Narodno blagostanje

Страна 256.

ложење на тржишту у главном је мирно. У Швајцарској је ситуација повољнија, тенденција је још донекле чврста, али се држи, да ће цене ускоро нешто попустити. Код нас се креће цена према квалитету за 100 комада око 90.— до 100.динара, па чак и више.

На тржишту колонијалне робе је ситуација разноврстна. Поједини артикли имају мирну, други опет лабаву тенденцију.

Кафа, а нарочито Сантос, има веома лабаву тенденцију. Европска тражња је недовољна, а финансијска ситуација п Бразилу захтева интензивну продају, јер се приближава нова кампања. Међутим, складишта су још пуна, осим остатака жетве из 1927/28 године налази се у складиштима скоро још и цела жетва од 1928/29 године. Постојала би могућност већег снижења цена, али валоризациони институт, који се налази под државном контролом, има могућности да спречи и ублажи енвентуална прекомерна снижења. у

Шећер има због осетљиве хиперпродукције лабаву тенденцију. Али има и спекулација, нарочито она на њујоршки берзи велик удео за такву ситуацији. Из финансиј-

ских разлога је понуда веома велика — ликвидирати се морају зајмови — и пошто је тражња резервиранија, TO Cy

цене у опадању. Јер наша домаћа производња надмашује конзумпцију, то се код нас шећер не уважа, и због тога наше цене не подлежу упливу иностранства. Савез наших шећерних фабрика цене није променио, и ако је транспорт шећера нешто поскупио.

Пиринач има мирну тенденцију. Цене инлијске робе су стабилне а за талијанску робу нешто! мање се плаћа. За индијску робу је цена у Лондону нотирала почетком ове године [18,6 шилинга за 1 квт==20.8 кгр, али се је та цена анизила у току јануара и фебруара месеца те је од априла стабилизована на 12105. шилинга на којој се бази и данас тргује. li

Тржиште кожа је у иностранству доста лабаво п пене су се снизиле. За говеђе коже плаћало се 20% мање него у току 1928 год. Код нас су се цене донекле смириле и одржале висину прошле недеље. Али су довози сирове робе врло слаби те ће се због тога цена можда нешто поправити.

Тржиште метала је у току ове седмице мирно. Према најновијим податцима светска производња за главне метале износила је у тонама:

јануар: 1929 фебруар 1929

бакар 178,788 164.254 олово 156.155 134.526 цинк 131.169 121.996

У бакру се продужава борба против политике цена американског картела и европски интересенти настоје да попуне своје потребе по могућности произвођача бакра, који нису чланови картела икакосе чује, они си успели добити робу уз веома повољне цене. Наравно је, да могу играти улогу једино мање количине. Цене картела нотирају већ цео месец непромењено 18 амер. центи за једну лб = 0,4536 кгр.

Кад олова је интерес шпекулације, које се је у току прошле недеље показивао и који је оправдао мишљење, да ће цена поскупити, у току ове седмице опет је попустио, а цене олова остале су непромењене на 23: енгл. фунти за тону. Укупна светска продукција прва четири месеца 1929 године износила је 450.000 тона према 458.000 тона У истом периоду прошле године. Продукциони мањак има свој узрок у умањеној продукцији Мексика који због рево-

луционарних догађаја није могао потпуно да искористи свој продукциони капацитет.

Како сви метали тако јеи цинк у току ове седмице одржао стабилне цене и нотира' на лондонској

берзи 268) „ енгл. фунти за тону.

Гвожђе и челик имају непромењене цене код добре продаје и запослености, Питање концентрације и рационализације продукције су у целој индустрији највише трети-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 16

рана и разултати међународних преговора, који се воде у том правцу, донеће евентуалне промене у ценама.

Наша тржишта дрвом показују у последње време извесну коњунктуру, која се запажа у оживљавњу извоза. Цене које се при извозу могу постићи, показују, да наши извозници могу постићи повољне цене на страним тржиштима. Овај повећани извоз огледа се најбоље у томе, што су цене на домаћем тржишту, скочиле за нешто од 15—20%, јер су извозници у могућности да и уз ове повишене цене конкуришу у иностранству.

Нарочито тражен артикл јесу фризови, за које се иносратранство веома интересује. Док су до сада били извозни артикл једино фризови од храстовине, примећује се сада да се производе и извозе фризови и од другог дрвета: буковог и јасеновог. Узроци овога леже у томе, што иностранство показује већу потражњу тих артикала.

Добру прођу имају и букове и јасенове даске и планке, које иностранство потражује због повећане грађевинске делатности.

Славанска храстовина постала је луксузни артикл, она се у главном раније извозила у Велику Британију, Белгију, Француску, Холандију и Немачку. Употребљавала се за израду луксизног намештаја, а осим тога биле су велики купци аабрике вагона и индустрија аутомобила. (Ови последњи потрошачи храстовине слабо се јављају на тржишту. Индустрија вагона не троши више за вагоне дрво, већ употребљава више челик и гвожђе, а аутоиндустрија употребљава јефтиније дрво.

На тржишту угља консолидује се ситуација. Цене на велико које сада постоје одржаће се до септембра, октобра, отуда се и не очекује веће промене у међувремену, јер су уговори са већим потрошачима у индустрији у великој већини закључени. Преговори са нашим највећим потрошачем државом, који су се водили дуже времена закључени су уз прилично заловољавајуће услове по нашу индустрију угља.

Држава се обавезала, да,ће целу своју потребу угља подмиривати из домаће производње којој је тиме загарантована запосленост све до краја текуће буџетске године.

На иностр. тржиштима опажа се јасна тенденција ка постизавању изједначења цена, услед тога, што је неједнакост цене и искоришћавање истих као' борбено оружје у међусобној конуренцији стварало велике потешкоће, чак и кризу у европској производњи угља. Уговори индустрије угља између појединих држава већ су постигнути, друге се налазе у стадијуму преговора. Интензитет потребе тих преговора показује факт да су цене у Енглеској снижене а

то из разлога завладавањем пијаце у Француској; Пољска је дигла своје цене за ! шв. фр. по тони; Немачка рурска индустрија угља повисила је своје цене, јер је била принуђена да повиси својим радницима надницу. Ово неколико примере показује, колика неједнакост цена постоји у главним произвађачким земљама угља те је стога разумљива и тежња за склапање споразуму у европској индустрији угља.

Међународно тржиште памука има врло лабаву тенденцију. Прерађујућа индустрија налази се услед међусобне конуренције у неповољној ситуацији. Сировина варира јако у цени и подлеже осетљиво разним узроцима. Међутим тражња прерађене робе слаба je. О стању бербе памука нема још одређенијих података. Тексас и Георгија као и цео југ јављају повољне вести, али је цена египатске робе пала пре сезоне на најнижи степен Из овога произлази да се криза памука изражава у отворенијој форми у Египту.

Такође се запажа да је у Енглеској наступила извесна стагнација услед штрајкова у Бомбају и бојазна аушперунга у центри енглеске текстилне индустрије.

Општа тенденција лабава. |

У индустрији свиле осећа се такође јака депресије у потражњи и ценама. Чак ни оштра италијанска конкуренција не може да заинтересује веће закључке, јер и тржишта

на Истоку (Кантон, Јокохама, Шангај) показују снизавање

цена три слабој пијаци. То се исто оцртава и на тржишту у Њујорку.