Narodna milicija

jalističkih zemalja spala u velikoj mjeri i zbog toga mi imamo većih teškoća nego što bismo ih inače imali«. 1 даје:

»Potrebno je da mi stvorimo uslove za dobijanje žita i poljoprivrednih proizvoda u dovoljnoj mjeri i da onemogućimo raznim kapitalističkim elementima da špekulišu na štetu radnog čovjeka na štetu naših trudbenika. Mi imamo dovoljno mogućnosti da ih u tome spriječimo raznim mjerama, a na koncu, ako neće drugačije ići, onda znamo i onaj krajnji metod.«

PLENUM SAVEZNOG ODBORA NARODNOG FRONTA

U Beogradu je 27 novembra održan Plenum Saveznog odbora Narodnog fronta Jugoslavije, kome je pretsedavao pretsednik Saveznog odbora NF maršal Jugoslavije drug Tito.

Referat o organizacionim problemima Narodnog fronta podneo je drug Blagoje Nešković. On je napravio iscrpnu analizu dosadašnjeg rada i stanja u organizacijama Narodnog Fronta, izneo je njihove slabosti i ukazao na potrebu borbe protiv iluzija, ukazao na to da je politički rad osnovica celokupnog rada Narodnog fronta i da je Narodni front snažno oružje u klasnoj borbi koja se danas odvija u našoj zemlji a naročito na selu. On je rekao:

»Narodni front je politička organizacija, on vodi političku borbu, politički radi. A politička borba danas jeste klasna borba određene sadržine i u njoj Narodni front nalazi razloge za svoje postojanje. Današnja politička borba Narodnog fronta jeste zakoniti nastavak političke borbe koju je Narodni front vodio za vreme Narodnooslobodilačkog rata.«

U diskusiji o referatu, pored delegata iz svih krajeva

zemlje, govorio je na kraju i drug Edvard Kardelj koji je ukazujući na opasnosti potcenjivanja narodnog fronta i njegove uloge rekao: ] : »Potcenjivati Narodni front, zanemarivati rad na podru_šju NE ne znači ništa drugo nego potkopavati savez radničke klase sa ostalim radnim masama, znači potkopavati bazu na kojoj se zasniva snaga socijalističke izgradnje u našoj zemlji, na kojoj se u krajnjoj liniji zasniva snaga socijalističke revolucije u našoj zemlji i naša vlast.«

PROSLAVA 20 NOVEMBRA — DANA REPUBLIKE

Širom naše zemlje svečano je proslavljen 29 novembar Dan Republike, petogodišnjica Drugog zasedanja AVNOJ-a i rođenja naše narodne države.

Na svečanoj akademiji u Beogradu govorio je član Podlitbiroa CK KPJ drug Moša Pijade, koji je istakao da je taj datum urezan na graničnom kamenu od kojega počinje socijalističko razdoblje istorije naroda Jugoslavije. Govoreći o odlukama, donetim u Jajcu, drug Pijade je rekao da su one bile izraz činjenice da je usred rata i usred »Hitlerove evropske tvrđave« iz zajedničke borbe jugoslavenskih naroda iznikla nova Jugoslavija i s njom novi tip države — narodna demokratija, kao posebni oblik.socijalističke demokratije.

- »Zbog toga, slaveći 29 novembar kao godišnjicu osnivanja naše nove države, mi slavimo pobedu naše narodne revolucije, pobedu, koja se manifestovala u odlukama Drugog zasedanja AVNOJ-a.

»Oružani ustanak naroda u Jugoslaviji mogao je izbiti i dobiti tako brzo širok opštenarodni obim i duboko demokratski karakter zato što su narodi Jugoslavije imali u Komunističkoj partiji taku društvenu snagu, koja je oružani ustanak mogla pokrenuti, organizovati i rukovoditi i to nainajširoj narodnoj osnovi.

U stvaranju revolucionarne narodne armije i organa revolucionarne narodne vlasti, u uništavanju, pored žive sile okupatora s njegovim domaćim najamničkim formacijama, i starog aparata buržoazije, koji je prešao na stranu okupatora, izražava se sva dubina velikog revolucionarnog dela Komunističke partije sposobnost i snaga kojim je ona umela da stvaralački primeni učenje Marksa i Engelsa, Lenjina i Staljana u određenim istoriskim uslovima.«

Drug Pijade je završio svoj referat ističući uspehe nove Jugoslavije u izgradnji socijalizma, odajući poštu junačkim sinovima naših naroda, koji su pali u borbi za slobodu i kličući junacima socijalističkog rada.

Veliki praznik naših naroda, 29 novembar trudbenici naše zemlje dočekali su mnogobrojnim novim uspesima u proiz-

vodnji. Mnoga preduzeća i rudnici ispunili su svoj plan pre roka i na taj način ispunili i svoja obećanja, koja su dali

drugu Titu i svome narodu. Ispunjavajući godišnji plan pre roka, naši radnici manifestuju još jednom svoju visoku svest i svoju spremnost da se do kraja založe za ostvarenje naše Petoletke, te osnovne baze socijalizma u našoj zemlji. Uspesi, koje su oni dosad postigli, pretstavljaju garanciju da će radni narod savladati sve teškoće i pod voćstvom KPJ ispuniti Petogodišnji plan i postaviti osnovu socijalističkom uređenju naše zemlje.

