Narodno blagostanje

Страна 48

__Робно тржиште

тед повољне кењунктуре у индустрији, знатно се повећала и рачуна се са даљим повећавањем па је услед тога по:

већана и тражња пшенице. С друге стране ломбардом je

изузето са тржишта 730.000 вагона па то има за последиу „релативно "малу (понуду. "Површина. засејана озимом пшеницом износи 18,7 мил. ха према 17,7 у 1939 години. Концем децембра стање озимих житарица имало је показњи број 84 према 55 у истом периоду 1939 године. У Ka: Hami сматра се да ће за интервенциону акцију требати“ окз 500 милиона долара. Аустралија иако има врло неповољпу жетву из прошлогодишње жетве располаже још увек извозним вишком од којих 240.000 вагона. Принос у Аргентини цени се на 800.000 вагона што значи да ће Аргентина

У. текућој кампањи имати извозни вишак од-:500—600.000 ·

вагона. Безнадежност У погледу пласмана овако. велике количине натерала је Аргентину да први пут. у својој историји предузме мере за. TOUR не ПР АЕ површи“ не. пшеницом. ; |

У. зугоисточним земљама Европе, chqyamnja je (а иста: оскудица хлебних жита све се јаче осећа па су на дневном реду стално нове и нове међе да се извуку прикривене и тезаурисане количине. Паралелно с тим: врши се и. "рационирање потрошње. Румунија је принудним пу“ тем откупила 900 вагона тшенице која ће бити употребљена "за снабдевање Великих градова. У Мађарској cy објављени- нови прописи о кућним залихама, Према овима од.1 Јануара до 15 априла пшенице у кућама смеју да буду: код произвођача 110 кг по глави у пшеници, а од тога највише. 10 кг. _нулерице, а код осталих 95 кг. пше: нице по. глави са максимумом 5 кг. нулерице. ___ _Термински курсеви средином недеље били cy:

- ; l MU UV VI Винипег центи бушел — 775/в 79174 = Чикаго +. 5 — 8714 82:/6 823 Б. Аирес пезоса кв. 6,76 6,82 — —

У земљи нема никаквих промена сем што проблем снабдевања и исхране из дана у дан постаје све актуелнији. Карактеристично је међутим да се и поред ових тешкоћа у многим местима не примењује уредба о мељави и хлебу па се још увек производи 100% пшенични хлеб; У другим пак местима, која осећају оскудицу, кукурузно брашно меша се и преко 50%. Ове аномалије свакакз требало би уклонити. Исто тако кра: ње је време да се за. брани печење ма којих других врста хлеба осим прописаног, Тиме би се на једној страни спровела уштеда, а на другој спречило изигравање прописаних цена.

Кукуруз. =— На прекоморским тржиштима кукуруза влалала је прошле недеље непромењена тенденција. У С: А. Д. кукуруз је био чвршћи и курсеви виши услед веће гражње за потребе свињогојства и за индустријске сврхе. Чикаго за мај нотирао је 6294 центи за бушел. У Румунији, упркос подацима о доброј берби, осећа се оскудица и цене су знатно изнад прописаних. Вештачки сушена роба ca 15% влаге плаћа се 650 леја, а за повремено“ суви са 25—930% влаге 440—450 леја за мтц. У Бугарској приватници за сирови кукуруз плаћају око 300 лева: за мтц.

_ На тржишту у земљи промет је ограничен каз што је то случај и ранијих година У ово доба. Али: поред сезонских разлога ограничена. понуда. овога пута. има и један

ППАБОДНО БЛАПОСАЊЕ | ________OOO II

Bika — У С A. "Д., у последње време; влада | чершћа тенденција. Продукција "брашна. и тестенина, ус-

Bo

специјалан разлог, | "наиме устезање произвођача | од - про: даје односно настојање да се роба протури по Бишој цени. Принудан откуп треба да отпочне за најкраће | време. Он ће се вршити на истом поручју на коме је вршен в принудни откуп. тиценице.- Следствено може се лако десити да и његови резултати не буду- „задовољавајућа“ као што је -било са- типеницом, Ми“ сматрамо „да би-принудни откуп требало - проширити на- целу земљу тј. на све крајеве који производе кукуруз -Одлучан утицај на исхрану = снабдевање може_се вршити само тако ако. једна рука буде располагала свим земаљским залихама, а на другој страни буде се посветила потребна пажња и створила од. гтоварајућа дистрибутивна- организација.

· Ражг — Раж се увелико тражи“ рали мешања. са пшеничним брашном које се потом продаје по ценама далеко већим од оних које су прописане за пшенично“ брашиз. Највише траже пекари, јер им то омогућује знатно већу зараду на "хлебу. " Понуде међутим нема. Повремено. тргује ce no Koja мања партија од највише“ неколикб хиљада килограма, Цене се крећу од 380 до: 450 дин.

Јечам, овас. — Понуде нема ни У једном HH y другом артиклу. Повремено појави се по која количина која одмах налази купца. За јечам плаћа се 400 до 410 дин, а а за. овас 340 до 350. дин.

Кукољ се. плаћа 300 дин, али ни у њему нема понуде која би била у стању да покрије тражњу. Раније, пре рата; највиша цена кукоља била је дин, 100 што. значи да је садања цена већа за 200%. ;

Сваки напредак у промзводњи и употреби, сбе знање м сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет, примењују се код прабрава .

"наших

GARGOYLE МАЗИВА _

и дају MM онај квалитет, који ra- 5 рантује сигуран M економичан погон,

Jugoslovensha STANDARD — VACUUM Oil Company d. d. И ЗАГРЕБ БЕОГРАД