Narodno blagostanje

42. -новембар 1938,

ТРГОВИНА

__ Rqg Zadružna prodaja pšenice Prizadu stalno raste. 1934/35 оп је kupio od zadruga 7,2%0 od ukupne količine pšenice kupliene te godine. 1937 udeo zadružne prodaje povećao se na 23% Ukupno je Prizad lane kupio bilo direktno od proizvođača bilo preko zadruga oko 30%o5 od sve pšenice koja mu je prodana. U izveštaju Prizada na zboru akcionara naročito se ističe primer žitarske zadruge u Velikoj KMikindi koja mu je 1937 prodala 540 vagona raznih žitarica i koja je plaćala bolie cene od trgovaca pa joj je ipak ostao višak od 156.000 din. Nedavno je ona kupila magazin sa silosom od 1.000 vagona sadržine i izgradila mlin sa dnevnim kapacitetom od 2 vagona. 7 И

— Belgijska vlada izradila je predlog zakona kojim se ukida dosadašnja zabrana prodaje alkohola u mehanama i restoranima i zavodi sloboda prodaje na sistemu koncesioniranja. Izdalo bi se 18—20.000 dozvola. Po sadašniem zakonu iz 1919 godine u navedenim lokalima mogao se alkohol prodavati samo za potrošnju kod kuće ali za to je cvala tajna trgovina. Računa se da godišnja potrošnja alkohola iznosi 27,24 litra po stanovniku. Predlog predviđa stroge mere ргону kriumčara. Kako su svi predlozi, koiima se išlo za ukidanjem sadanjieg zakona, propali očekuje se da će зе 1! ргону омог dići oštra cpozicija i u parlamentu i u senatu.

HOBUAPCTBO

— Ministar poljoprivrede propisao je Pravilnik o davanju pozajmica naseljenicima u cilju kupovine zemljišta. Pozajmice će davati Privilegovana agrarna banka preko agrarnih zajednica ili njihovih saveza. Raspodelu kredita na pojedine saveze izvršiće ministar polioprivrede. Ovi će izuzimati izvesne sume kredita po tekućem računu i za njih će dati kao pokriće hartije od vrednosti ili menicu sa žirom svih članova upravnog odbora. Visina zajma, koji se ima uknjižiti u korist Paba, ne može biti veća od 50% vrednosti zemljišta. Rok ne može biti duži od 25 godina. Visinu kamate odrediće_docnije ministar poljoprivrede na predlog Paba.

— Mađarska Narodna banka pustila je u opticaj novčanice od 5 pengi, koje će ostati u prometu do kraja 1939. Emisija njihova objašniava se potrebom zamene čehoslovačkih novčanica u okupiranim područjima.

— Novčani zavodi u Sudetskim krajevima od 92. novembra ove godine obavljaju svoje poslove normalno. Prema obaveštenjima Neue Freje Presse, pretstoji fuzija dve velike banke »KHreditanstalt der Deutschen« i »Aligemeine Volkskreditanstalt«. — Ministar prosvete je izmenio uredbu o upotrebi pozorišnog novca i ovlastio upravu Narodnog pozorišta u Ljubliani, da može zaključiti zajam od 1 mil. din pri Drž. hipotekarnoj banci. Zajam će se upotrebiti za isplatu obaveza koje su nastale do kraja sezone 1937/38, a za amortizaciju njegovu upotrebiće se 70% prihoda pozorišnog fonda.

— Čehoslovačka Narodna banka rešila je da domaći putnići prilikom putovanja u zemlje sa slobodnim deviznim prometom mogu izneti mesečno najviše 900 k (dosada 1000 k) i to u kovanom novcu, novčanicama od 10 i 20 k ili stranim platežnim sretstvima. Kod putovanja u klirinške zemlje zabranjeno je izneti makakvu stranu valutu. Za strance važe iste odredbe, ali oni mogu uneseni strani novac izneti iz ČSR u roku od 3 meseca. Slanje novca u inostranstvo putem pošte moguće je samo uz odobrenje Narodne banke. 1 dalje ostaje na snazi zabrana izvoza novčanica od 50, 100 i više kruna.

| — Novčarski otsek zagrebačke Trgovinsko-industrijske komore rešio je da zamoli Narodnu banku da odobri veće 'kre-

dite bankama koje se nalaze pod zaštitom u cilju uspostavlja-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 731

nja njihovog likviditeta, da olakša eskontiranje menica samo sa dva potpisa i da snizi eskontnu stopu. Zatim je odlučeno da se zatraži od Paba ubrzanje izdavanja 9%o0 obveznica za \kvidaciju zemljoradničkih dugova.

