Narodna milicija

zauzeli i raduju se Što ništa nije oštećeno, što je sve na svome mestu. Kroz stanicu otpočeo je normalni saobraćaj. Međutim, to nije dugo trajalo. Pred samu veče odjeknula je eksplozija, od koje su se stanični peroni srušili na sred pruge. Razjareni nemački fašisti streljali su skretničara iako on nije bio kriv. Kroz jedan sat odletela je i skretnica u vazduh, a posle ovoga otpočela je je prava kanonada. Jedna za drugom odjekivale su eksplozije svakog sata. Rušile su se skretnice, rskrsnice šina, uređaji za vodu i drugo.

Nemci su jurili po stanici pokušavajući da otklone kvarove. Oni nisu znali gdje će odjeknuti nova eksplozija. Ove eksplozije trajale su neprekidno dan i noć. Zatim se sve umiirrilo. Nemci su odahnuli misleći da je opasnost prošla. Stanica je sva zjapila, kao da je bila pod vatrom najtačnije artiljerije. Nemački inženjerci su otklonili kvarove. Ponovo su vozovi počeli saobraćatti., Posle tri dana u isti čas nastala je nova zaglušujuća eksplozija koja je izvalila prozore susednih kuća. Srušila se stanična vodovodnal! pumpa. Kroz jedan sat odletela je u vazduh i vojna rampa. Jauci ranjenika razlegali su se stanicom. Užas je zahvatio nemoćne nemačke oficire, a eksplozije su bile sve jače i češće.

Na stanici je izbio podzemni uragan. Odjek eksplozije se slio u jedan gromuovit tutanj. Uskovitlani vihor zemilje, parčadi, dima i plamena, vitlao je -= пад stanicom. Kroz pola sata sve je bilo Ssvršeno, tako da od stanice nije ništa ostalo. Stanica nije više postojala. Strašno je oružje mina usporenog dejstva.

Bilo je slučajeva, da se pod neki vojni objekt jednovremeno postavi više od pet hiljada takvih mina, koje su dejstvovale po jednom strogo razrađenom. programu.

Ništa nam neće moći odati minu usporenog dejstva, nema ni provodnika ni uzice. Jedino je može otkriti kucanje sata, jer sat kuca u zidu odbrajajući korake smrti koja se približava.

U vezi sa ovim inžinjeri su se dali u razmišljenje kako da izbegnu sat i evo što su pronašli.

Oprugu mehaničkog upaljača zategli su do kraja, vezavši je tankom žicom i tako sprečili njen pritisak na niže. U upaljač su nalili ljutu tečnost — kiselinu. U njoj se ta žica lagano rastvara, nalik na komad šećera u čaju. Vreme prolazi, žica se sve više tanji i slabi svakog momenfa.· Najzad, ne može više da izdrži pritisak opruge i tako prska kao natruo konopac. Kad žica prsne, opruga udara o kapislu i nastane eksplozija.

Možemo naliti kiselinu razne jačine, razblažujući je vodom. Ukoliko će kiselina biti jača, tim će se žica brže istopiti, a mina će brže eksplodirati. Može se uzeti tako slaba kiselina da ni za mesec dama neće ražjesti žicu, i mina će za to vreme biti van dejstva. ~

Ovde je sve pogodno: upaljač je prost a kiselina nečujno nmagriza žicu, tako da je nemoguće otkriti minu. Samo mne valja što je vremenski proračum. netačam. On se menja iz dama u dan i najviše zavisi od vrememskih

Na stanici je izbio podzemni uragan

prilika. U toploti će ista kiselina brže rastvarati žicu, nego na hladnoći, a to znači da će i mina eksplodirati ranije. Uzmimo za primer šećer, on se brže topi u vrućem čaju, nego u hladnoj vodi.

čelična žica клен па |

veh оаакаса kapisla - oremosnik vatre Карла - дећопаћок =

Hemijski upaljač usporenog dejstva

Iz svega ovoga izlazi jedno, da tamo gde je potrebna naročita tačnost, satni mehanizam je neophodam.

RADIOMINA

Paklena mašina nije uvek pogodna za vojne svrhe. Tok odvijanja događaja može se predvideti unapred, pa se utvrdi potrebno vreme i mina se postavi; kad odjednom se situacija promenila. Mora se hitno menjati vreme eksplozije, ali to nije moguće, satni mehanizmi su podešeni jednom za svagda, mine su ukopame u zemlju ili uzidane u zidove. Ništa se ne može izmeniti. S toga se dešava da mine usporemog dejstva eksplodiraju u prazno.

Bilo bi dobro da imamo takve mine, koje se mogu paliti sa svakog mesta i, u svalko vreme. One postoje! odgovoriće neko. Uzmite minu sa električnim upaljačem, povucite od nje provodnike i palite je kada zatreba. Lako je to reći! A kada treba upaliti minu u dubokoj pozadini neprijatelja, što ćemo onda? _

Nećete valjda reći da postavimo provodnike iz pozadine do štaba? Ne, provodnici nisu pogodni i treba radiiti bez provodnika.

U jednom stranom časopisu pišu da postoje i takve mine, koje se izdaleka mogu paliti bez provodnika. To su radiomine, koje se pale putem radia. Da li je to istina? Može li se upaliti mina pomoću radiotalasa? Naravno da može. ;

Uzmimo glasogovornik koji je postavljen na trgu. U taktu sa najmanjim promenama jačine elektromagnetskih talasa u njegovom otvoru treperi debela gvozdena pločamemibrana. Ona treperi privlačena i otpuštana moćnim elektromagnetom. Čak i u slabijem glasnogovorniku elektromagnet ima takvu snagu, koja bi bila dovoljna da okrene šivaću mašimu. Ako je to sve tako, elektromagnet se može primorati da uključi i običan. prekidač.

Prekidač, kojim se upravlja preko radia — ništa nam više ne treba. On će uključiti struju u električni upaljač.

To vam je idejni uređaj radiomine. Detalje neznam, jer o njima konstruktori ne pišu. Svakako da u takvoj mini postoji mali radio prijemnik, koji naređenja prima putem radiotalasa. Mora postojati i elektromagnet koji će privlačiti komad gvožđa, kao i membranu glasogovornika. Po naređenju radiosignala, potskočiće komadić gvožđa, priljubiće se uz elektromagnet i preko svoje mase uključiti provodnike, koji vode ka upaljaču.

Vanredno je dejstvo radiomine. Negde, daleko, radiotelegrafista u štabu pritisnuo je na taster radio-prijemnika. Brža od munje, sa daljine od stotine kilometara, ka prekidačima. se baca nevidljiva osvetnička ruka. Otsečno puckaju prekidači, grme eksplozije, a vojm. objekti rieprijatelja lete u vazduh.

. S. Lasić

25