Narodna milicija

ПИСМА ЗАХВАЛНОСТИ НЕМАЧКИХ И АУСТРИСКИХ

РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА МИНИСТРУ

Ових дана, отпуштена је из заробљеништва и напустила пашу земљу већа група немачких и аустриских заробљеника, који се враћају у домовину. Сви су они веома сретни што се враћају својим кућама, где ће, на основу искустава стечених у нашој земљи, помоћи обнову и изградњу своје земље.

Они су задовољни поступком наших народа према њима, јер су наши народи према њима поступали заиста демократски и човечно, без обзира на то што су они, као непријатељски војници, учествовали у окупацији наше земље и истребљењу наших народа. Своје задовољетво и захвалност они су јавно изразили писмима, која су упутили министру унутрашњих послова ФНРЈ генералпуковнику Александру Ранковићу.

Тако је група од око 2000 бивших немачких заробљеника послала другу Министру писмо следеће садржине:

Веома поштовани господине генералпуковниче. Дошао је дан нашег повратка. Дубоко захвални Вама и народима Југославије враћамо се сада својим породицама.

У Југославији, коју је разорио фашистички окупатор, дали смо свој удео на обнови. Елан, којим народи Југославије остварују своје задатке, које су сами себи поставили, испуњава нас искреним дивљен ем.

Када данас напуштамо Југославију, уверавамо Вас да ћемо у својој домовини радити на томе, да се и тамо оствари демократија, коју смо доживели у Југославији и, да се иу Немачкој истреби реакција и да наша земља никада, више не постане играчка иностраних империјалиста. Нећемо да још једанпут постанемо оруђе злочинаца, већ ћемо се еви заложити да и Немачку учинимо земљом напретка, мира и социјализма.

Народи Југославије су, упркос претрпљене штете, поступали са нама заиста демократски и човечно. То нас испуњава захвалношћу и пријатељским осећањима према свим радним људима ове земље. -

Поздрављамо нову Југославију, земљу социјализма и мира. Поздрављамо маршала Тита.«

Смрт фашизму — Слобода народу!

х

Група од 1240 немачких ратних заробљеника, пише:

»Ми, ратни заробљеници који се данас враћамо кућама, а који смо пре неколико година због разбојничке фашистичке пропаганде дошли у Југославију као непријатељи, сада одлазимо у своју домовину као пријатељи радних људи ове земље.

16

да време нашег заробљеништва ми смо се променили и постали људи, који политички мисле.

Човечна предусретљивост радних људи Југославије, којима смо као Хитлерови војници донели беду и неимаштину, убедила нас је да само народ који изграђује социјализам може да пружи пријатељску руку бившем окупатору. У вашој земљи постали смо људи који су чврето решени да издајницима немачког народа за увек онемогуће рад и да своју домовину уврсте у моћни фронт мира и демократије — Совјетског Савеза, земаља народне демократије и свих напредних снага света,«

*

Група од око 900 немачких заробљеника — репатрираца, који су 12 овог месеца напустили нашу земљу, упутили су министру унутрашњих послова ФНРЈ Александру Ранковићу следеће писмо:

»Врло поштовани господине генералпуковниче! После три и по године заробљеништва враћамо се данас у своју домовину. Захваљујући просветном раду, који нам је у Југославији био омогућен упознали смо непријатеље свих радних људи.

Народи Југославије су на време увидели потребу одлучне борбе против домаћих издајника и страних окупатора. Победа која је извојевана под воћством маршала Тита постала је полазна тачка, за изградњу социјализма.

Видели смо како су народи Југославије своју земљу, у којој су некад владали корупционашки издајници и фаши-

А. РАНКОВИЋУ

сти, претворили у домовину радног човека. Они се данас боре заједно са, народима, Совјетског Савеза и земљама, народних демократија Ba очување мира у свету.

По повратку у домовину уврстићемо и Немачку у тај снажан фронт. Народи Југославије биће нам увек пример за то. Њима је намењен наш захвални по. здрав.«

*

Око 1.200 аустриских заробљеника, који су 15 овог месеца, напустили Југославију, пишу:

»Ми, аустриски заробљеници, који се данас враћамо у своју домовину, опраштамо се од Вас и народа Југославије. Вама и Вашем министарству изражавамо своју захвалност за добар поступак и за многб доказе човечности, које смо као заробљеници овде доживели.

Дошли смо до убеђења да нема ничега што би раздвајало југословенске трудбенике од аустриског народа, да народи Југославије и ·аустриски народ имају исте интересе. Док су се југословенски радници и трудбеници ослободили својих унутрашњих и спољних непријатеља и изградњом социјализма изграђују срећнију будућност своје земље, дотле реакционарни капиталисти израбљују аустриске трудбенике.

Пример и успех народа Југославије у њиховој ослободилачкој борби и њихови огромни успеси у изградњи социјализма, биће нам потстицај да се у домовини заједно са аустриским радницима и трудбеницима боримо за социјалисти-

чку Аустрију«.

OMLADINSKE RADNE BRIGADE NARODNE MIL!ICIJE ODLIKOVANE ORDENOM RADA IL REDA

Prezidijum Narodne skupštine FNRJ, na predlog Pretsednika Vlade FNRJ, odlikovao je niz omladinskih radnih brigada, koje su učestvovale u OVOgOdišnjim omladinskim radnim akcijama, kao na primer na izgradnji Novog Beograda, na Autoputu »Bratstvo-jedinstvo« itd.

Među odlikovanim brigadama nalaze se dve· omladinske radne brigade Narodne milicije i to I milicionarska radna brigada sa Novog Beograda i I milicionarska radna brigada sa Autoputa. Obe brigade Narodne milicije odlikoмапе su visokim odlikovanjem — Ordenom rada 1 reda.

Naše milicionarske brigade stekle su niz pohvala na radnim akcijama u kojima su uzžčle učešća, Onč 51 služile kao primer nesebičnog zalaganja i udarničkog radnog poleta. Šest i sedam puta udarne, naše brigade su rame UZ rame 5а ostalom omladinom naše 2еmlje dokazale svu svoju privrženost narodu i Partiji sa drugom Titom na čelu.

Svi pripadnici Narodne milicije ponose se uspesima svojih omladinskih radnih brigada koje su dokazale da je Narodna milicija spremna svakog časa i u svakoj akciji dati dostojan prilog borbi naših naroda za izgradnju socijalizma .