Narodno blagostanje

17. јануар 1931.

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 45

— титеди па. 1 тштвпзјаћ дејесаја уоде зе ргесоуол o redovnom parobrodatskom saobraćaju između naših i rumuhnskih morskih luka i to na liniji: Sušak--Krf—Afina—SolunCarigrad—Varna—HKonstanca. — U Ministarstva trgovine i industrije održana je prošle nedelje konferencija sa preistavnicima osiguravajućih društava o osiguranju protiv povreda i šteta pufnika pri prevozu motornim kolima. Na molbu Saveza osiguravajućih društava Jugoslavije, produžen je rok za podnošenje ponuda o tom osiguranju do 17. januara 1. 2.

— Prihodi na našim državnim železnicama od putničkog saobraćaja iznosili su u 1929. godini 705,843.143 dinara, od čega iotpada 2,4 od sto na I. klasu, 20,2 od sto na IL. klasu i 77,4 od sto na IL. klasu. Prihod od prevoza priljaga iznosi 8,2 mil. dinara. Čist ukupan prihod u 1929. god. od prevoza putnika, priljaga, i robe iznosio je 2,288.7 mil. dinara.

— У бродоградилишту у Глазгову (Енглеска) спуштен је у море 10. ов. м. нови путнички пароброд Јадранске пловидбе „Бакар“. Поред тога поручени су од стране овог друштва и други бродови који ће се звати: „Метковић“, „Босна“, „Војводина“ и „Шумадија“.

— У Будимпешти ће се одржати 19. т. м. ванредна главна скупштина, Вициналне железнице Забок— Стубица д. д., на којој ће се донети закључак 0 продаји те пруге Југославији.

ЗАДРУГАРСТВО

— Досадашњи помоћник Управника Главног савеза српских земљорадничких задруга, г. Воја Ђорђевић, изабран је за управника истог савеза.

— Месних задруга основаних по закону о пољопривредном кредиту има 1422 са 120.000 чланова. Обласних задруга има шест и то са седиштем у Београду, Загребу, Сарајеву, Сплиту, Скопљу и Ћуприји. Аграрна банка је до краја 1930. год. одобрила око 788 мил. динара разних кредита, од чега отпада на индивидуалне — хипотекарне и меничне — кредите 453 мил. а на задружне 335 мил. динара. Од последњег отпада 282 мил. на задруге, а остатак од 53 мил. динара на савезе.

—-U selu Stoglju, srez veleški, Vardarske banovine, 0sno– vana je duvanska proizvođačka zadruga.

ЈАВНИ РАДОВИ

— За оправку пута Сињ—Брназе оборен је кредит од 500.000 динара.

— U toku 1930. godine ie u Novom Sadt izdato 604 građevnih dozvola i to za 333 prizemne kuće, 25 jednokatnica, 13 dvokatnica i 14 trokatnica, zatim za 2 indusiriska preduzeća, 92 trgovačka lokala i t. d.

— За уређење пута Штип—Кочане—Царево Село, одобрен је кредит од 450.000 динара.

КОЊУНКТУРА

— У Дринској Бановини су престале са радом парне пилане Пипер у Сјетлини, Пилановић на Палама, Браћа Кашиковић у Хаџићима и јела д. д. у Тарчину. Ова последња спада у већа предузећа.

— Код Окружног уреда за осигурање радника у Љубљани опао је број осигураних радника од 97.991 у новембру 1930. на 93.327 у децембру. Код истог уреда било је током године уписано просечно 103.214 радника.

— 0 отпуштању радника у фабрици предења и ткања памука у Дугој Реси, ми смо већ јавили. 10. ов. мес. добило је поновно око 200 радника отказ од 14 дана.

— Книнска индустрија дрва д. д. у Загребу сазива за 20. т. м. ванредну скупштину, на којој ће се предложити ликвидација друштва.

— Емисије на лондонском новчаном тржишту износиле су 1928. год. 363 мил. фунти ст. (98 милијарди дин.) 1929. год. округло 254, а 1930. год. 236 мил. ф. ст.

