Narodno blagostanje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 691

1. новембар 1930.

успркос привредној кризи даље нарастао. Број главних водова износи 305.500. Број споредних телефонских прикључења износи 214.400. Број телефонских главних водова порастао је током последњих 7 година за 100.000. Исто тако је велики пораст код аутоматских телефонских говорница на јавним местима у Берлину. Почетком септембра било је 263 јавне говорнице. Још до краја текуће године биће пуштено у промет 98 нових, а идуће године изградиће се 100 телефонских говорница, јер се у Берлину осећа велика потреба.

—_ За изградњу асфалтних путева Београд—Суботица и Београд— Загреб, одржаће се у Министарству грађевине крајем овог месеца писмено надметање. ИНДУСТРИЈА

— Румунски картел меканог дрвета, који је имао концентрисану читаву румунску трговину дрвета за прекоморске крајеве преко луке Галац распао се ових дана. Као разлог наводи се разилажење чланова у погледу на цене.

— Криза у трговини дрвета. Под стечај је пала позната фирма Адам, Месер, Шмидт из Манхајма у Немачкој. Салдо пасива износи око 18 мил. динара.

— На темељу новога закона о картелима у Енглеској сви угљенокопи у покрајинама Ленкешајр и Чешајр стапају се у једно предузеће, које ће располагати са 20 милиона стердинга (5400 мил. динара) капитала, а запослиће преко 96.000 радника. То ће бити највеће енглеско угљено предузеће, са годишњом производњом од 18 мил. тона.

— Производња свиле у свету, г. 1929. износила је 44 575.000 килограма према 44.929.000 килограма 1928. год. Од тога отпада (у хиљадама килограма) на:

Европу 5.695 Азију 38.880 Укупно 44.575

У Европи прво место заузима Италија, која у европској производњи суделује са 84,7%, али у светској са 1%. Јапан је имао 1929. године 28.755.000 килограма, а Кина 0.325.000 килограма, те ове две државе производе 854% од укупне светске производње свиле.

— Конференција између произвођача целулозе Немачке, Шведске, Финске, Норвешке и Чехословачке, која се недавно одржала у Немачкој закључила је, да се смањи њихова производња целулозе за 15%.

· — Quod licet Јоу! поп Нсеј Боућ Нашим је читаоцима позната судбина сељачке шећерне фабрике у Старом Сивцу, која је на крају прешла у руке капиталиста. Међутим у Немачкој у Есену постоји једна фабрика шећера, која је мз руку капиталиста прешла у руке сељака и ради са успехом. То је фабрика ЈиНсћ, Ајехапдег, ЗсћоеЏег ипа Се А. 6. Већи део акција овог предузећа прешао је почетком ове године у руке Кеђепђацеглуеапда (савеза сељака садилаца репе). Према извештајима са годишње скупштине предузеће је знатно напредовало и то под режимом врло тешке шећерне кризе у Немачкој.

— Претставници једне енглеске финансијске групе долазе ових дана у Београд да поднесу предлоге за експлоатацију железног рудника у Љубији. Као почетни капитал група би унела у овај посао милион фунти. |

__ Енглески централни картел угља ступио је 26. о. м. на снагу. још није утврђено да ли ће се одмах предузети смањење продукције.

— Savez pivarske industrije održao je prošle nedelje konferenciju na kojoj se raspravljalo o pitanju regeneracije pivartskog ječma. Zaključeno je da se Ministarstvu poljoprivrede i zemlioradničkim zadrugama uputi predstavka o tome, kako bi se mogao podići kvalitet našeg pivarskog ječma. . |

— Beogradska industrijska komora otvorila je anketu

kod svih opština u zemlji o povlasticama koje one daju, ili nameravaju dati za unapređenje industrije na svojim područjima.

— Француски продуценти алуминиума спустили су цене за 90 франака на 100 кг.

— Za obnovljenje kartela čelika slabe su nade. Francuska metalurgija traži zaštitu od konkurencije belgijskih i nemačkih proizvoda na domaćem tržištu. Pregovori još uvek traju.

— Sarajevske novine javljaju da je „Krivaja” šumskoindustrijsko preduzeće u Zavidovićima, odlučilo, da otpusti 60% uposlenog radništva radi toga što vlasti traže da prerađuje i sušike, koja se nalaze u njihovim šumama, i radi opšte krize koja je nastupila u drvarskoj industriji.

— Svetska proizvodnja uglja u god. 1929. iznosila je 1551,6 miliona tona, prema 1.462 miliona 1928., 1482 miliona

1927. i 1345 miliona tona 1913. godine. Prema 1913. godini se.

povećalo za 8,/%, a prema 1928. za 4,71%.

— У Француској се ових дана повела жива дискусија о томе да ли су рудници жељеза у Елзасу и Лотарингији тако неисцрпни, као што се то до сада тврдило. Познато

предузеће Асијери де Лонгви упозорило је француске за-.

интересоване кругове, да ће се наслаге железне руде исцрпсти најдуже за 50 година, ако се настави са продукцијом и извозом у досадашњим размерама. Садања годишња продукција износи 50 мил. тона. Противну тезу заступа познати француски национални економ Павловски. Он тврди да количина рудних наслага у Елзасу износи 5—6 милијарди тона. Према томе, ако се и настави са данашњом производњом, требаће најмање 120 година, док се рудници исцрпе. Осим тога преостају налазишта жељезне руде у Нормандији, Анжу и Бретањи, која треба испитаги. Ипак велики број интересената тражи, да се смањи и продукција и извоз жељезне руде, коју је досада највише увозила Немачка. — На подручју Трговачке и обртничке коморе у Сплиту било је произведено у 11 електрана, колико их ту

има, електричне енергије у год. 1929. укупно (киловат сати) 209.870.234,72.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Неколико бројева из немачке пољопривреде. У Немачкој постоји 5.1 мил. пољопривредних газдинстава са 14.3 мил. пољопривредника. Од тога је 1.85 мил. ситних газдинстава од 17, до, ха површине, на којима живи 2.220.000 људи. Пола промета целокупних газдинстава износе веле-

поседи од преко 100 ха са једном петином читаве пољопри-.

вредне површине, док 6% чине велика сељачка газдинства од 20—40 ха, са једном четвртином целокупне пољопривредне површине. 97% пољопривредних радника су радници на великим поседима. Главни производ ситног поседника је стока. Од укупне годишње производње пада на мала газдинства: 80% живине, 75% свиња и преко 65 од сто, т. ј. две трећине говеда.

__ На захтев Министарства пољопривреде Савез југославенских пчеларских друштава доставио је извештај о његовом раду. У Савезу се налази осам друштава, која имају укупно 7.684 члана. Ова друштва раде независно на псмагању развитка нашег пчеларства.

— Под именом јужно афричко кооперативно централно житно друштво основан је у Јужној Африци житни пул, Његово је седиште у Капштату, а у свима већим местима ће се основати афилијације. Сврха му је да стабилизира цену пшеници. Изгледа да иза овог пула стоји већи део јужно афричких фармера.

—- Иницијативом министарства пољопривреде до сада 'е основано 250 сточарских и млекарских задруга са 55.000 грла.

— Како Италијани унапређују извоз вина. Познато је, у каквој се кризи налази талијанска производња вина,