Narodno blagostanje

Страна 780

kojima ona upravlia, od 4 na 3%%, koliko iznosi stopa francuske banke.

MHOBUAPCTBO

= Стање штедних уложака у Војводини. Новембарско стање је 1,842 милиона динара, тако рећи пепромењено према октобарском (веће само за 800 хиљада динара). У Срему је- стање готово непромењено, Бачка је у опадању а Банат у скоку. Главне промене су код банака, док је стање задруга, и општинских штедионица мање више непромењено. Улошци по књижицама показују мањак од 74 милиона динара, а по текућим рачунима вишак од преко 8 милиона, динара.

— Direktor Otomanske banke Bele iz Pariza, otputovao је u Angoru na poziv tufske vlade, a u vezi sa pitaniem osnivanie novčanične turske banke.

KOMUNALNE FINANSIJE

— Буџет града Сушака. »Моуогн« јављају, да према прорачуну целокупни расход износи; 28,5 милиона динара. (Сума би се утрошила на преуређење водовода 4 милиона динара, за канализацију 180 хиљада; динара, за поправку улица 130 хиљада динара). Редовни приход је предвиђен од

7,131.400 динара, а мањак од 17 милиона покрива се из го-

товине општинске благајне, затим 50% приреза, као и 5ајмом од 8 милиона динара код Градске штедионице у Сушаку. -

RES |D ПОРЕЗИ |

— Смањивање порезе на принос у Сједињеним Американским Државама. Амерички сенат је изгласао предлог 0 смањивању порезе на принос у износу од 160 милиона долара (око 10 милијарде динара), који је представничка, кућа већ била вотирала. Председник Хувер је изјавио, да ће дати своју санкцију, чим му се изгласани предлог поднесе на потпис.

— Порески приходи у Француској за једанаест месеци ове тодине дали су 43 милијарде и 259 милиона франака, од којих непосредни порези 9 милијарди и 661 милион, посредни порези 38 милијарде и 187 милиона и државне порезе 412 милиона. Овај резултат показује вишак од 6 милијарди и 156 милиона, према ономе, који је буџет био предвидео. Сам порез на пословни промет дао је нешто више од 9 милијарди, и показује за 11 месеца ове године 581 милиона више, по прошле године.

ИНДУСТРИЈА

— Загребачка комора о електрификацији земље од 21-ХП., доноси следеће решвње: „Да се тражи израда нове законске основе, по узору сличних страних закона, којом ће се што више, фаворизирати употреба електричне струје, не само за све гране трговине, него и за пољопривреду и промет“, |

"ТРГОВИНА

— Poljska ie, kao što smo javili, uvela izvozne premije na žitarice i njihove proizvode. Do sada ie izvezeno 10.000 vagona. Vlada ie odobrila sumu od 12% miliona zloti za Та] cili, tako da suma ioš niije iscrpljena, ona namerava „da sredinom aprila obustavi dalie plaćanje premija, ali to može biti račun bez krčmara. Kad se jednom seljiak navikne na 12702ne premije, one se teško ukidaju.

САОБРАЋАЈ

—Сењска депутација тражила је од председника владе, да се у најкраћем року реши питање железничхе везе 'и2међу Сења и Бихаћа, да им се осигура подизање болнице, јер исте у близини нема; као и да им се прошири творница дувана, где би се запослио велики број сиромашних радника · из тога paja. (»Novosti«).

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 47

БАНОВИНЕ

= „Слободна Мисао" доноси вест, да ће буџет зетске бановине износити од прилике 100—125 милиона, динара, јер је буџет бивше зетске области износио 88 миллона динара.

— Министар Трговине донео је уредбу о компетенцији. сделења за трговину и индустрију код банских управа, по којој за сва акционарска друштва, чија главница не прелази 10 милиона динара, концесије ће делити банске управе,

ПОЉОПРИВРЕДА 1 |

— Zakon o unapredieniu stočarstva. Prvi deo zakona odnosi se na odabiranie grla. Pošto ioš ne postoie stočarske zadruge, ovai način odabirania zakon naziva „vanzadružnom selekcijom”. Odredbe su izradjiene tako, da se postepeno SVE vanzadružne selekciie pretvore u zadružne. Dalie, zakon predvidia pasminska područia, t. i. da pojedini kraievi proizvode stoku iednog kvaliteta. Zakon favorizira Stočarske selekciiske zadruge ili društva. Sposobna ženska grla, koja se nalaze u svojini Vojske, mogu se zameniti -privatnim, ako bi ih ponudili. Stočarski stručniaci posebnim ispitom stiču kvalifikaciie. Isto tako predvidieni su saimovi i izložbe radi natecania. „Poslednjii deo odnosi se na unapredienje živinarstva.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ

— Нова предузећа и задруге:

= У Вараждину је основана Чиновничка К редштна Задруга. Чланом задруге може да буде сваки државни чиновник, намештеник или службеник био активан или умпровљен. Најмањи удео, који се може уписати износи 100 динара. На сваки удео може се добити зајам од 2000 динара уз 7—5 посто камата. Задруга је добила кредит од 50.000 динара од Главног Савеза набављачких задруга у Београду: Задруга укамаћује улошке са 6 посто нето.

— Министар трговине и индустрије одобрио је оснивавање: Приватног медицинско-хируршког а. д. у Београду са дионичком главницом од 4 милиона динара. Даље је допустио оснивање друштва „Франко-тип“ а. д. у Београду са деоничком главницом од 250 хиљада динара.

— Промене:

— Арко Емаил д. д. у Загребу повишује своју главницу од 2 милиона на 10 милиона динара.

— Грађанска дионичка штедионица у Дарувару повисиће своју главницу од 1 милиона на 1 милион и 500 хиљада динара. | — „Сузана“ творница кожа у Загребу повишује своју дионичку главницу од 500 хиљада на 1 милион динара,

— Закуп кланице у Запрешићу. Ових је дана циркулирала вест, да је велика фирма Хаусман из Дрездена купила кланицу у Запрешићу код Загреба. Она би ју евентуално још и проширила, тако, да би могла недељно извозити, и то у првом реду у Енглеску до 10.000 меснатих свиња. Та вест потпуно не одговара. Поменута фирма за сада је ту кланицу само узела у закуп. Ну озбиљни су изгледи, да ће ју коначно и прекупити. А свакако већ ради на томе, да свом југословенском подузећу даде јак развитак. Запрешичка кланица била је подигнута после рата, и неко време правила је колосалне послове. Заклану животињу као и нузпродукцију извозила је по читавој централној Европи. Чак су неке партије биле пласиране и у рат. цуску. Добитци су били невероватни.. Али и режија.

Кланица је модерно уређена, има велики капацитет и саобраћајно стоји веома повољно. Добра управа и довољно капитала, могло би временом развити једно јако подузеће. А изгледа да је све то нађено у групи Хаусман, која је посао озбиљно узела у руке.

+