Narodno blagostanje

29, јануар 1938.

veštačkih sirovina. Australiia će naročito osetiti smanjenje uvoza vune u Japan, koji nastoji da razviie рготуодпји veštačke vune.

Cena kaučuka pala je zbog porasta proizvodnje i smanjenia potrošnje, kao i upotrebe u sve Većoi meri veštačkog kaučuka. Dalia sudbina prirodnog kaučuka dolazi u sve veću zavisnost od veštačkog čiju proizvodnju danas u sve većoj meri razvijaju Nemačka, Rusija i S. A. D., poslednje iz želie da se u budućnosti oslobode britanskog monopola.

Metali su zabeležili relativno naiveći pad budući da su u periodu hose imali nesrazme?no veliki porast. Pad metala u prošloj godini ravan je katastrofi cena u 1999 samo s tom razlikom što je srozavanie cena u 1929 počelo na višem nivou i što su cene velikim delom pale ispod produkcionih troškova. Ovoga puta nije bio taj slučai i sadašnje cene, iako dosta blizu, ipak u proseku prelaze produkcione troškove.

Opšte padanič cena sirovina u drugoi polovini prošle godine iako je bilo znatno nije onakve prirode kao 1929/30 kada je izbila svetska kriza. Калос tome leži u promenama koje su se u međuvremenu zbile u oblasti proizvodnih troškova. Skoro kod svih industriiskih sirovina troškovi DTOizvodnje od vremena krize znatno su smanjeni tako da su se

i najniže cene u 1937 nalazile na nivou rentabiliteta.

wu e{ć—— Nušić je bolovao i sahranjen

uz saučešće celoga naroda i službenih faktora, uz počasti нашин еЕЕЕЕтЕШа о | оје паје Чозада додуео 11 јеdan književnik. Samo jedan deo naše štampe nije mu se odužio onako, kako ga je zadužio pokojni Nušić. U brojnim nekrolozima apostrofiran je on — svakako krivicom jednog dela naših pozorišnih kritičara, koji su potpuno ispali iz koloseka javnog mišlienia — našim prvim komediografom. Izraz Коmediograf nije nikakovo odlikovanje. Svakako da је Nušić poslednjih godina preneo težište svoga rada na komediju iz razloga koji su bili jači od njega, odnosno koje nije smeo da ignoriše, a koji čine da se gotovo svaki čovek okuša na ovom polju. Ali ni kod njegovih komedija nije glavno komedija, niti je komedija najglavnije područie Nušićevog rada. Bavio se on i drugim literarnim proizvodima. A ono što je karakteristično za celokupno njegovo literarno stvaranje, što је zajedničko njegovim komedijama kao i kozerijama i listićima, to je satira. Ono što ie glavno u Nušićevom umetničkom stvaranju, to je satira, a to je najteži literarni oblik. Istorija književnosti ima najmanje velikih satiričara. A priznati satiričari u istoriji književnosti bili su u isto vreme i najveći medu savremenim literatorima. Branislav Nušić je bio najveći satiričar na srpskom jeziku. To ie ono što mu je pribavilo ovu veliku slavu. -

+ Branislav Nušić

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 73

Pogreb Nušićev bilo ie Кгшизапје КтаЏа рега. То је veliko slavlje u literarnoj republici. To bi moralo biti i za Nušića velika satisfakcija, kad bi mogao da posmatra svoj зорstveni pogreb. Ali sve to ni iz daleka nije kompenzacija za njegovu golgotu, koja je trajala za sve vreme njegovog Života kao književnika. Nušić je za sve to vreme nosio па 5у0jim slabim leđima krst književnog profesionalca. Velimo slabim u fizičkom pogledu. Moralno njegova su leđa bila vrlo iaka, kad su sve to mogla da izdrže. Samo e nesavladljivi nagon ka književnom stvaraniu mogao da održi Nušića na tom putu kroz život, da ga spreči od udaranja na jednu ili drugu stranu.

Poslednjih godina Nušić ie doživeo lepo priznanje od strane naroda. Ali je narod spor. Trebalo je sačekati šezdesetu godinu Života pa inkasirati moralni honorar za dar i izdržljivost. Samo moralni, jer materijalni nile nikad usledio. Istina narod se u tom pogledu poslednjih godina odužio, kako je on to mogao: obilno ie posećivao njegove komade i time davao svoju obolu za blagostanje svog prvog satiričara. Ali je ta obola bila i suviše mala da bi mogla da zapuši sve rupe prokopane četrdesetogodišniom službom peru (2 skromno priznanje i nikakovu nagradu.

Dok se izvesni srednjestaleški kapitalisti ioš uvek čudom čude da je jedan komediograf mogao da bude sahranjen o državnom trošku i uz počasti koje sleduju samo velikođostoinicima, doile s druge strane biografija Nušićeva zajedno sa njegovim krunisanjem za kralja pera na dan smrti ne mogu da posluže kao potstrek i ohrabrenie na putu umetničkom stvaranja.

Za Nušićeve je sreća što je poslednjih godina pisao komedije, a to će Nušiću da olakša crnu zemlju.

Ишчезао је исто онако тихо као што је живео Милав Париводић, директор Народне банке. Био је тих у начину, али чујан у раду. Као свршени ученик трговачке академије он није имао амбиције преко граница установе у којој је провео свој век, као што је у осталом то био случај са свим његовим колегама. Али је имао амбиције више но они и због тога је он једини од свих својих колега успео да се попне на највиши степен хијерархије Народне банке, која је после рата резервисана за економисте академски школоване, Париводић је изишао трудом из уског круга трговачких знања и савршено савладао девизну материју, која је најтежа од банкарских послова и за коју се обично тражи извесно високо школовање. Смрт Париводића је губитак за Народну банку. 5

+ Милан Париводић

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

МОЛИМО ПРЕТПЛАТНИКЕ И ЧИТАОЦЕ ДА НАМ ПОШАЉУ „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ" БР. 2 ИЗ 1937 ГОДИНЕ ПО ЦЕНИ ДИН. 10.—— КОМАД.

· ПОЉОПРИВРЕДА

— У Тузли се са трошком од 4 милиона динара подиже нижа пољоприрведна школа чехословачког система која ће по методу наставе бити прва у нашој земљи.

= У Италији је у потпорним благајнама учлањено 5 милиона пољопривредних радника што сачињава готово цело пољопривредно раднунџтво. Прошле године б4дгајне

су у 66 хиљада случајева болести исплатиле 20 милиона »ира припомоћи.

ИНДУСТРИЈА

— У Љубљани је прошле године саграђено 135 нових зграда у вредности од 40 милиона динара, што је по броју једнако градњи у 1936 али по броју станова значи повећање од 450 станова. |

— Вредност грађевних дозвола у Енглеској y 1937 год. износила је 110.58 милиона фунти стерлинга према 116.68 милиона у 1936 год. Грађевна делатност била је нарочито жива у децембру када је изграђено за 9,7 милиона фунти према 86 у деџембру 1986 год.