Narodna skupština

СТРАНА 292

Господо, ако г. Андра Николпћ збиља мнсли и одобрава сва недозвољена срсства при избору, онда да ако кад год буде мин. полициЈе па буде о изборима радио као што је зимус радио Рпбарац, а ја будем на овоме месту, то ћу, нека зна г. Андра Николић, ја први потписати оптужбу против њега, и гласаћу, да и он дође на онтуженичку клупу, као и г. Рибарац (Тако јеј. Потпредседншс — Време је да закључимо данашњу седницу ? Данашњу седницу закључујем, а заказујем другу за данас после подне у 4 часа. (Седница је трајала то 12'/^ часова).

32 САСТАНА1С 7 ј у л а 1898 у Веограду

ПРЕДСВДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК, Паја Вукови^ СЕКРВТАР, Отанојло Вукчеви! Почетак у 4 часа и 20 минута. Присуствовала су сва госнодо министри. Потпредеедник — Отварам седницу 32 састанка. Изволте чутп један указ Његовог Велпчанства Краља. Секретар Лука Лазаревић чита: МИ АхЛЕ^САНДАР I по милости божијој и вољи народној Краљ Србије На предлог Председника Нашег Министарског Савета, нашег минпстра просвете и црквених послова, а по саслушању нагаег министарског савета решили смо и решавамо: Овлашћује се Председник Нашег Министарског Савета наш министар просвете и црквених послова, да Народној Скупштини, сазваној у ванредан сазив за 1 јуни 1893 године у Београду, може поднети на решење пројекат закона о изменама и допунама у закону о уређењу Главне Контроле од 1 маја 1892 године. 5 јула 1893 год. у Београду. АЛЕКОАНДАР с. Р . Председлик Министарског Савета, Министар иросвете и црквених исслова, Д-р. Л. Докић с. р. Исти гласи: ПРЕДЛ.ОГ Председни^а Министарс^ог Савета Народној Скупштини Применом закона о уређењу Главне Контроле од 1 маја 1892 год. констатовано је, да у одредбама тога закона има неких празнина. Према томе потребно је, ради правилног делања Главне Контроле, да се те непотпуне одредбе законодавним путем измепу и допуне. С тога мени је часг ноднети Народном Представништву законски предлог о изменама и допунама у постојећем закону Главне Контроле.

Чл. 94. закона утврђује, да општу седницу Главне Контроле састављају председник и четири члана. Како је Главна Контрола састављена свега од председника и четири члана, а често наступе прилике. кад су један, па и два члана, спречени или другим званичинм пословима, или болешћу, осуством и т. д. — наступалп су случаји, да Главна Контрола по месец — два дана, није могла држати опште седнице и доносити решење по врло хитнпм предметима, којп су и самим законом везани за извесан рок, за који се морају свршити, као решења о пенсији. Да би се такве неприлике отклониле, прекоје нотребно да се допуни чл. 94 тако, да и у случају осуства Председника Главне Контроле, или једног све.т члана, она може држати општу седницу, и за то молим Народно Представништво, да изволи примити допуну чл. 94. по приложеним под -ј. нредлогу мом. Рад, по рачунима онштинским, црквеним и манастирским, по чл. 140. Закона о уређењу Главне Контроле, а по несвршеним ранијим рачунима, припада нолицијскин властима. Познато је, да полицијске власти нису у стању, да овај посао врше. Од свију рачуна, које је Главна Контрола на хиљаде послала полицијским властима, по овом наређењу законском, нису ни десетак свршени, а неће се нпкад ни свршпти, јер је иолицијска служба претрпана одвећ разним пословима, који често и не спадају у њезин делокруг. Ну, сем тога, познато је, да су у иоследње време полицпјске власти потрзале поједине рачуне, и то тек само за извесне године, те тпме стварале кривице рачунополагачима, употребљавали рачуне општинске само за њихове цељи, а нису их окончали, па се нису ни обазирали на ранпје године; а рачуни могу бити исправни само онда, кад су рашчишћени потпуно и кад се зна, шта је остало од прошлих година. Потреба је, дакле, осетна, да се једном рашчисте очштински рачуни. Од тога рамају многе општине у Србији, од тога трпе небројени рачунополагачи. Да би се дошло до цељи, те да садашње среске контроло могу приступити раду за рачуне од последњих година, ваља одузети од нолицијских власти преглед старих несвршених рачуна, па их предати среској контроли, која је но чл. 67 ов. закона састављена, и даје довољно гаранције за успешан и сигуран рад свој. С тога молим Народно Представншптво, да има доброту примити измену чл. 140. коју предлажем у приложеном нрилогу. Председник Министарског Савета, Д-р. Л. ДокиЋ с. р. ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА о изменама и допунама у За^ону о уређењу Г«лавне ^онтро^е од 1 маја 1892 год. I Члан 94 да се допуни овако: Кад је председник спречен, општој седници председава најстарији члан, а место његово заузима као четврти члан, рачуноиспитач или секретар, са условима из чл. 4 ов. зак. Исто то бива и у случајевима, кад јеједан члан спречен. II Члан 140 да гласи: „Сви несвршени рачуни општински, црквени и манастирски, који се предају начелнику дотичног среза, предаће се среској контроли на даљи рад у смислу чланова 69, 70, 71 и 72 овога закона. Правила и упутства за рад среске конгроле прописаће Главна Контрола." За тим секретар чита: