Narodno blagostanje

25 маја 1929.

— „Народна Политика" од. 18. текућег месеца јавља да се на седници економско-финансијског комитета министара у Београду претресало питање санације односно спасавања сплитског задружног савеза, те је закључено да купи држава зграду задружног савеза у. Сплиту за 16 милиона динара. У

Даље се јавља да ће се све задруге за пољопривредни кредит, које су биле основане по закону од 1925 године удружит у нарочити задружни савез, те ће тај приступити у главни задружни савез.

__ Зетска област је набавила 100 мотора за бољи саобраћај и риболов. Ти мотори ће се отступити по цени коштања појединим водним задругама.

ТРГОВИНА.

„= ___- Аустриски парламентарни одбор за трговину усвојио је међународни споразум о укидању забране и ограничења увоза и извоза, као и међународне споразуме о извозу коже, крзна и костију.

— Чехословачки извоз, према подацима државног статистичког уреда, износио је у априлу ове године: 1902 мил. кч. Према томе повисио се је према извозу у априлу прошле године за 234 милиона кч. Нарочити пораст забележен је код шећера, стакла и машина и апарата.

>

ДРЖАВНЕ ФИНАНСИЈЕ.

С обзиром на захтеве власника приоритетских акција загребачко-чакатурнске _ железнице, | „Frankfurkter Žeitung“ јавља да је тужба за исплату заосталих закупних рата у злату предана код загребачког суда и већ је одређен дан расправе.

У ствари југословенских вициналних железница упадљиво је, да у владином програму нема речи о откупу железница иљи о једном другом регулисању овог питања, које је отворено већ дуго година. Изгледа да данашњи министар саобраћаја, г. Корошец заступа једно друго мишљење него његов предходник г. Милосављевић, што излази отуда да је одбор одређен за испитивање овога питања распуштен, и његов референт стављен у пензију. У Словенији увек се је било против сваког државног откупа. Покушаће се дакле са 40 друштава склопити уговор према предратном примеру, у колико дође (до споразума о висини закупне суме. Не може се казати, да су изгледи за скоро решење веома погодни, и ако је по општем мишљењу горње решење задовољило обе стране.

— За нови немачки унутрашњи зајам од 500 милиона марака (6.750 милиона динара) који ће се укамаћивати са 7% одређен је уписни рок од 24. до 31. маја текуће године. Емисијони курс износиће 99%. Овај ће зајам бити ослобођен сваке порезе за време од 15 година.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Дефинитивне цифре о незапослености у Немачкој; на 30. априла потврђују да је и у времену од 15. до 30. априла незапосленост знатно опала, и то од 1.480.000 на 1.126.000, дакле за 354.000 или за 23.9%.

— Нентрални раднички синдикални савез у Немачкој имао је 1. јануара 4,869.000 чланова, што значи да је током 1928. године чланство. порасло за 450.000.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 253

— „Привреднича Ријеч" која излази у Сплиту, чини

"извесне сугестије у погледу ревизије радничког осигурања

ради уклањања дефицита из окружних уреда. Она предлаже: 1) Рок за пријаву и одјаву радника од 3 дана, а не од 3 дана као до сада, јер тиме ће се спречити спекулација оних послодаваца, који не пријављују одмах раднике, и тиме у конкурентеном послу штете ономе, који одмах пријави. 2) Хранарину треба снизити, а то тако уредити, да уреди сами могу да снижавају или повисују своју стопу, према властитим финансијском средствима. 3) Право на лечење чланова породице требало би ограничити на децу, сестре и браћу до навршене 16 године. 4.) Породиљску потпору треба да уживају само оне чланице, које имају деветомесечно чланство. И то по 6 недеља пре и после порођаја, а не по 2 месеца. Опрему зи дете треба укинути. 5) Не треба да се потпоре у целој земљи деле по општем кључу.

__ Савез банковних чиновника и намештеника Југо славије одржао је у недељу конгрес у Љубљани. Поред текућих послова, на конгресу је расправљано и о приступу интернационалној секцији банковних чиновника у Амстердаму. На конгресу је донешен закључак да савез приступи у интернационалну секцију у Амстердаму. Од 17 присутних делегата, 16 их је гласало за приступ, а један се устегнуо од гласања.

РАЗНО

= Њујоршка градска управа објављује, да је један део чиновника заборавио да у прошлој години подигне своју плату. Ради се у свему о 212.000 долара. Њујоршки градски чиновници мора да су богати људи, када могу да си приуште то недизање своје плате. Неради се овде о оним чиновницима, који су могуће на путу, него баш о оним, који су запослени у бироима општине. Изгледало би као виц, да то нису службени подаци.

— Georges Че Та Копсћаеге, који сваког дана пише у 1 Оепуге једну козериију, позвао је своје читаоце на један ковкурс, који се је састојао у томе, да његови читаоци напишу таку козерију, која би копирали његов жанр, а и он ће да суделује у конкурсу без потписа. Резултат је био зачуђавајући.

Од 12.426 одговора 8 их је означено као најбољи. Од тих 8 сам Ропсћафјегте написао је 7, а само је један био копија.

— Искрено в чозечанско разумевање читавог франпуског народа и власти за несрећу, која је задесила немачки ваздушни брод „Граф Цепелин“ изазвала је дубок утисак у Немачкој. После овог истинског изражаја осећаја францусског народа, неке административне сметње које су прављене пре лета Цепелиновог не значе ништа.

Несрећа „Графа Цепелина“ и учешће француског народа у њој јест један корак ближе зближењу оба народа, и представља прави и истински Локарно.

— Своје народно богаство цене Мађари на преко 30 милиарди пенге (300 милиарди динара) а годишњи доходак на 6 до 7 милиарди (60 до 70 милиарди динара).

= ЛНруштво ва ваштиту вјеровника је одржало 15. тек,

м. у Загребу свој свакогодишњи пленум. Телеграфским пу-

тем замолило се министра правде и министра трговине У Беопра ду, да се нареди хитан донос новог стеча фног закона као и закона о прин удној нагоди ван стечаја.