Narodno blagostanje

Страна 444

парија и накладништво д. д. у Суботици, упис новог члана управног одбора г-ђе Ф. Барух Јелисавете. — Опште привредна банка д. д. у Суботици, упис промене правила. Нененберг и Шодерс, творница трака и чипака дд. у Суботици, упис прокуристе г. Реверса Адолфа. — Градска штедионица у Вршцу, упис члана управног одбора г. Игњатовића Симе. — Жабаљска прва штедионица д. д. у Жабљу, упис промене правила.. — А. д. за изложбе и сајам узорака у Новом Саду, упис ликвидације. — Српска банка д. д. у Вел. Кикинди, упис члана управног одбора г. Алдава lome. — Генерално трговачко акционарско а. д. Скопље, упис. промене правила. — Окружни као. трговачки суд у Загребу, упис твртке „Одлика“. д. д. за. индустрију и промет обућом у Загребу. — „Одлика“ д. д. за индустрију и промет обућом у Загребу, упис. чланова равнатељства г.г. Мартина Мараса, Стојана Панижа, Ђура Бранисављевића и Риста Шутића. — „Пруг“ хрв. дион. друштво за господарске и индустријалне. жељезнице Загреб, упис члана равнатељства Др.. Станка Шврљуге. — Прво југословенско транспортно д. д. Шенкер и комп. у Загребу, упис члана равнатељства г. Живадиновића Димитрија. — Радио — Загреб д. д. из Загреба, упис новоизабраних чланова равнатељства т. г, Бадалића Виктора, Др. Шплајта Људевита и Др. Полића Владислава. — „Колосек' д. д. за железничке- и индустријске потребе у Загребу, упис ликвидације и ликвидатора г. г. Мајкснера Едвина и Бадалића Виктора. — Загребачка ледана д. д. Загреб, упис новог члана равнатељства г. Франгеша Отона и упис прокуристе г. Шолца Антуна. — Словенска банка д. д. Нови Сад, упис новоизабраног члана управног одбора г. Хлавача Јована. Дион. друштво за рибогојство у Загребу, упис новоизабраног члана равнатељства г. Др. Цуваја Антона. — Упис новоосноване филијале Панчевачког парног млина д. д. У Вел. Кикинди под називом „Великокикиндска филијала панчевачког парног млина д. д. у Панчеву“. — Панчевачки парни млин дљд. у Панчеву, упис промене правила у омислу повишења основне главнице од 1 мил. дин. на 4 мил. дин. Панчевачки парни млин д. д. у Панчеву, упис новог члана управног одбора г. Шуваковића Лазара.

Библиографија: Приликом отварања грчке изложбе у Београду добили смо на француском више пропагандних публикација

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бр. 28

трчкога Министарства иностраних дела, међу којима и књига: „Савремена Грчка", у којој је приказана историја, географија и привреда Грчке, пропраћена са лепим илустрацијама. и графиконима.

РАЗНО

— За генералног директора Призада изабран је г. Едо Марковић, директор Југословенске банке. Новог директора познајемо као врло интелигентног и енергичног па се надамо да ће се моћи снаћи на новом месту, у новој средини и на новом послу. Задатак није тако лак.

— U poslovni odbor „Prizada” izabrani su: za pretsednika M. Pilja, za potpretsednika dr. J. Tomašić, za članove M. Novaković, dr. A. Pavletić, Z. Starčević i B. Stefanović.

— Ministarstvo trgovine i industrije izdalo {e uputstvo da bakalnice i sve druge radnje koje prodaju hleb, moraju da kupuju od ovlašćenih zanafskih i industrijskih preduzeća.

— Talijanska vlada je naredila da se advokatski honorari snize za 13%, a honorari javnih beležnika za 6% (1930 ovi su honorari već bili sniženi za 12%).

| — Zakon o zabrani osnivanja detaljnih trgovačkih radija u u Nemačkoj, koji je istekao 1 juna, produžen je do kraja godine.

— Sud. je odbacio žalbu likvidatora bivšeg firesta šibica

'Kriger i Tol, koji su bili protivni tome, da Skandinavsko Krć-

ditno A. D. proda na javnoj licitaciji 84.000 akcija A i 703.512 akcija B rudnika Bolideu. Ove akcije vrede oko 8 miliona funti.

— На подручју Савеза трговачких удружења у Београду има преко 100 трговачких удружења са око 25 хиљ. чланова.

— Општинска управа Сплита упутила је влади и скупштини преставку у којој тражи хитно доношење мера и одредаба, којима би се помогло средњем сталежу и покренуо замрзли кредитни и привредни живот. У преставци се не наводи који су мотиви руководили општинску управу да шаље ову преставку и да тражи само заштиту средњег сталежа. Ваљда другим привредним редовима иде 6оље, а наука би била врло обавезна Сплитској општини кад би дала дефиницију средњега сталежа.

— „Die Wirtschaft" donosi da je na glavnoj skupštini škodinih fabrika, predložio akcionar Dolešal, da se osnuje fond za potpomaganje osiromašenih akcionara. Tempores mutaniur!

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 30 JUNA 1934 GODINE

Opticaj novčanica, koji se je već bio približio granici od 4 milijardi, povećao se ove nedelje za 110.2 na 4.142.1 miliona dinara, uglavnome zbog smanjenja svih računa obaveza Narodne banke. To је, izgleda, bila posledica mesečne i polugodišnje ultimo likvidacije. Obaveze po viđenju su smanjene za 105.9 па 1097.9 miliona, i to pre svega zbog odliva žiroračuna, koji su оран ха 84.0 па 429.2 miliona, razni računi za 23.7 na 6641 miliori, dok je potraživanje državno za L8 miliona veće, kod ukupno 4.5 miliona. Obaveze sa rokom smanjene su ove nedelje za 4.4 na 926.7 miliona; prema tome odgovara smanjenje obaveza Narodne batke po viđenju i onih sa rokom povećanju opticaja, dok ima odliv kod razne pasive od 60 miliona na 220 miliona od-

govarajuću poziciju u aktivi kod smanjenja kovanog novca za 61

na 250 miliona.

To su krupnije promene. U aktivi, iziizev smanjenja kovanog novca promene su gotovo neznatne. Zlato u kasama bančinim i na strani veće je za 7.7 mičona i iznosi 1.781.2 miliona, док su tome na suprot демте ораје za okruglo 6 na 82 miliona tako da iznosi podloga 1.863.3 miliona odnosno za 1.6 miliona mate nego prošle nedelje. Devize koje ne ulaze u podlogu smanjenč su za 12 na 32 miliona. _-

_ Метан zajmovi su opali za 3.8 na 1.575 miliona a lombardni porasli za 1.7 na 236.5 miliona tako da iznose O

ukupno 1.811.8 miliona dinara.

Per saldo, opticaj novčanica i obaveza po viđenju ikupno

| | |

па ротор аи