Narodno blagostanje

18 јануар 1941. НАРОДНО ту сврху, него се хоће да искупи једно политичко обећање. У погледу средстава стављају се најлакомисленији предлози. Хрватски листови од реда заступали су мишљење да Народна банка може да да средства и да не постоји због тога опасност од инфлације, јер ће бити извршени корисни радови. Корисна употреба овца који издаје Народна банка повећавајући оптицај не спречава инфлацију. Да није тако, ни у једној земљи не би се никад могло да постави питање капитала. Где год би га недостајало створила би га штампарија. Али за сваку ту количину новца који се пушта у оптицај треба да се нађе и одговарагућа количина робе. За“ јавне радове потребне су разне машине и велики број радника, а за њихову потрошњу потребно је да ге налазе

БЛАГОСТАЊЕ Страна 4%

велике залихе хране и одела. Јавни радови треба да омо гуће употребу ове резерве средстава за рад и животних намирница. Потребно је извесно обиље које се нормално не може да потроши. Па и тада не сме се финансирање да врши издавањем новца, јер кад се Утроше залихе остаје новац у оптицају. ;

Ми имамо најмање уклова да сада приступимо јавним радовима. Немамо ни средстава за рад, ни залиха хране. Средства за рад требало би тек да увеземо, а за то је потребно да имамо за извоз друге робе. Пошто је немамо у изобиљу, моргмо да се ограничимо код увоза на најнужније. Према томе ситуација захтева да се програм јавних радова сведе на најмањи обим док се прилике не измене.

авава

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPRIVREDA

: — Дирекција за исхрау уз материјалну помоћ „Призада“, одлучила је да подигне у свим крајевима земље нарочите станице са пољопривредним машинама и справама, у циљу модернизовања и рационализације пољопривредг. Земљорадници ће добијати уз минималну накнаду машине ч справе за обраду земље и разне пољопривредне радове, Један дез ових прихода употребио би се на одржавање машина и станица, док би се остатак употребио за купозину нових машина. За сада је поручено 509 тријера, а прва партија од око 390 већ је стигла и раздељена.

— Језепј; роцак! гадом и Ештшиј 1туг5етш 5 за 12vesnim zakašnjenjem. Zasejano je 2,5 mil. ha, od čega otpada 2,25 mil. na pšenicu, 73.000 na raž i 52.000 na ječam i neke druge bilike. Zbog rđavog vremena nije zasejana celokupna površina pšenicom, ječmom i raži kao što je predviđeno u programu. Zbog toga će se nastojati da se to naknadi u proleće. Da bi stvorila raspoloženje kod seliaka za setvu, vlada je povisila otkupnu cenu pšenice od 75.000 na 85.000 leja po Vagonu.

INDUSTRIJA

—_У Француској је ових дана прописана нова уредба о ограничењу прераде коже у индустрији обуће и кожних производа која забрањује производњу ципела са двоструким ђоновима, чизама и кофера од коже. Убудуће моћи ће се производити само полуципеле. Изузета је испод тог ограничења ортопедска обућа, дечја и обућа 5а рад. Индустрија обуће мора да ограничи потрошњу коже на половину оне из 1939. Торбе за књиге и женске ташне могу се правити само у ограниченој мери.

— Орјауцепе 51 ргосепе ргогтуодпје ашћотођ зке :пdustrije S. A. D. u 1941. Misli se da će tražnja porasti toliko da će se iprodukcija morati da poveća za 10% na 4,75 mil. kola. Ovakva procena ja rezultat tražnje u drugom polgođu 1940, usled koje je proizvodnja stalno rasla i u poslednjem tromesečju iznosila oko 1,4 mil. kola.

— Građevna delatnost u Nemačkoj nije prestala ni za vreme rata. Od januara do avgusta 1940 započeta je gradnja 26:000 stanova za radnike u ratnoj industriji. Ali se gradilo i u

drugim granama tako, da se računa da je 1940 izgrađeno oko 100.000 stanova.

TRGOVINA

— У циљу рационирања производње и потрошње сапуна, министар трговине и индустрије прописао је наредбу којом су произвођачи дужни да произведене количине сапуна за прање продају трговцима и другим куп-

цима, којима су и до сада вршили испоруке, постепено, у количинама које сразмерно одговарају њиховим повременим нормалним куповинама пре ! септембра 1989 год. с тим да су првенствено дужни да осигурају потребе војних команди, санитарних и саобраћајих установа, затим дечјих, васпитних, школских, казнених и сличних завода. У малопродаји сапун ће се продавати потрошачима према њиховим потребама, имајући истовремено у виду њихову нормалну куповину пре 1 септембра 1939 год. Произвођачи су дужни да шаљу Месечне извештаје Министарству трговине о произведеним количинама сапуна, ИЕ су и колике количене испоручили.

— Наредбом министра трговине и индустрије стављен је под контролу увоз угља и техничких масноћа из ичо странства, другом наредбом стављен је под контролу н увоз природне и вештачке вуне кад и вунене пређе,

— Пешто је Уредба о расподели уљарица престала да важи у Министарству трговине и индустрије проучава се питање нацрта нове уредбе, Усвојен је принцип да се за наредну годину подела контингената на фабрике уља не врши на досадашњи начин, т. ј. према капацитету фабрике, већ да се остави свакој фабрици слобода уговарања са произвођачима.

— Одлуком министра трговине и индустрије образовани су при Дирекцији за спољну трговину одбори за увоз и извоз, чиме је престала досадања функција Комнтета за увоз и извоз при Народној банци, Ови одбори ће имати карактер саветодавних тела.

— Немачки министар привреде да би заштитио трговину на велико у Судетским крајевима је наредио да физичка и правна лица која имају пословно седиште ван тих крајева могу да отварају у њима своје филијале, агентуре и друга трговачка предузећа, само са одобрењем надлежне власти. Одобрење је потребно и за куповину трговачких предузећа или удела,

— Ministarstvo finansija objavilo ije preko štampe, u vezi sa nestašicom šećera u maloprodaji, da je Prodajna cantrala za šećer pustila u prodaju od 1 septembra do 31 decembra prošle: godine 3.460 vagona, dok je u istom periodu prathodne godine ovaj broj iznosio 3.367 vagona, što pretstavlja višak od 93 vagona. Ministarstvo usled toga pretpostavlia da se vrši gomilanje zaliha ovog artikla tek nakon njegove otpreme iz fabrika, a ne u samim fabrikama.

— U cilju uštede pšeničnog brašna zagrebačka opština i »Pogod« odlučili su da se dva dana u nedelji mesi kukuruzni hleb. Ova se mera odnosi samo na Zagreb.

— Mađarska je zaključila ugovor sa našom državom o isporuci 200 tona uljanih pogača. Smatra se da će se uskoro