Narodno blagostanje

Страла 408

рата постала у пракси фактор стабилности валута које су формално биле нестабилне. То је уједно негација теорије о спасоносном дејству манипулисане валуте на привреду, и доказ да је свету потребно једно стабилно мерило вредHOCTH. Ако је нестабилност валута била само штетна по светске привредне односе, онда то утолико више важи за долар, због тога што је он уједно међународна валута. Неколико пута тресле су се светске берзе на сам глас да би америчке монетарне власти могле да промене своју политику према злату, да оборе или повећају вредност долара. Једно овлашћење америчкој влади које је имало формалан карактер уствари је било овлашћење према читавој светској привреди, и док је оно постојало она је била увек у неизвесности, а ова сама је негативан фактор. М зато је непродужавање права на девалвацију корак који ће поздравити светска привреда.

Огромне поруџбине држава за војску изазвале су привредни полет у западним земљама. О

томе је »The Economist« y Si 6pojy од 24. јуна донео преглед, из ког узимамо најинтересантније податке.

Пословна делатност у Великој Британији и даље се повећава. По мишљењу министра рада број запослених у мају је достигао нови рекорд, а незапослених се смањио од краја априла до краја маја за 152.000, не рачунајући ту пољопривредне раднике. Производња челика износила је у мају 1,218.100 т., то је највиши ниво после септембра 1937. Дневна производња достигла је рекордну висину од 45.115 т. према 31.220 у јануару.

Док је у ранијим месецима пораст индекса пословне делатности био бржи, у мају се мало успорио, ипак то не значи да је у главним индустријским гранама производња ослабила. Увоз великих количина сировина у мају показује пре да ће она расти него опадати.

И у другим земљама, наоружање је главни фактор појачања индустријске производње. Извештаји из Француске показују полагано али стално повећање, нарочито у

»The Economist« о конјунктури у свету

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 26

металној и грађевној индустрији. Број незапослених од 386.158 у априлу опао је на 375.522 у мају. У Немачкој основни економски проблем је снабдевање индустрије сировинама и радном снагом, затим финансирање индустрије и наоружање.

На тржишту дрва у Великој Британији, осетила се већа тражња због чега су скочиле цене производима скандинавских и балтичких држава, чија експортна индустрија слабије ради од оне која производи за домаће тржиште. Појачање тражње челика и железа на међународном тржишту искористила је Шведска да појача своју производњу. ; |

Последње кише поправиле су стање усева у Канади и Аустралији.

Pri zakliučku lista saznali smo za smrt Dr. Spahe. Osećamo potrebu da još u ovom broiu damo izraza žalosti. Ako hoćemo kratko da okarakterišemo pokojnika, onda ćemo to učiniti obeleživši ga kao jednu od najboljih ekonomskih giava Jugoslavije. Upoznali smo ga 1913 u bečkoj komori za trgovinu i industriju, gde ie bio na praksi kao sekretar sarajevske. Na njega nam je tada obratio pažnju njegov tadanji šef Hermann Sauter, koji se jako in= teresovao za Jugoistok i imao vrlo pravilne poglede na lugoslovensko pitanje. On nije mogao ni naslutiti ulogu kakvu će Spaho igrati u Jugoslaviji, jer nije mogao naslućivati ni rat ni njegov ishod. On je u niemu video jednog mlado ekonomistu — sa bečkog univerziteta — neobičnog dara i inteligencije za ekonomska pitanja. Može se reći da je šteta što je Spaho otišao u politiku. Ali je on bio jedini upolitizirani ekonomist u Jugoslaviji, koji je do smrti gajio interes za ekonomska pitania i privredu smatrao za svoj domen, On je uvek tražio za sebe ekonomski resor, kad je imao da učestvujie u vladi, Mi se nismo slagali s njegovom saobraćajnom — tarifskom politikom — ali zbog toga nismo ni najmanje potcenjivali njegovu silnu inteligenciju i smisao za privredu u koju spada i saobraćaj. Njegova smrt je neocenjiv gubitak za našu ekonomsku politiku.

Dr. Mehmed Spaho, ministar _ аоргасаја

етен.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— U Skoplju je završen IX kongres jugoslovenskih agronoma, na kome je usvojen predlog da se izvrši reorganizacija i decentralizacija Udruženja, nadalje doneta je rezolucija, u kojoj se traži, da se sa planom pristupi rešavanju celokupnog problema našeg sela, da se efikasnim javnim radovima spase zemlja od poplava i bujica, i da se pristupi izvođenju melioracionih radova, da se predvide i sprovedu agrarno-političe mere, koje će povećati efikasnost rada роljoprivrednika, da se izvrši reorganizacija javnog rada na unapređenju poljoprivrede, da se stvori potreban broj poljoprivrednih ustanova i škola za rad na unapređenju poljoprivrede, da se stručno obrazuje zemljoradnički stalež osnivanjem kurseva, naročito zimskih.

— У Француској има данас око 2000 задруга за заједничку употребу пољопривредних справа. Ове задруге чине драгоцене услуге пољопривредницима нарочито за време жетве и развијају се нарочито добро у областима ситног поседа.

— У Енглеској пољопривредне организације траже да се појача домаћа производња свиња, пошто ће увоз из

Данске 33 време рата због уговора о ненападању са Немачком престати. Због тога треба помоћи домаће произвођаче, нарочито мале. Најбоље средство за то је да се заштити домаће тржиште и повећа цена свињама.

— С обзиром на претстојећи велики род шљива произвођачи пекмеза из Западне и Јужне Србије поднели су претставку Призаду и Министарству трговине којом траже да им се обезбеди извозни контингент од 500 вагона пекмеза, да се пекмез не замењује са индустријском шљивом и да се утврде цене пекмезу пре почетка извозне кампање.

— Италија последњих година настоји да покрије што већи део потребе у кафи увозом из Абесиније. Лане је потрошња износила 35.000 т. од чега је 100 довезено из Абесиније, чија је просечна годишња производња до 1935 износила 25.000 т. Сада влада намерава да појача производњу и боље врсте прода за девизе,

ИНДУСТРИЈА

— U Španiji, u Valadolidu, izgradiće se velika fabrika azota sa kapacitetom od 40—50.000 t godišnje. Godišnja Dotrošnja azota u Španiji iznosi oko 500.000 t.