— Код Поштанске штедионице улози на штедњу показују у октобру мали пораст на 1.192.9 мил. дин, према 1.190,3 крајем септембра и 1.818.4 мил. крајем августа. Број отворених штедних књижица је у порасту са 515.841 у августу преко 519.304 на 522.082 у октобру, док је просечна сума једног улога пала на 2.284 према 2.292.10 и 2.555.84 Улози по текућим рачунима износили су 1,6849 мил. дин. према 1,535,7 мил. у септембру и 1.715,5 мил, Број чековних рачуна порастао је са 25.845 преко 25.924 на 25.975. Обрт по чековним рачунима је порастао са 8,2 милијарде у септембру на 8,5 милијарди, од чега је обављено без готовине 4,7 милијарди, 54,69 према 45 милијарди, 54,96% У септембру.

— Енглеска штампа пише да су енглеско-бугарски преговори приведени крају и да ће Бугарска добити зајам за наоружање од 9 мил. фунти (преко 2,140 мил. дин.).

— У току октобра Привилегована аграрна банка издала је 3%о државне обвезнице за ликвидацију земљорадничких дугова у номиналној вредности од 6,3 мил. дин. тако да је оптицај 31 октобра достигао 249,5 мил. дин. До тог дана исплаћено је новчаним заводима на име ануитета 193,6 мил. према 122 мил. крајем септембра. До 31 октобра Привилегована аграрна банка убрала је од земљорадника под заштитом 224,7 мил. према 218 мил. месец дана раније.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Rumunsko ministarstvo finansija radi lakšeg odmeravanja poreza akcionarskim društvima zavelo je »poreske pasoše«. U njih će se unositi podaci o glavnici, obrtu, čistoi dobiti, investicijama i stanju poslova u zadnje vreme.

— Danska vlada dobila je ovlaštenje od parlamenta da ет га blagajničkih zapisa u угедпозн од 30 ти. К за 3%, токот од 2/ софшпе 1 епичопшт Китзот 998. Osim toga moći će na švedskom tržištu kapitala da zaključi zajam od 30 mil. k sa kamatom od 31/»/0, rokom od 20 godina i emisionim чигзот 98.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Američko ministarstvo poljoprivrede ром о је 12voznu premiju na brašno za 10 centi po barelu tako, da sada ona iznosi za brašno izvezeno preko luka na Tihom Okeanu 60 centi, a preko ostalih 90 centi.

— U Rimu su započela zasedanja Stalnog mešovitog jugoslovensko-talijanskog privrednog odbora. Pretresaće se pitanje novih kontingenata, (;govinske razmene i platnog prometa.

САОБРАЋАЈ

— U Bugarskoi je pre nekoliko meseci osnovano društvo za plovidbu Dunavom, čiji je glavni akcionar država, a ovih dana raspisana je licitacija za nabavku putničkih parobroda, motornih za prevoz robe, šlepova i tenkova. Po veličini tonaže od svih dunavskih država na prvom mestu stoji Jugoslavija, ali po obimu poslova prva je Nemačka, čiji »Donaudampf{schiffartsgeselischaft•« spada među najaktivnija parobrodarska preduzeća. Za njim dolazi Kraljevsko mađarsko dunavsko parobrodarsko a. d.

— Narodna banka izvestila je sve ovlaštene novčane Zavode da je naknadnim sporazumom utyrđeno da naši izVoznici u robnom prometu sa Švajcarskom plaćaju prevoz do švajcarske a švajcarski izvoznici frankiraju svoj izvoz do jugoslovenske granice. Prema tome novčani zavodi moraju da