Narodno blagostanje

· Страна 696

Бр, 44

— У Чехословачкој је започела акција за помоћ продуцентима хмеља. Ових дана се оснива Хмељарски синдинат са главнипом од 10 мил. кч. (око 17 мил. дин). Он ће ускоро почети са куповањем. У ту сврху су већ утврђене минималне цене: за зацки хмељ плаћаће се 400 кч., жички 300, а даубаски 250 ки. али ће се по квалитету плаћати и више: Влада је упозсрила хмељаре, да је неопходно потребно што јаче смањење продукције, да би се осигурала цена: Сретства за помоћ, којима синдикат располаже, мала су, зато не треба да се одвише ослањају на синдикат, него

нека и самостално траже купце на тржишту. Ко је луд да прода на тржишту јефтиније но што је цена синдиката 2 — Фра закључења

науско-шпањолски преговори ско рговинског уговора прекинули су се, јер је Шпанија тражила: велике повластице за свој увоз "вина, док је Француска захтевала велике царинске олакшице за своје индустријске производе. Ни једна ни друга нису могле испунити стављене услове.

Привредне организаније раде на реформи службе наших трговинских агенција на страни. Предлог ће о томе бити поднет Министарству трговине на решење.

— На предлог Министарства шума и рудника економско-финансијски комитет је одлучио да се у времену од годину дана укине извозна царина на обло дрво, нападнуто од инсеката.

= Врбаска бановина набавила је 12 вагона семена, која ће се разделити пољопривредном народу, под уветом да се до године врати иста количина.

— Наринско одељење америчке државне ризнице припрема пооштрене мере у примени 5 307. царинске тарифе. Увозник ће у будуће требати поднети доказе да његова роба није произведена радом робијаша или присилним радом.

— У Немачкој је 26. 0. м. ступила на снагу нова владина царинска уредба којом се повећава царина на пшеницу од 18.5 на 25 марака, а на јечам од 15 на 20 марака по товару. Тиме је царина достигла 250%-ну висину цена на светском тржишту пшенице, а 300% цене јечма.

Мапротив нарина на тврду пшеницу, која се увози фабрикацију гриса, смањена је на 11.25 марака по товару.

— Русија намерава у најснорије време подузети низ мера против оних држава које се бране од њеног дампинга. Совјет комесара израђује један списак свих тих држава, и уколико су оне учествовале у привредној борби против Русије, започеће се са бојкотовањем трговачке флоте споменутих држава.

— У холандском Министарству иностраних дела започети су преговори између Белгије, Холандије и Скандинавских држава око склапања регионалних трговинских уговора, које би оне закључиле у случају да постојећа конфе- |с ренција у Женеви не донесе позитивних резултата.

Овај покушај стварања северног блока свратио је на себе велику пажњу.

' | Франпуска настоји да своје потребе у сировинама по. могућности покрије из својих колонија. Ових дана је приспео први транспорт од 2000 тона антрацита из Тонкинга, а ускоро ће стићи даљих 23.060 тона. Ово је покушај, који се врши ради установљења коштања и могућности продаје. .

на

Тре |

| тарифе на етивирану шљиву за 25%

— Пошто Русија намергва да подигне своје сточарство, потребан јој је у ту сврху одгојни материјал. Ових дана је совјетско трговинско заступништво у Берлину купило преко 15.000 комада првокласних свиња за одгој. 20% је плаћено у готовом, док остатак пада на кредит, за који гарантује. држава. Немачким сточарима је ова поруџбина дошла у право време, јер је до тржиште претоварено свињама.

СОЦИЈАЛНА "ПОЛИТИКА

— G. Hoover izjavio je na jednom kongresu, da je sta-· bilizovanje radne snage današnji najveći privredni problem. Zbog mašinizma je ostalo oko 2 miliona radnika bez posla. On je demoralisao industri{u i prouzrokovao u nekim predelima Ame- | rike pravu bedu. o

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА -

— Савез градова одржаће 5. новембра т. г. у Београду конференцију представника градова, на којој ће се расправљати о буџетирању огштина. На конференцију су пезвани и заступници индустријских, трговачких и осталих привредних установа. | _

— Дубровачкој општини понудила је Прва хрватска штедионица у Загребу зајам од 40 милиона динара. Општина о овоме још није донела одлуку.

— Stibotička opština Кира је једап уасоп оргетепјепе | pšenice. Polovina će se posijati na opštinskom imanju a ostatak razdeliće se subotičkim dobrovoljcima.

САОБРАЋАЈ

— Тарифни одбор упутио је надлежним факторима своје закључке о изменама постојеће железничке тарифе. Мамеђу осталог предложено је смањење тарифских ставова на превоз житарица, нарочито на пругама према погранич-' ним местима и лукама. Даље се тражи снижење извозне на крушке, јабуке H грожђе за 20%. На свеже месо тражено је да се снизи тарифа за 60%, даље на брашно, млечне производе, шпирит, вино, дрво, кошарачку робу, за разну грађу и т. д. Предложило се да се даду олакшице за извоз угља, олова, динка и бакра.

— Подгоричка трговачка комора тражила је од Mu: нистарства саобраћаја да ce очисте канали који воде у пристаништа : Павницу, Вир-Пазар и Црнојевића Ријеку:

Дринска бановина спрема пројекте за регулацију свих река које су опасне због честих поплава. Идуће године извршиће се регулација Дрине у горњем току Босне и Драве. |

— На прузи Љубљана—Камник ускоро ће се вршити“ саобраћај с модерним моторним влаковима. Ово је најпрометнија пруга у дравској бановини. Време вожње на тој прузи биће смањено од једног на пола сата.

— Банска управа у Загребу одобрила је 100.000 динара зг поправак пута Брод— Лужани. Овај је пут саставни део главног пута од Београда до Загреба. Промет по свему био је до сада готово немогућ. ·

— Према последњој статистици немачке државне поште у овој години је број телефонских спојева у Берлину

Ју

А аи ој а Алати Ју

a a a a ly а сена ес с све си тик али сета ес син сом ага

на обвезвице Ратне штете TIHO 250" — дин, са 7'%, годишње камате без икаквих других трошкова,

ВРЈЕЛЕСКО ФЕТ И УУ

ДАЛЕ ЗАЈМОЊЕ,

од комада

менице новчаних завода са 8, жамате нето.

| |

зрно