Narodno blagostanje

1. април 1939 НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Страна 201

14 марта. Страх је појачан тиме што је одлука владе гласила да ће само они моћи слободно располагати својим златом, који су напустили Чехословачку пре 15 марта. Према томе они које би догађаји затекли неспремне, ако би успели накнадно да оду из своје земље, не би могли да располажу својим златом. С друге стране, страховало се да би злато, без обзира коме припада, могло бити блоки-

рано и експроприсано за случај рата. Зато је забележено огромно бекство злата у Њујорк првих дана политичке кризе, 147 мил. фунти стерлинга. Међутим, кад је и америчка влада одлучила да блокира ческо злато, а тако и француска, постало је споредно да ли се оно држи у Њујорку или Лондону, што је деловало да је транспорт злата за Њујорк нагло опао.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Министар пољопривреде прописао је Уредбу о оснивању Завода за испитивање и контролу пољопривредних машина са седиштем у Београду. Поред контроле м испитивања машина, бавиће се свим проблемима из те 06ласти. Испитивање машина је обавезно, због тога се оне морају пријавити заводу и пре испитивања не могу се ставити у промет.

— Производња индустријских биљки у Бугарској последњих година развија се врло повољно. Лане је засејано 2350.470 ха, за 10,8% више него 1937. За последњих 5 година засејана површина се подвостручила. Највећи пораст забележен је код уљарица: и то код сунцокрета за 5,3, репица за 606%, соје 1,496 итд. Знатно је повећана површина под памуком (15%о), и конопљем (13,80).

ИНДУСТРИЈА

— Текстилна фабрика у Дугој Реси ограничава рад, пошто не може да добије довољно девиза за куповину сировина. Због тога је отказала посао једном делу радника (400).

— „Обзор пише да ће фабрика чоколаде „Мирим" у Марибору обуставити рад 1 априла о. г. и да ће се преселити у Загреб.

— По новом закону о организацији памучне индустрије у Енглеској, произвођачи вештачке свиле дошли би под његов удар. Криза памучне индустрије била би ублажавана тиме што се не би дозволило индустрији вештачке свиле да се неограничено развија. Предлог је наишао на опозицију произвођача, који траже да буду третирани као самостална грана индустрије.

— Na konferenciji članova međunarodnog kartela olova u Londonu konstatovano ·:je da se položaj olova na tržištu popravio. Mere preduzete u novembru 1938 učinile su da su se rezerve smanjile za 10%,

— Tražnja engleske drvne vune poslednjih meseci je sve veća. Naročito su dobar kupac Sjedinjene američke države. Zbog toga proizvodnja stalno raste. U februaru je iznosila preko 2 mil. kg., za 92% više nego u istom mesecu 1938. Produkcija veštačke svile ne pokazuje znatnijih promena prema januaru i manja je za 17 nego u februaru 1938.

— Пољска влада намерава да појача капацитет текстилне индустрије за једну трећину. Због тога ће порасти потреба за сировинама и то памука 17.000 т. и вуне за 14.000. Да се не би морао повећавати увоз, предузећа ће морати у већој мери да употребљавају домаће синтетичке производе и вуну. Нове фабрике подизаће се у источном делу државе. То ће бити мала и средња предузећа подигнута у разним местима, да би се дала могућност зараде што већем броју лица, која се баве ткањем код куће.

— У Елзасу врше се истраживања налазишта злата. На неким местима добило се на сваком тону гранита и кварца 100 грама злата. Друга налазишта показала су се мање богата. Просечна садржина кретала се од 1,5 до 2,5

грама злата по тони. Истраживања су још у току. Досадашњи резултати још не показују да ли би експлоатација била рентабилна,

— Prošla godina bila je za proizvođače bakra u Sjedinjenim američkim državama znatno slabija od 19837. Čista dobit Kenmnecott Copper Corp., iznosila je lane 22,69 mil. dolara prema 49,82 mil. 1937 ili 2,10 dolara po akciji prema 4,60. Anaconda Copper Mining Co imala je čistu dobit od 9,54. mil. (1937:31,38 mil.) ili 1,10 dolara po akciji (3,62).

— Талијанска производња синтетичких влакана прошле године није се развијала онако живим темпом као 19837 и ранијих година. У вези са опадањем светске производње вештачке свиле за 17“, смањила се и талијанска за 49 од 48,5 мил. кг на 46,50 мил., док је продукција дрвне вуне порасла за 10% од 71 мил. на 78 мил. кг. М у том артиклу талијанска индустрија није одржала корак са светском производњом која се повећала лане за 550. Узрок опадању производње вештачке свиле је смањење извоза од 4,7 мил. кг. 1937 на 44 мил. 1938. За продукцију дрвне вуне од значаја је пуштање у погон фабрике целулозе у Торе ди Знино са капацитетом од 800.000 мил. дин. Годишња потрошња целулозе износи 3 мил. мтц. центи а до лане производило се свега 370.000.

НОВЧАРСТВО

— Загребачка градска штедионица је снизила камату на хипотекарне зајмове од 8 на 790, на друге од 8: на 7:/50ј, Да појача грађевну делатност у Загребу одредила је камату на зајмове за градњу кућа од 6%, ако се почне градњом ове године и заврши најдаље за 2 године.

— Slovačka vlada je rešila da filijala bivše češko-slovačke Narodne banke u Bratislavi obavlja do daljeg sve DOslove novčanične banke izuzev izdavanja novčanica.

— Швајцарска влада је наредила да се потраживања поверилаца из Чешке и Моравске не исплаћују директно него да се новац полаже код Народне банке, док се не уреде односи са тим земљама.

—- Главна земљорадничка набављачка задруга У Београду имала је крајем 1938 1360 учлањених задруга, за 100 више него 1937. Удела је било уплаћено 2,3 мил. дин, за 76.000 дин. више него 1937. Робе је продато задругама за 77 мил. То је највиши обрт одкако постоји. Од Паба добила је кредит од 10 мил. дин. 1938 је завршена са чистом добити од 770.851 дин. Набављачке задруге чине 49,6%/» свих задруга учлањених у Главном савезу дрпских земљорадничких задруга.

— Лондонско дисконтно тржиште после 1981 због због опадања светске трговине изгубило је много од свог значаја. Показало се да има превише дисконтних фирми. Највећи део прешао је на трговину државним хартијама од вредности, нарочито оних, који за кратко време доспевају. Пошто тих дисконтних фирми има много а дисконт меница не показује тенденцију пораста, један део слабо ради и њихов опстанак је дошао у питање. Енгле-