Narodna milicija

(automobilima, autobusima i sl.), mogu še u zemiji zadržavati u pojedinim usputnim mestima radi odmora uobičajenim vremenskim razmacima, radi prenoćišta, kao i u slučaju kvara na prevoznom sredstvu ili nemogućnosti da se nastavi s putovanjem zbog nevremena ili neke druge elementarne nepogode. Ako se u takvim slučajevima stranac zadržava u pojedinim mestima prekida putovanja preko 12 časova, mora biti prijavljen.

U slučaju da je kvar na prevoznom sredstvu kojim Je stranac s tramzitnom vizom putovao takve prirode, da. se. sa istim putovanje ne bi moglo nastaviti, strancu treba pomoći da dođe do najbližeg drugog prevoznog

sredstva kojim će moći da nastavi putovanje u određenom

pravcu, a prevozno sredstvo će se, ukoliko je vlasništvo stranca, predati na čuvanje lokalnom organu narodne vlasti. | | Ako takav stranac treba da se, zbog popravka prevoznog sredstva, zadrži u mestu prekida putovanja više od 924 sata, potrebno je da od nadležnog poverenika unutrašnjih poslova dobije dozvolu privremenog boravka za onoliko vremena koliko iziskuje opravka prevoznog sredstva.

Uredbom o prijavljivanju boravka nije postavljeno nikakovo ograničenje u pogledu kretanja stranih državljana na teritoriji FNRJ, kako onih koji tu stalno borave tako i onih koji u zemlju dolaze radi privremenog boгамка. То znači da se strani. državljani mogu bez posebne dozvole kretati iz mesta u mesto kako radi privremenog boravka u drugom mestu, tako i radi stalnog nastanjenja. U pogledu dolaska, kretanja i boravka stranih državljana u mestima pogranične zone, oni se nalaze utoliko u drukčijem. položaju od državljana FNRJ, što je potrebno da za to imaju odobrenje ministarstva unutrašnjih poslova narodne republike.

Članove diplomatskog kora, članove konzularnog kora i članove inostranih pretstavništava koji u FNRJ uživaju diplomatski imunitet ili konzularni status, zatim stalne službenike diplomatskih i konzularnih pretstavništava i stalnih inostranih izaslanstava u FNRJ kao i članove'·užih porodica ovih lica prijavljuje Ministarstvu ino-

· stranih poslova FNRJ pretstavništvo odnosne zemlje. Posluga dovedena od strane šefova diplomatskih misija prijavljuje se na isti način, ukoliko je u zemlji koju to lice zastupa isti postupak u pogledu prijavljivanja posluge šefova naših diplomatskih tela. Svim licima prijavljenim na mapred opisani način Ministarstvo inostranih poslova izdaje diplomatske odnosno ikonzularne „lične karte ili lične karte za službeno osoblje stranih pretstavništava. Napred opisani način prijavljivanja važi za boravak mavedenih lica u mestu gde se nalazi sedište diplomatskog odnosno konzularnog pretstavništava kojemu oni pripadaju, a kada dođu u neko drugo mesto moraju. biti, prijavljeni kao i svi ostali strani državljani. Pri tome se od ovakvih lica ne može tražiti, da prijave podnose lično, već

je direktor hotela, prenočćišta ili pamsiona u Којет 81

otseli, odnosno stanodavac dužan da za njih podnese prijavu. ž

isto tako, pretstavništva stranih zemalja prijavljuju Ministarstvu inostranih poslova i one strame državljane koji sa diplomatskom putnom ispravom i diplomatskom vizom FNRJ privremeno borave na teritoriji FNRJ. Роtvrda o ovako izvršenoj prijavi upisana je u putne ispra= · ve tih lica. I ova lica, ukoliko se kreću izvan mesta sedišta diplomatskog odnosno konzularnog pretstavništva svoje zemlje, moraju biti prijavljena kao i svi ostali strani državljani.

Isto tako, dužni su biti prijavljeni kao i svi ostali strani državljani, oni strani državljani, koji u FNRJ de: laze sa službenom putnom ispravom svoje zemlje.

Na šefove stranih država, ministre inostranih роslova stranih država, izvanredna izaslanstva stranih država, delegacije za zaključivanje međunarodnih ugovora kao U pratnju ovih lica ne primenjuju se propisi Uredbe o prijavljivanju boravka, što znači da se ta lica, kad dođu na teritoriju FNRJ, ne prijavljuju.

O svakoj izvršenoj prijavi ili odjavi kod organa; unutrašnjih poslova stranom državljaninu se izdaje potvrda na perforiranom delu formulara prijave za strance, pomoću koje on dokazuje da je uredno prijavljen odnosno odjavljen.

Svoj identitet strani državljani koji privremeno borave u FNRJ dokazuju po pravilu putnom ispravom svoje zemlje. Prema. tome, strani državljanin koji se kreće po teritoriji PNRJ dužan je imati, putnu ispravu svoje zemlje čija važnost nije istekla, a koja je snabdevena vizom PNRJ. Prilikom utvrđivanja identiteta (legitimisanje) potrebno je kontrolisati da li je putna isprava stranog državljanina još u važnosti tj. da li joj rok važnosti nije istekao, kao i da li nije istekao rok važnosti vize PNRJ. Ako je rok važnosti i vize FNRJ istekao, stranac mora pri sebi imati dozvolu produženja privremenog boravka na području FNRJ izdanu od poverenika unutrašnjih poslova sreskog ili gradskog narodnog odbora na čijem području stranac boravi, ili od nekog višeg organa unu- · trašnjih poslova. Strani državljani koji su stalno nastanjeni na području FNRJ dokazuju svoj identitet posebnim ličnim kartama za strane državljane. Do dobijanja ličnih karata za strance, strani državljani FNRJ se iskazuju potvrdom da su podneli molbu za ličnu kartu, koju im izdaje povereništvo unutrašnjih poslova sreskog odnosno gradskog narodnog odbora.

Organi, Narodne milicije u okviru vršenja dužnosti čuvanja javnog reda i poretka kontrolišu i ispunjavanje obaveze prijavljivanja od strane građana uopšte a Dposebno stranih državaljana u našoj zemlji. Da bi pripadnici NM uspešno obavljali ovu službu nužno je da poznaju i propise o prijavljivanju boravka i kretanju stranaca.