Narodno blagostanje

9, фебруар 1935.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

| — Прорачун Врбаске бановине за 1934/35 износи 38.279.899 дин. чега на државну дотацију отпада 27.140.899 динара.

— Rumunsko ministarstvo finansija izdalo је raspis {inansijskim direkcijama da upute spiskove poreskih družnika da bi moglo sastaviti crnu listu poreskih obveznika.

— Kuponi 4:/2% rumunske rente, koji nisu isplaćeni 1 oktobra 1933, biće izmenjeni za funding obveznice i to 80 fr. fr. nominala za 1 funtu, Oni nose kamatu od 1 novembra 1934 i biće amortizovane za 15 godina od 1 novembra 1938.

— Привредне организације у Дравској бановини тражиле су да се не повећавају постојеће бановинске дажбине, као што је то предвиђено новим буџетом.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Просечан број осигураних код љубљанског Оузора је био у прошлој години 79.010, те је порастао према претходној години за 3.446, односно 4,36% (мушких 48.552, више за 1.739 или 3,58% и женских 30.458, више за 1.707 или 5,6%). .

— Број незапослених у Пољској почетком фебруара.

попео се на 488.200.

— Број незапослених у Белгији почетком фебруара попео се на 450.000.

— Децембра месеца у Италији основано је 238 акционарских друштава са капиталом од 29.42 мил. лира; 143 друштва повисила су капитал за 289.55 мил. лева, а 89 друштава са капиталом од 7.62 мил. лира ликвидирало је.

— Па анкети у Инжињерској комори у Загребу, којој је присуствовао и Министар грађевина, констатовано је да на подручју загребачке коморе поред 134 домаћа незапослена инжињера има упослена 122 страна. У дискусији о јавним радовима истакнута је потреба снижења прадских трошарина на грађевински материјал у циљу оживљења приватне грађевинске делатности. Исто тако тражено је смањење и сувише високих државних и самоуправних такса за одобравање планова и издавање грађевинских дозвола, каз и законско регулисање права хоризонталне својине станова.

— Према-процени берлинског коњунктурног Института индекс индустријске производње у Немачкој у пранлој години достигао је 85.2 према 67.8 у 1933, а вредност се попела на 53 милијарде марака према 41 у 1923.

— Према општинским подацима у 1933 г. опао је увоз намирница у Загребу.

— „Словенец“ доноси да текстилне фабрике у Марибору стално отпуштају раднике услед великих залиха робе, нарочито свиле и све мањих поруџбина) |

ПЛАНСКА ПРИВРЕДА

— Да би побољшала стање државних финансија Румунија намерава да уведе читав низ монопола и то: на нафту, каву, чај, шећер и т. д. За сваки од ових производа држава би дала концесије монополским друштвима, која би радила под одређеним условима,

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА | Зборови акционарских друштава

1 фебруар — Опленац а. д. Београд (претходан).

14 фебруар — Конструктер д. д. у Загребу.

15 фебруар — „Орешчанин“ д. д. за израду шума у Загребу. — Творница жесте и пјенице, прије Максо Мајер д. д. у Загребу. — „Албус“ творница сапуна д, д. у Новом Саду. |

18 фебруар — Банка за трговину и обрт д. д. У Пакрацу. 0

у i

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 107

23 фебруар — Трговачка и обртна банка д.д. у Новом Саду. — Плитвичка језера д. д. у Загребу.

24 фебруар — Бачко-традиштанска штедионица д. д. у Бачком Градишту. Маутнер Едмонд, југословенско а. д. за производњу и трговину семења у Новом Саду. —

Штедионица земљорадника д. д. у Темерину. — Белоцркванска штедионица д. д. у Белој Цркви. — Циглана и грађ. д. д. у Вршцу.

2 март — Англојугословенско“ петролејско уд. д. за рафинирање и промет петролејем и иним битуменским п00изводима у Загребу. — „Анилин“ акционарско друштво у Београду.

3 март — Моравска задруга за кредит и штедњу а.д. у Алзксандровцу, Пож. Парна! перионица „Чистоћа“ а. д. у Београду.

9 март — Парна пивара, фабрика слада и квасца Мих. ]. Косовљанина а. д. у Јагодини,

10 март — Ужичка прометна банка у Ужицу. Баштенска трговачка банка у Б. Башти, — Банка „Рашка“ а. д. у Рашкој. — Жупска привредна банка у Александровцу. — Ивањичка кредитна банка у Ивањици. — Ваљевска трговачка банка у Ваљеву. — Пиротско електрично и индустријско друштво а. д. у Џироту. — Прва бјеловарска творница сухомеснате робе Јосипа Свободе синови д. д. у Бјеловару. — Акционарско друштво „Демократ“ у Београду. — Студеничка банка на Рашкој. Друштво за ваздушни саобраћај а. д. „Аеропут“ у Београду. — Учитељска задруга а. д. у Београду.

11 март — Српско а. д. за индустрију пива, слада, леда и томе подробно у Београду. — Сенћанско индустриско подузеће а. д. у Сенти. Суботичка електрична железница и осветлење д. д. у Београду.

14 март — Ваљевска задруга у Ваљеву.

17 март — Тетовско индустриско а. д. Тетово. Лесковачка штедионица а. д., Лесковац.

5.

24 март — Врањска привредна банка у Врању.

25 март — Шарлвилска штедионица д. д. у Шар» вилу. — Светохубертска пучка банка д. д. Свети Хуберт. — Светохубертска нова штедионица д. д, Свети Хуберт.

31 март — Ужичка кредитна. задруга а. д,. у Ужицу.

Трговачки регистар

„Планта“ д. д. за лековито биље у Великом Бечкереку, упис члана Управног одбора г. д-р Боршодиа Људевита и промене друштвених правила. — Народна банка Краљевине Југославије фил. у Вршцу, упис прокуристе г. Милошевића Богољуба. — Народна банка филијала у Великом Бечкереку, упис г. Тодоровића Здравка, — Југословенско Хофхер-Шранц-Клајтон-Шутлеворт а. д., из Београда, упис прокуристе г. Иса Фукса.

ПОТРЕБАН ЈЕ САРАДНИК СА ДОБРИМ ПОЗНАВАЊЕМ ПОЛИТИЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ.

РАЗНО

—- Земунски трговци су тражили да се не укида трошарина између Земуна и Београда. ~ — Белгија је једном уредбом изменила основу чиновничких плата, које ће се убудуће регулисавати по покретној скали према кретању индекса цена на мало.

— Талијански министар финансија овлашћен је, да може вршити ликвидацију свих друштава чије задужење

·__ прелази износ четвороструког властитог капитала,