— У Братислави у Чехословачкој, одржана је конференција свих претставника дрвене индустрије и трговине из Словачке и Подкарпатске Русије, на којој је констатовано да је, услед настале кризе око 80 од сто предузећа морало обуставити рад.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— У јулу и августу месецу ове године приредиће се велика међународна изложба жита у Регини, у Канади, када ће истовремено одржати и конференција произвођача и трговаца житом. Управа за организацију ове изложбе позвала је преко Међународне трговачке коморе произвођаче и трговце житом из Југославије да учествују на изложби и конференцији.

из пословног СВЕТА Iz trgovačkog registra

Rajhold, Fliger i Beking, a. d., Beograd, imenovanje дг-а Fromherca Pavla za prokuristu u Beograđu. — Upis firme Parna pivara, fabrika slada i kvasca, stovarište, Mih. J. Kosovljanin a. d. iz Jagodine. — Upis firme „Nihag”, d. d. za industriju i trgovinu drva u Zagrebu sa glavnicom od 6,160.000 dinara. Hrvatska industrija papira, d. d., Zagreb, osnivanje filijale u Sarajevu. — Upis novoosnovane zadruge proizvođača loznog materijala u Kamenici. — „Bosna” d. d., za filmsku industriju Zagreb, upis promene društvenih pravila. — Prva hrvatska štedionica, filijala u Daruvaru, brisanje člana upravnog odbora Pere Stefanovića. -— Binder i Polgar, d. d., za industriju i trgovinu drvetom, Zemun, brisanje člana uprave Nikole Đorđevića iz Beograđa.. — Opšte jugoslavensko bankarsko društvo a. d. u Zagrebu, brisanje direktora Nikole Đorđevića iz Zagreba. Građanska dionička štedionica, Daruvar, povišenje glavnice od 1,500.000 na 2,000.000 dinara. — Štedionica Savske banovine tt Zagrebu, osnivanje podružnice u Osijeku. — Zagorska industrija glinenih proizvoda d. d., prenos sedišta iz Varaždina u Zagreb. Upis novoosnovane firme Akcionarsko društvo za fabrikaciju leda u Zagrebu (glavnica 1,000.000 dinara). — Upis novoosnovanog Jugoslovenskog akcionarskog društva ugljena u Zagrebu (glavnica 5,000.000 dinara). — Štamparsko izdavačko preduzeće „Vreme” a. d., Beograd, poziv na upis akcija (od 15. 1. do kraja februara). — Upis novoosnovanog „Reklamobil” a. d. u Веоgradu. Лицитадије.

— Дирекција шума у Винковцима, 21. јан., за продају храстових и брестових сушаца и ветролома. — Интендантура команде потиске дивизиске области у Суботици, 14. фебр., за набавку 5000 куб. м. дрва. — Команда врбаске дивизиске области, Бања Лука, 4. фебр., за набавку дрва и угља за војне потребе. — Тимочка дивизиска област, Зајечар, 7. фебр. за набавку 16 хиљада куб. мет. дрва за разне гарнизоне. — Косовска дивизиска област, 7 и 10 фебр. за набавку 12.000 куб. метара дрва за разне гарнизоне. — Управа завода „ОбилинНево“, 24. јан. за набавку 61.000 кг. алкохола 96 од сто и 1000 кг. дифениламина. — Дирекција држ. железница у Сарајеву, 3. фебр., за набавку разног електричног материјала. — Артиљериско-технички завод у Крагујевцу, 3. фебр., за набавку 38.000 кг. месинга. — Суботичка дирекција држ. железница, 5. фебр., за набавку веће количине дасака. — Савска дивизиска област, Загреб, 5. фебр., за набавку 4000 тона угља. — Начелство среза кавадарског, (технички одељак) 7. фебр., за радове на путу Градско—Прилеп, — Дирекција држ. железница у Сарајеву,