Narodna skupština

СТРАНА 428 НАРОДНА СКУПШТИНА, ВАНРЕДНИ САЗИВ ЗА 1893 ГОДИНУ

41 САСТАНА^; 27 ј у л а 1893 у Веограду Г1РЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК, Димитрије Катић СЕКРЕТАР, Алекса Ратарац Иочетак у 8 1 | 2 часова пре подне. Присутна су била г. г. министри: иностраних дела, Финансија, привреде и правде. Потпредседник — Отварам еедницу 41 састанка. Изволте чути иротокол 40 састанка. Секретар Љуба Јоксимовић ирочита протокол. Потпредседник — Прима лп Скупштина прочитани протокол ? (Прима). Изволте чути молбе и жалбе. Секретар чита : Василије Јевтовић и Милија Николић из Горње Трнаве и Владимир Дољанац из Криваје, у срезу добричком округу топличком, — моле, да им се уступи ошптинске утрине на уживање ; Милоје Лепојевић и још 20 сељана из Горње Трнаве, у срезу добрпчком окр. топличком — моле, да се ослободе новчане казне за сечење државне горе ; Сељани из Вучја у срезу лесковачком окр. врањском, — жале се на среског лекара и свештеника. Потпредседник —• Све ове молбе и жалбе уиућују се одбору за молбе и жалбе. Изволте чути један предлог посланички. Секретар чита: ПРЕДЛ.0Г Народној С^упштини У закону о административној подели краљевине Србије у чл. 2 тачди X која гласи : „У иожаревачком су округу срезови : 1) Голубачки (Голубац). 2) Звиждски (Кучево). 3) Млавски (Петровац). 4) Моравски (Жабари). 5) Пожаревачви (Пожаревац). 6) Рамски (В. Градиште). 7) Омољски (Жагубица). У чл. 3 одељку X тачци 6 гласи: 6) Рамски срез. Па како је рамског среза средиште среског начелника у Вел. Градишту, где је и среска кућа, а само пак Вел. Градиште као варош велика и јака извозна тачка и трговачко место, те се услед назива срез рамски, често пута дешавају пометње,а да би се ово избегло, част ми је предложити Народној Скупштпни: Да изволи учинити измену и то у чл. 2 одељку X тач. 6 закона о административној подели земље и да реч „рамски" замени са реч „вел. градишки". У чл. 3 одељку X, тачци 6 да се насловиа реч „рамски" замени са „вел. градишки". Молим Народну Скушптину да овај предлог као умесан изволи усвојити. 26 јула 1893 год. у Београду Предлагач народни посланик, Јоца М. Седић.

Потпредседник — Предлог се упућује надлежном одбору. Изволите чути једну интерпелацију на г. минпстра просвете и црквених послова. Секретар чита:

ИНТЕРПЕЛАЦИЈА НА г. министра председни^а, министра просвете и цр^вених пос^дова На два моја питања у прошлим Скупштинама о избору протопрезвптера за округ пожаревачки одговорио ми је г. министар просвете, да је избор протског питања у Пожаревцу не законит, по томе шго по члану 30 закона о црквеним властима није у избору учествовао п окружни одбор, па према томе да је ово питање отворено и да се нов избор има наредити. У тој цељи г. министар просвете и актом својим од 15 јуна прошле године КБр. 947 наредио је начелству округа пожаревачког да обзнани подручним му властима и свештенству да се пзбор протски у округу пожаревачком има наново извршптп и да се до тадањи наметнути прота Живко Ивановпћ, свештеник прховски не сматра за окружног проту. Но, преко свега овога, г. митрополнт Михаило самовољно и противу закона, својом граматом од 27 јуна пр. године ЕВр. 1158 утврдио је за окружног проту реченог Живка Ивановпћа, као свога начелног и политичког љубимца и једномншљенпка. Оваким евојим поступком г. митрополит Михаило отказао је признање и важност властима државним и законима земаљским и узурписао их је на своју ћудљиву вољу. У земљи, која живи уставним животом, овако што не раде, нити могу радити нп самп владаоци, који сами собом и земљом управљају, а још мање архијереји, који су као обични чиновници потчињени и властима државним и законпма земаљским, и кад је тако, с тога питам г. министра : 1) Је ли му иозната ова узурпаторска и против закона радња г. митрополита Михаила, која није прва. 2) Мисли ли г. министар, за овакав поступак г. митропополита предузети ма какав корак, и пресећи му даљу намеру у самовољипротивну властима државнимизаконима земаљским; и 3) Хоће ли наредити нов пзбор за протојереја округа пожаревачког, и тиме повратити важност повређеног чл. 30 закона црквеног. 24 јула 1893 год. у Београду. Интерпелант, Милош Ј. Богдановић, народни посланик. Потпредседник — Пошто надлежан министар није у седници, то му зе интерпелација упућује, да на њу одговори у законом року. Изволте чути један указ Његовог Величанства Краља. Секретар чита: М И АхЛЕВДАНДАР I по милости божјој и вол>и народиој Краљ Србије На предлог Нашега министра финансија а по саслушању Нашега министарског Савета, решили смо и решавамо: Овлашћује се Наш мивистар финансија, да поднесе на решење Народној Скупштини, сазваној у ванредан сазив за 1893 годину, предлог о уступљењу 192.99 квадрат. метара државног плаца општини вароши Смедерева за 2315.88 дин.;