Narodno blagostanje — dodatak

180

лиона крајем 1934 године. После тога, благодарећи побољшању општих прилика, опет постепено расте и крајем прошле године достиже 19,07 милиона. Од тога отпада 2 милиона на главницу, 11,6 милиона на улошке и 5,2 милиона на остале веровнике. С особитим задовољством истичемо чињеницу да су улошци прошле године у односу на претходну повећани за преко 32%, упркос максимирању каматне стопе на улошке и њеном изједначењу код државних односно привилегованих установа и код приватних новчаних завода. Прошле године висина уложака Дубровачке вересијске банке била је равна њиховом износу од конца децембра 1928 године, а према 1935 повећана је за скоро 3 милиона динара. Овако знатни прилив уложака омогућио је банци да прошле године својевољно смањи за 2,4 милиона динара свој рачун поверилаца, који је у току две претходне године показивао постепени пораст.

У активи видимо да је равно 50% банчиног обртног капитала односно 9,5 милиона пласирано у менице н текуће рачуне. Према претходној години овај је рачун повећан за 1,5 милиона а у односу на конац 1932 године мањи је за 2,38 милиона. Управа напомиње у свом извештају, да је банка и у прошлој години задржала своју ликвидност као и раније и додаје: „Неговали смо само краткорочне послове и послове извоза разних пољопривредних артикала нашег краја, које смо трансакције могли у свако доба да ликвидирамо и уновчимо". Износ банчиних земљорадничких дугова, с обзиром на укупне ангажмане, није знатан. На име 25% од потраживања уступљених Аграрној банци, као и за сстала ненаплатива потраживања отписан је прошле године износ од 173 хиљаде динара. Дубровачка вересијска банка бави се и једном посебном врстом трговине: далматинским специјалитетима. Ту су у првом реду кризантеме, кадуља и слично. Као и код других својих послова, тако ради банка и овде са највећом предострожно-

шћу, а често наступа само као комисионар. Иначе, крајем прошле године роба је билансирана са 4,07 милиона према 3 милиона у 1983. Пре кризе залихе робе износиле су понекад и преко 6 милиона динара. |

Непокретности су билансиране са 3,38 милиона, а инвентар са 1,03 милиона динара. Крајем 1927 непокретности су биле исказане само са 360 хиљада динара, а састојале су се из банчине зграде. У 1928 преузет је Хотел „Петка" у Гружу, услед чега је и рачун непокретности порастао на 9,9 милиона. У току 1934 овај хотел је потпуно реновиран и за исти је био набављен и нов инвентар. За реновирање је било утрошено преко 700 хиљада динара, а набављени инвентар је коштао око 1,5 милиона. У току 1935 преузети су и неки објекти од банчиних дужника у вредности од: 181 хиљ. динара. Отпис инвентара врши се редовно, а непокретности су у току последње три године отписане са 552 хиљ. динара, од чега отпада 115 хиљада на пренос из резервног фонда (у 1984 год.), док је остатак отписан на: терет рачуна текуће чисте добити.

У 1934 години су знатно повећани у односу на претходну и раније године како бруто приходи, тако и трошкови. То је у вези с експлоатацијом већ поменутог хотела. Прошле године је пасивна камата била опет за пол= милиона мања него у 1935, што је последица прилива јевтинијих улога и смањења осталих скупљих обавеза. Остале промене на рачуну губитка и добитка немају већег значаја. За 1936, после трогодишње паузе, исплаћена је акционарима опет дивиденда, н то од 5% према 4/5% у 1982: години.

У управи су гг.: Томо Костопеч (претседник), ПаскоКолић (потпретседник), д-р Роко Јоковић и Нико Куртела.. У надзорном одбору се налазе гљг.: Паво Братош, д-р Милош Хајдић и Иво Милић. Директор је г. Мише Јанчић.

Сваки матредак у производњи м

употреби, сђе знање и сва иску-

ства, што су их од :одине 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc, ЗАГРЕБ БЕОГРАД

ШИРИТЕ „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ“

DER OESTERREICHISCHE

IVOLKSWIRT

HERAUSGEBER M. L. KRLAUSDERGER

Die inhaltsreichste wirtschafispolitische Zeitschrift der Nachfolgestaaten. Erscheint једеп Зашзфаб in Wien — Gegrundet 1908

Der Oesterreichische Volkswirt ist far

jeden unentbehrlich, der die безсћећ-

nisse in Oesterreich und den Nachlolgestaaten verstehen will.

Glossen, Aulsatze, Notizen, Bilanzkriti-

ken des Oesterreichischen Volkswirls

sind als zuverišssige Fuhrer durch den

verwickelten Aufbau der Nachfolgestaaten anerkanni.

Seine gesammellen Jahrgšange b.lden eine unerschečp{liche Fundgrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschalft· politischen und statististcthen Maternals.

Bestellungen nimmt jede Buchhandlung sowie die Verwaltungs des Oesterreichischen Volkswirts in Wien IK, Porzellangasse 27, enigegen. Der Bezugspreis betrigt viertelj. Din. 1i90mit Zustellung. Das Abonnemeni kann jeder= zeit bedinnen. Probenummern hostenlos.