U INOSTRANSTVU

KRUPNE POBEDE NARODNOOSLOBODILAČKE ARMIJE KINE

Na bojištima prostrane Kine vode se borbe ogromnih raz= mera. Iz dana u dan jedinice Narodnooslobodilačke armije oslobađaju ispod eksploatacije Čang Kaj Šekove reakcionarne klike, koja stoji u. službi američkih imperijalista, ogromne teritorije sa velikim brojem stanovnika. Oslobođenjem Mandžurije oslobodilačke snage su postigle dosad najveći uspeh.

Mandžurija je privredno najnaprednija oblast Kine. U njoj je izrađen najveći deo kineske teške industrije, preko polovina železničkih pruga i ogromne fabrike tekstilne, hemiske i metalurgiske industrije. Ona je takođe i najrazvijenija oblast Kine. U njoj se nalazi veliki broj uglienokopa, zatim rudnika gvožđa, antimona, mangana i drugih ruda. Japanski militaristi izgradili su u Mandžuriji, u okviru njihovih osvajačkih planova, velike fabrike za izradu oružja i drugog ratnog materijala. U toku tromesečne ofanzive jedinice Narodnooslobodilačke armije oslobodile su čitavu Mandžuriju. :

Ali, narodnooslobodilačke snage se nisu zaustavile na uspesima u Mandžuriji. One su nastavile svoje napredovanje u Severnoj Kini i nisu dozvolile da Čang Kaj Šek organizuje odbranu, već su naprotiv preduzele nove ofanzivne operacije prema Čang Kaj Šekovoj prestonici Nankingu. U svom роbedonosnom „napredovanju jedinice Narodnooslobodilačke armije oslobodile su, posle dvadesetodnevne opsade, 2 decembra ove godine, veliki grad Hsučou sa nekoliko štotina hiljada stanovnika. Hsučou pretstavlja važnu strategisku bazu na lunghajskoj pruzi, koja spaja Kajfeng, glavni grad provincije Honana sa Žutim Morem i na pruzi Cimpo, koja veže Peking i Nanking. Hsučou pretstavlja ključnu poziciju za dalje napredovanje prema Nankingu.

Posle zauzimanja Hsučoua jedinice Narodnooslobodilačke armije su brzim napadima u potpunosti razbile odbranu koju je Čang Kaj Šek obrazovao u nameri da zaštiti svoju prestonicu i napredovale do poslednjeg: Kuomintangovog uporišta pred Nankingom — do grada Pengpua. Istovremeno su jedinice Narodnooslobodilačke armije na krilima fronta napredovale stotine kilometara prema jugu i sa obe strane mimoišle Nanking.

Uporedo sa borbama za Nanking jedinice Narodnooslobodilačke armije nastavljaju napredovanje i na drugim frontovima. One su.na frontu Kalgan—Peking—Paoting dovele u škripac Kuomintangove jedinice, otsekavši Kalgan, glavni grad provincije Džehol. Obruč oko ovog grada sve više se steže. Jedinice Narodnooslobodilačke armije nalaze se u njegovoj neposrednoj blizini. Isto tako, oslobodilačke snage su uspele da preseku veze između Pekinga i Paotinga. Posle kraćih borbi Paoting je oslobođen. Izolovani Peking opkoljen je sa svih strana i Narodnooslobodilačke jedinice prodrle su u njegova predgrađa.

U toku poslednjih borbi jedinice Narodnooslobodilačke armije izbacile su iz stroja oko 200.000 Čang Kai Šekovih vojnika i zaplenile ogromne količine ratnog materijala i oružja koje je. većinom američkog porekla. Sada je opkoljeno ili otsečeno od glavnine Čang Kaj Šekove vojske preko 300.000 kuomintangovaca koji se svakodnevno predaju ili prelaze na stranu Narodnooslobodilačke armije. ;

Kao posledica pretrpljenih poraza u Kuomintangovoj Kini nastalo je privredno rasulo. Uprkos novčane reforme inflacija je dostigla fantastične razmere. Uporedo sa privrednim u Kuomintangovoj Kini vlada i politički haos. Čang Kaj Šek je još pred mesec dana dao mandat za obrazovanje vlade Sun Fou koji nije u stanju da je obrazuje.

Situacija nastala posle krupnih pobeda Narodnooslobodilačke armije izazvala je pometnju. u redovima kineske reakcije i njihovih imperijalističkih protektora. Posle brzog nadiranja Narodnooslobodilačke armije u jesenjoj ofanzivi požurili su se strani eksploatatori kineskog naroda da se evakuišu iz gradova i mesta Severne i Srednje Kine. Trgovci,

23