Narodno blagostanje

Страна 44

ostvariti i veći kontingenti, u koliko ona bude isporučila od-

govarajuću količinu pšanice. Tako isto odlučeno je da se u

Mađarsku pošalju veće količine bakra i cinka s tim, da nam ona obezbedi uvoz raznih izrada od istog metala. —— j

— Devizna direkcija pri Narodnoj banci ukinula je: ргеmiju na izvoz suvih šljiva u slobodne devizne zemlje, sa Važenjem od 15 ov. meseca.

— U ve?7i s oskudicom životnih namirnica u MON, komesar za cene doneo je niz mera u cilju poboljšanja snabdevanja. Određena je othupna cena pšenice i ječma koji nisu podesni za ljudsku ishranu, zatim je utvrđena nova cena sira. Određen je procenat meljave jednoobraznog brašna kod pšenice 75 i ječma 70. Od luksuznog peciva dozvoljeno ja praviti samo kifle, ali se pri tome ne sme upotrebliavati mast ni buter.

JAVNE FINANSIJE

— Државни потсекретар у немачком министарству финансија дао је преглед развоја државних финансија У 1940 год, Пораст штедних улога код банака имао је за

резултат велику ликвидност новчаног тржишта. Упис др-

жавних и приватних облигација Бршен је глатко, чак се

могла снизити и каматна стопа тако, да су бонови државне.

благајне издавани са каматом од 4% према #/љ% годину. дана раније, а од 2 јануара. 1941. 3/9%. Приходи од поре-

за су порасли на 26 до 27 милијарди Рм према 29,6 мили--

јарди 1939. Пораст је забележен код свих пореских облика. У 1941 неће се заводити нови порези нити повисивати пореске стопе старих.

— Leteći dug Nemačke krajem oktobra 1040. je. iznosio 30,93 milijarde RM., za 2 milijarde više nego krajem septembra. Od toga otpada na blagajničke bonove 927,94 milijarde.

| — Nemački ministar finansija je odobrio poreske olakšice porodicama poginulih u ratu. Udovice plaćaće porez na dohodak po tarifi. III grupe, ukoliko zbog 105 ne dolazi u ObZir. IM.

— Slovački ministar finansila je nedavno izjavio da će se izvršiti izvesne reforme poreza, ali da pri tome ovi neće:biti povišeni. Direktni porezi će biti ipaušalirani.

— Švaicarska vlada iz rešila da zavede naročiti porez za odbranu zemlje na imovinu emigranata veću od 50.000 franaka. Poreska stopa iznosiće 5—121/»%. Porez će se računati retroaktivno od 31 avgusta 1939. Naplaćivaće se i od onih građana koji šalju svojim rođacima emigrantima novčane poЧ Ке уесе до 20.000 franaka.

NOVOAESTVO

— Banska vlast u Zagrebu je odlučila da odobri Zaетеђаској opštini beskamatni zajam kod štedionice Banovine Hrvatske u onolikom iznosu koliko to bude potrebno opštini za zadovoljenje njenih redovnih potreba (!!!).

— Engleske banke počele su da objavljuju bilanse. Povodom toga piše »The Times« da je, izuzev 1939, 1940 najgora godina za banke posle svetskog rata, pošto je većina imala znatno manju čistu dobit nego 1939. Tako na pr. kod Barclays Bank čista dobit se smanjila za 15% na 1,53 mil. funti sterlinga.

> — Francuska vlada je rešila da se sve obaveze francu-

skih firmi i lica prema engleskim poveriocima moraju da prijave kilirinškom uredu. Plaćanja će se moći vršiti samo preko njega.

— Povlačenje francuskog kapitala iz Srednje Evrope koje je započelo ioš 1939 otuđivanjem akcija Škodinih preduzeća od strane Union Europćenne Industrielle et Financičre nastavi!ja se. Ovih dana Union Evropćenne je prodala svoj paket akcija praškog preduzeća Berg und Hittenwerks — A. G. konzorcium banaka na с зе с nalazi Bohmische Unionbank. · | i

_НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ.

