Narodno blagostanje

9. август 1930.

жавати осећање патриотизма код Маџара. Те свирачке петорке ће бити одевене у историске националне костиме. Оне треба да буду, према изјави самог министра, израз вечите будне националне свести Мађарске.

— Kod nas vino, u: Mađarskoj mleko. Da bi se pomoglo domaćim proizvođačima vina, javljaju zagrebačke „Novosti” pod naslovom „Novi plasman našega vina”, naredio je Ministar Vojske i mornarice, da se stavi na ;aspoloženje poseban kredit za nabavku vina za redovnu potrošnju kod vojske. U obzir dolaze najpre dalmatinska, a zatim hercegovačka vina. Toliko „Novosti”. Ova mera za ublaženje vinske krize nije nova! Francuzima odavno je poznata. Ali je nova mera, koju smo objavili pre kratko vreme, naime da se ima mađarskoj vojsci davati umesto kafe obrok mleka za doručak; smatramo, da je ova mi-

sao veoma originalna a uz to i efikasna za povećanje konzuma | mleka i unapređenja mlekarstva — ako eliminiramo i povoljan · uticaj na socijalnu higijenu. Ako se vojska ima pritegnuti i u. |B 0 o CS 1 50205. pomoć ublaženja poljoprivrednih kriza, onda bi mi predložili, . ratne Srbije inteligencijom. Jagodinci su radije išli u školu nego

da se da našem vojniku odmah i sledeće: za doručak mleko a ~ 5 ' | | |i Djorđe Radojlović šegrtovao je preko Save i odučio se od pso-

kod ručka i večere još i vino dalmatinsko....

— Министар војске и морнарине је одредио да сеу свим привредним центрима саставе нарочите комисије са задатком, да на основу табеле о набавкама намирница за војску, а служећи се званичним ценовником дотичне вароши или општине, купују храну и намирнице директно од произвођача. Ова наредба важи пре свега за жито, сено и кукуруз. За набавку брашна и других артикала одржаће се систем лицитације.

— Ових је дана стигла у шибеничку луку грчка лађа „Исмени“ са 600 тона антрацита из руске луке Марианопол а за фабрику „Далмација“. Ово је прва роба која је из Совјетске Русије дошла у нашу државу.

— Bivši guverner Nemačke emisione banke dr. Šaht namerava da putuje po Americi i održi niz predavanja o reparacijama i drugim finansijskim pitanjima.

— Наше Министарство спољних послова примило је обавештење од Сједињених америчких држава, да ће основати код нас свој трговачки биро. За трговачког аташеа постављен је г. Емил Кекић, за пољопривредног г. Лујо Михаел а за помоћника трговачког аташеа г. Едуард Ајхелбергер.

— Због фузије Прашке кредитне и Англо-чехословачке банке у Прагу морало се редуцирати преко 600 чиновника. Да би се редукција извршила без већих потешкоћа за саме чиновнике управа ново-фузионираног. предузећа објавила је, да ће чиновницима који добровољно пристану на иступ, дати знатне оштете. Рок пријаве за иступ био је 15. јули, а до тог дана пријавило се нешто преко 300 „добровољаца“, тако да ће банка морати отказати још толиком броју чиновника. Због интервенције представника банкарско-чиновничких организација изјавио је потпредседник банке, г. Пара, да ће се рок за пријаву „добровољаца“ продужити још за неколико недеља.

— Број незапослених у Немачкој порастао је 15. јула према 1јулу о. г. за 80 хиљада на 2.715.000 лица.

— Електро-техника и парламенат. У француском парламенту је понова дошло до великог протеста посланика, против досадање методе гласања, која често пута даје могућности, да се њихови гласови злоупотребе.

Да се то избегне у будућности, у сали ће се поставити електрична апаратура за гласање, која ће омогућити брзо и исправно гласање тако, да народни оци неће имати разлога у будуће да се боје злоупотребе њихових гласова " вити евентуалне забуне.

Није то први случај да парламенат позива у помоћ електро-технику. У финском парламенту постоји већ 3 године апарат за пренос важнијих говора по читавој држави, а од пре две године се механички гласа. Процес гласања је

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 509

тако прост, да 200 финских посланика заврше гласање за 70 сек. Посланици дају гласове помоћу 2 пуцета, која стоје пред сваким од њих. Притисак на једно од њих значи „даб а на друго „не“. Одустаје ли посланик од гласања, притисне на оба пуцета истовремено. Злоупотреба је искључена, јер претседник има справу за затварање, којом сваком посланику дозвољава само један глас. После гласања збирови позитивних, негативних и неутралних (у случају да их има), гласова изиђу на нарочитој табли.

У прајском Ландтагу постоји већ две године микрофонска направа, која у случају потребе појачава глас говорника или претседника у толикој мери, да се гласови опозиције потпуно губе.

*+ BUDIMIR RADENKOVIĆ.

Umro je jedan dobar čovek i stoprocentni irgovac. Jagodina je sa jakim procentom učestvovala u snabdevanju pred-

u trgovinu. Pok. Buda je rezolutno pošao u trgovinu. Isto kao

vanja. Dobio je manire svetskog trgovca. U trojnom ortakluku D. Gjukanović i Komp. on je imao najteži zadatak, da prodaje modne artikle kapricioznim damama. I on je to izvodio sa gracijom i uspehom. Ortakluk je dobro napredovao; njihova je radnja pre rata bila čefvrta po veličini u istoj branši.

Pok. Buđa je učestvovao živo u politici. To je glavna slabost Jagodinaca — naših Jakobinaca. Jagodina je liferovala Srbiji levičare, demokrate. Pok. Buda je bio sav i dosledan demokrata. On je jedan od osnivaoca Samostalne stranke. Pok. Buđa je bio uzoran i primeran građanin.

GODIŠNJE SKUPŠTINE

— „Adriabauxit” rudarsko i industrijsko d. d. Zagreb, 18. VIII. 1930.

— Браћа Месаровић а. д., ванредни збор 28. УШ. 1930.

— „Unitas” inđustrijsko trgovačko d. d. u Zagrebu, izvanredna skupština 9. VIII. 1930.

— „Zora” jugoslovensko osiguravajuće d. d. Zagreb, 12. VIII. 1930.

BIBLIOGRAFIJA

— Mirko Kus-Nikolajev: Upton Sinclair. Zagreb 1930.

— Relja Aranitović: Les ressources et ! activite čconomique đe la Vougoslavie. Paris 1930.

— Miloche M. Radojković: La rčvision des traifes et le pacte de la socićfć des nation. Pari, 1930.

— Гласник пољопривредног кредита, за јули 1930. број 7.

— Пореска служба, за јули—аугуст 1930.

— Трговачко-индустријска и занатска комора у Н. Саду : Привреда Војводине у 1929. год., уредио Д-р Мирко. М. Косић.

— Видагаји i topionički vesnik, br. 7. za juli.

ОГЛАС

На дан 22. августа 1930. године у 11 часова у канцеларији Техничке Дирекције града Београда (јЈуговићева ! приземље) одржаће се прва офертална лицитација за израду моста од армираног бетона и потпорних зидова у улици Гробљанској.

Предрачунска је сума 2,411.425,15 динара.

Услови за ову лицитацију и технички елаборат могу се добити у кацеларији шефа Инжињерског Отсека Техничке дирекције општине Београдске (угао Југовићеве и улице Књ. Љубице П. спрат) по цени од 100 дин. Ту ће се добити и сва усмена обавештења.

Из кацеларије Техничке Дирекције општине Београдске Т. Д. Бр: 12093 од 11. — УП. — 1930. године. ·