Narodna milicija

Велики допринос оспособљавању и правилном

награђивању радника

У току новембра и децембра ове године у свим нашим фабрикама, рудницима, радионицама и Ha другим радним местима спроводи се најновија Уредба Савезне владе о стручном оспособљавању и звањима радника. У току ова два месеца мораће се превести у одговарајућа пова звања око милион радника. -

У досадашњој пракси код нас није постојао научно разрађен систем струка, занимања и звања, који сваком раднику обезбеђује место у производњи према његовој стручној спреми, Међутим, овом новом Уредбом о стручном оспособљавању и звањима радника, научно разрађен систем струка и звања омогућује радницима да буду категорисани према својој стручности и постаје основни и стални потетицај радницима за њихово даље оспособљавање, Досадашња категоризација радника, признавајући само три основне категорије: неквалификоване, полуквалификоване и квалификоване, постала је кочница за даље стручно оспособљавање радника и рђаво се одражавала како на квалитет тако и на производност рада. Овако уска и неразрађена категоризација радника није се могла, ускладити са основним социјалистичким принцином свакоме према његовом раду.

Нова Уредба о стручном оспособљавању и звањима радника поставља, дакле, задатак да ова два важна принципа, принцип награђивања према раду и принцип ства“ рања стручно уздигнутог и свестрано културно образованог радника, што је могуће брже и правилније спроведе у живот.

Како је већ речено, досадашња. категоризација радни-

ка признавала је три основне категорије радника, Нова, Уредба предвиђа девет категорија. Поред радника који обављају обичне физичке послове, где није потребна, никаква стручност, Уредба предвиђа као прву категорију помоћних радника, затим полуприучених, приучених, изучених, самосталних, специјалиста, виших специјалиста, мајстора и вишеструких мајстора, Добивањем одређеног звања као израза степена стручности, новом Уредбом радници стичу одговарајући друштвени положај. Досадашње механичко разврставање послова, које се пренело и на разврставање радника, није водило довољно рачуна о стручности, а ни о платама, јер се у пракси дешавало да, су радници били награђивани не искључиво према својој труци и послу који обављају, него према одговорности посла, који врше, посебним условима рада ни разним другим околностима. Нова. Уредба о стручном оспособљавању и звањима радника захтева и нови платни систем, који ће ступити на снагу почетком нове године, а који ће гарантовати зараду радника према његовој стручности -и залагању на послу. Плате ће бити стимуланс и за, стручно уздизање.

Спровођењем у живот ове нове Уредбе и новог платног система радник добија право да према својој стручности етиче звање, посао и плату. Сада је радник добио право да, ако му у предузећу где ради не даду посао који одговара његовој стручној спремности и звању који има, може мењати предузеће и тражити радно место које одговара његовој стручној спреми. и звању.

Захваљујући овој новој Уредби привредна, Плани упоредо са планом производње могу тачно поставити план

26

радне снаге, јер ће бити у могућности да одреде потребан број радника одређених занимања, као и степена стручности. Јасно је да ће као резултат правилног развретавања радника настати правилан распоред стручне радне снаге не само унутар једног предузећа, него и у целокупној привреди наше земље, Пошто ће радници сами тражити да буду упућени на посао који одговара њиховој стручној спреми, јер од посла који раде зависи и висина плате, сама предузећа биће принуђена да воде рачуна о томе да стручног радника не држе на мање стручним пословима, Џа овај начин неће бити могуће да у једном предувећу буде много прикривене нерационално искоришћено стручне радне снаге, а у другом да ње недостаје,

Ова нова Уредба Савезне владе је још један доказ демократичности која се у нашој земљи сваким даном еве више развија и усавршава.

Нема још ни шест месеци откако је Народна екушиштина, изгласала Закон о управљању државним, привредним предузећима, и вишим привредним удружењима од стране радних колектива, на основу кога су радници постали искључиви господари целокупним животом свор предузећа, а већ имамо Уредбу Савевне владе о стручном овпособљавању и звањима радника, која гарантује радницима да буду награђивани према, својој стручности, и која ће им омогућити непрекидно усавршавање и свестрано образовање.

У Совјетском Савезу и у осталим земљама Информбироа, које радо себе пазипвају социјалистичким, о томе нема ни помена. Код њих бирократска каста једина има право да управља предузећима, док радник има право само да ради. Тамо нема радничких савета ни управних одбора, нити ма какве форме кроз коју би непоередни произвођачи учествовали у управљању предузећима, а још мање да располажу производима свога рада. У Совјетском Савезу и у земљама Информбироа наднице радника формирају се »иза леђа произвођача«, као што се то ради у капиталистичким земљама. У Совјетском Савезу постоји искључиво награђивање по платним разредима на основу. распореда послова у групе, чиме су отворена врата самовољи бирократије да распоређују раднике у платно равреде без неких одређених праваца. У СССР радник на крају крајева. не зна, да ли је плаћен на основу своје стручности, посебних услова рада, или, на основу других не ких околности.

Новом Уредбом Савезне владе ми емо потпуно отклонили остатке бирократског одређивања зараде радника,

што емо пренели из СССР-а, Вредност радника код нас неће процењивати бирократски апарат, и то произвољно, равнодушно и самовољно, као што је то случај у Совјетском Савезу и у осталим информбироовеким земљама. Нова Уредба гарантује да ће сами радни колективи, њихови раднички савети и управни одбори, узимајући као мерило искључиво стручну спрему и залагање радника, одређиват његову вредност, Стицање стручне спреме, што значи звања, а “тиме и боље награде, зависи искључиво од

| вамог радника, од тога колико ће се он трудити да се

оспособи у струци коју обавља.

Ово је још нова победа наше Партије над ревизионистичком и бирократском праксом која постоји и развија се. у COCP и другим. информбироовеким земљама.