Бр А

ЗАОВКАСАЈ

— Таксе за телеграме између Југославијен Бугарске смањене су за 50%.

— Uprava nemačkih državnih železnica. ističe, u и za 1940 da se saobraćaj jako povećao. Posle završetka. ratn:h operacija na zapadu robna· razmena na evropskom. kontinentu

2 intenzivirala. Kako je prevoz morem otpao, sav taj saobraćaj prebačen je na Železnice i to u prvom redu nemačke. Samo transport uglja za Italiju pretstavlja za njih va liki гаdatak. Prihodi su porasli za 31% prema 1939. Ukinute su sve povlastice u putničkom saobraćaju da bi se ovaj smanjio .Rashodi su takođe porasli ali manje od prihoda tako, da će se višajc moći da upotrebi za investicije, pre svega za opravku pruga u Elzasu i Lotaringiji.

— Na osnovu rešenja ministara socijalne politike i trgo• vine i industrije, svi sopstvenici hotela, svratišta, konačišta, pansiona i onih gostionica koje drže sobe za prenoćište, dužni su da u svakoj sobi istaknu cenovnike sa cenama propisanim od nadležne mprvostepene opšte UO vlasti, o i visinu nagrade koja se daje ·posluzi. 5

— Ministarstvo šuma i rudnika otkupilo je železnicu šumskog preduzeća »Bosna-Boa« koja id od Maslovara do: Banja Luke. Na tai način rešeno је pitanje daljeg. rada | žavnog rudnika uglja Maslovare kod Kotor-Varoši.

— Na teritoriji kako, okupiranog tako i neokupiranog dela Francuske obustavljen ie saobraćaj putničkih vozova usled nestašice goriva.

— Francuska namerava da reguliše Loaru. Troškovi če iznositi oko 1,5 milijardi franaka.

— U Nemačkoi ministar saobraćaja je naredio da se saobraćajna sredstva vagoni, brodovi, i kamioni moraju u određenom roku da istovare i natovare. Utovar i istovar mora da se vrši i nedeljom i praznicima izuzev |! januara, prvog dana Uskrsa, Duhova i 25 decembra. -

POLOŽAJ RADNIKA

— на основу Правилника о накнади за. ноћни и Ре ковремени рад у поштама, телеграфима и телефонима, службеници п. т. т. струке почев од 1 јануара ове: год; примаће нарочиту награду за ноћни прековремени рад, као и за рад за време великих празника и изванредних прилика. Прековремени рад може трајати највише шест часова у току 24 часа.

RAT I PRIVREDA

— Prema izjavi irskog ministra za snabdevanje, raspo-. ložive količine brašna biće jedva dovoline za išhranu stanovništva do naredne žetve čak i u slučaju najveće štednje. Dalje је istakao da je snabdevanje iz inostranstva za sada onemogućeno. Usled 7054 vlada namerava да идуоз ис proizvodnju žita.

— Američki crveni krst uputio je neokupiranom delu. Francuske i Španije 7.252 tone odeće, 750 tona kondđenzova-. пог пмака 1 razne farmaceutske proizvode. Spećija!no za. francuske ratne zarobljenike pos:ato je 10.000 kutija konzervi,

— Britanska vlada je-oudlučila da osnuje. »Britansk: ured. za snabdevanje u Szvernoj Americi« koji će imati za zadatak da. proučava sva pitanja. u Vezi sa snabdevanje Engleske u. Sjedinjenim Državama. O

— U nekim okruzima neokupiranog dela Frančuske, vlasti su prisiljene da rekviriraju od seljaka životne namirnice * i stoku.

— Švaicarski ured za ishranu je zabranio it životnih. namirnica u paketima u inostranstvo. Švajcarski državljani. koji se nalaze u inostranstvu mogu mesečno da dobiju. samo. jedan paket od 2 kg. ali i za njega treba naročito odobrenje.