nije zbunilo ni to što su oni bili naoružani. U jednom trenutku on je uspeo da sustigne bandita Simonovića. Kada ovaj nije hteo da stane on ga je udario pištoljem po glavi i tako ga oborio na zemlju i lišio slobode. Banditu Babiću je pošlo za rukom da, iskoristivši zauzetost milicionara i pobegne.

Za savesno i požrtvovno vršenje dužnosti milicionar drug Damjanović Đuro je pismeno pohvaljen i novčano nagrađen.

17