Narodno blagostanje

1. новембар 1930.

Ово кретање је изазвало оштар преокрет на швајцарским берзама. Наступиле су велике продаје швајцарских папира од вредности. Швајцарска народна банка рачуна са јачим отицајем капитала, па је започела са припремањем већих резерва злата и девиза помоћу којих ће спречити евентуалне реперкусије штетне по франак.

— Шпањолска влада је кратким путем сменила вицегувернера Шпањолске банке маркиза де Кабра и ставила га под судску истрагу. Откако је пре извесног времена гувернер смењен, маркиз де Кабра је вршио његову дужност, јер је влада поставила свог финансијског комесара банци, а не гувернера. Међутим пошто се ни вицегувернр није покоравао владиним односно комесаровим наредбама, стављен је под оптужбу. Интересантно је да је ова вест на берзи изазвала реакцију на боље. Пезета је одмах показала тенденције за побољшањем.

— Износ златног метала у подрумима француске Народне банке достигао је огромну цифру од 50 милијарди франака. Укупно покриће с девизама достигло је висину од преко 75 милијарде франака, а новчанични оптицај 73 милијарде франака.

— Ових дана Ивар Кригер води преговоре за емисију шпањолског стабилизационог зајма, који би био пласиран на средње-европском, специјално на француском, тржишту капитала. Чини се, да је Кригер пронашао за себе ново поље рада. Он хоће да поред шибичних послова у будуће наступа и као емисиона банка.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

—- Према изјави француског министра финансија у Француској се израђује сребрни новац од 10 и 20 франака. До данас је тога новца израђено 480 милиона франака, а до 31. децембра 1932. израдиће се у свему 3 милијарде, како је предвиђено законом. До тога дана Француска банка има да повуче своје новчанице од 10 и 20 франака.

— Мађарски министар-претседник гроф Бетлен изјавио је, да ће влада ових дана закључити зајам, који јој је безусловно потребан да изведе свој инвестициони програм, који ће стајати 170 милиона пенге (1700 милиона динара). 80 мил. ће одобрити будимпештанске банке, а остало ће у неколико рата дати лондонска банкарска кућа Ротшилд, као предујам на дугорочни зајам.

— Целокупни дугови Берлина износе, не урачунавајући последњи зајам од 25 мил. округло 1.600 мил. марака (21.600 мил. дин.).

— Вучење 6 постотних обвезница за финансијску ликвидацију одштета за беглучке земље у Босни и Херцеговини обавиће се 3. новембра.

— У Совјетском финансијском вођству догодиле су се велике промене, које се доводе у везу са новом финансијском и пољопривредном политиком. За финансијског комесара именован је бивши комесар за пољопривреду Гринко док је за гувернера Совјетске државне банке, на место Пјатакова, именован Калмановић, досадањи комесар за сузбијање индивидуалних сељачких газдинстава. Он је пре пар месеци закључио у Америци ону велику наруџбу пољопривредних машина. ФРАНЦУСКО СРПСКА БАНКА

"У БЕОГРАДУ ИЊЕНЕ ФИЛИЈАЛЕ

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

шевишпипппиливашпашвн ашинмшиншешишивилшивиншагсинавовастадвивипивидловавниинацшанвининницаниноириш ови вшаонввавниацнак

ЛОМБАРДУ ЈЕ. мени,

Доларске 7%, Облигације Државне Хипотекарне Банке 1927. год. (Селштман voj ' Доларске 7'%/, и 87, Облигације Државног Спољног Зајма од 1922. године (леве; ' 21; 9/, Обвезнице Ратне Штете (КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ОБЛИГАЦИЈЕ КРАЉ. ЈУГОСЛАВИЈЕ»

Страна 695

— Летландска влада је завршила са Интернационалном банком у Амстердаму преговоре за узимање новог зајма од 60 мил. зл. франака уз трајање од 30 година. Познато је да је овај зајам везан са давањем права на монопол дувана у Летландији.

— Министарство финансија наредило је пореским управама да у споразуму са полицијским властима најкасније до 10. новембра т. г. утврде који предео вароши има бити сматран крајњом периферијом, како би се могло провести тачно опорезовање зграде. Истовремено су овлаштени финансијски директори да могу извршити исправку разреза кућарине за зграде од слабог материјала у којима по варошима станују земљорадници и ситне занатлије. У погледу пореза на земљиште, у крајевима где још није извршен катастарски премер уклањају се све разлике премерења. Они поседници који не желе чекати на кат. премер могу да исправе површине уписане у њиховим поседовним листовима, ако поднесу план свога имања израђен од стручног лица. За кућарину продужен је жалбени рок до краја новембра т. г. пореским обвезницима, који су ове године погођени неродицом. На њихову молбу, дозвољаваће финансијска дирекција оброчне отплате овогодишњег задужења до 1. нов. наредне године. Оним који су у заостатку са доходарином, порезом на имовину и ратне добитке могу финансијски директори, на молбу, према имовном стању и платној способнести, дозвољавати отплату тих пореза у годишњим ратама до краја 1935. године.

— Општина у Крижевцима увела је, по одобрењу министарства, порез на играче карте. Порез ће се убирати за игре са старим картама у кафани, клубу и забавишту од једне игре од сваке особе по 1 динар а у гостионама по пола динара. За игре са новим картама плаћа се 10 динара. Таксе убире власник локала и то на признанице које издаје општинска благајна.

Ако општина буде чекала на овај приход онда одмах може да објави стечај.

— Француски министар финансија Рејно изјавио ја да се не воде никакве припреме за талијански зајам. Напротив преговори око закључења зајмова неких других држава, специјално Румуније, налазе се у завршној фази.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— У Берлину је завршена конференција Интерпарламентарне уније за аграрна питања. До одређених закључака није дошло због разлике у погледима на поједина питања. Закључено је да се конференција састане поново у, пролеће, да чује извештаје експерата о системима експортних премија и о уговорима, који се односе на стабилизацију тржишта пољопривредних производа. Осим тога је конференција препоручила да се закључују уговори, који не допуштају злоупотребу ветеринарско полицијских одредаба у трговинским уговорима.

— Švaijcarska je ratifikovala trgovinsku konvenciju koja je zaključena u Ženevi 24. marta 1930., pod uslovom da ona stupi na snagu kad je ratifikuju i stupi na snagu u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji i Italiji. Do sada su ovu konvenciju ratifikovale Belgija i Norveška.

«иовиванњванилананнимининививвсавининњаиннивиниацпинииинниинивнниннимипииннанивинннаопивининвизваннввниливиннноинананивиннцнви